Novogodišnje odluke često se ne ispune: Treba li nam isti pritisak u 2021.?

07.01.2021.

I ako smo ih donijeli, kako ih se držati?

Na početku svake godine, prijateljica i ja, uz čašu vina, napišemo svaka svoju listu želja, odluka i planova za novu godinu. Prošle godine nisam željela zadati sebi nemoguće ciljeve, pa su moje želje bile relativno skromne: ne kasniti s vraćanjem knjiga u knjižnicu, povećati dnevni broj prehodanih kilometara za 300-tinjak metara, pronaći stil vježbanja koji me veseli i motivira da mu posvetim par sati tjedno, posjetiti prijateljicu u inozemstvu te provoditi više vremena s dragim ljudima. I onda je stigao ožujak, a 2020. kao da je na moju kratku listu želja rekla: LOL.

Svu silu neizvjesnosti i promjena koju je donijela 2020. bilo je nemoguće predvidjeti, pa je većina želja i ostala na razini želja, a pojavile su se neke nove, naizgled sasvim neambiciozne: osjećati se sigurno i ostati smiren. Znači li to da trebamo odustati od postavljanja bilokakvih planova ili želja za ovu godinu?

Novogodišnje odluke mogu biti odlična polazišna točka za stjecanje dobrih navika, no u prosjeku čak 92% tih odluka se ne ostvari. Nagle promjene životnih navika rijetko se događaju, a posramljivanjem samih sebe zbog slabosti na prvoj prepreci često dovodi do odustajanja. Kako bismo ustrajali, važno je prepoznati – zašto uopće smatramo da nam je potrebna ta promjena i zašto dosadašnji pokušaji nisu funkcionirali.

Kako ne bismo ‘odgrizli preveliki komad’ svojim novogodišnjim odlukama, life-coach Renee Riley-Adams u razgovoru za Vogue predložila je alternativan pristup: postavljanje namjera. Umjesto “želim do kraja godine istrčati maraton” počnimo sa “želim se više kretati”, pa malim koracima razviti pozitivne navike koje će nas s vremenom dovesti do većih ciljeva. Kako bi bili ustrajniji u ostvarivanju svojih nauma, Riley-Adams smatra da umjesto duge liste potencijalno neostvarivih ciljeva radije odaberemo samo tri riječi koje će odrediti ton nove godine, a kao svoje navela je “otpornost, vrijednost i obnavljanje”, usredotočivši se više na bivanje, nego djelovanje.

U svijetu punom nesigurnosti, teško je donositi dugoročne planove i odluke, te može stvoriti dodatni pritisak koji nam u ovom trenu zaista nije potreban. Možda jedina odluka koju bismo u ovom trenutku trebali donijeti jest odabrati kako se želimo s tim nesigurnostima nositi i pokušati u tome ustrajati, dan po dan.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Sjajni savjeti Jennifer Aniston koje ćemo uvrstiti na listu novogodišnjih rezolucija

„Idite na psihoterapiju. Riješite se sranj...iz svoje prošlosti, očistite se od svih mentalnih toksina i buke, ne gubite živce oko sitnica...“ Hvala, draga naša Rachel!

Znate li zapravo razliku između joge i pilatesa?

Instruktorica pilatesa Laura Schauperl objasnila nam je koji trening odabrati

Ovo je knjiga za koju se Adele kune da joj je promijenila život

Svi smo svjedoci drastične vizualne transformacije slavne pjevačice, koja je u nedavnom Instagram postu otkrila koje ju je štivo inspiriralo da počne slušati svoj unutarnji glas i postane najbolja verzija sebe- inside & out!

Prekršili ste sve novogodišnje odluke? I što sad?

Veljača je na samom kraju, ali se već osvrćemo na protekla dva mjeseca i osjećamo krivnju jer nismo ispunili silna obćenja koja smo sami sebi dali 1. siječnja. Kako se protiv toga boriti?

Jedina lista novogodišnjih odluka koja će vam ikad trebati

I ne, ne uključuje savjete za mršavljenje!

Ova nas ovisnost brine više od one o nikotinu!

Jesmo li dosegli točku zasićenja kada su društvene mreže u pitanju?

▲ Povratak na vrh