Novogodišnji tulum kod vas doma? Zašto ne!

29.12.2019.

Pripremi najukusnji finger food do sad!

Ako još uvijek niste odlučili gdje ćete proslaviti Novu Godinu, možda je to znak da organizirate tulum kod sebe doma. Pozovete najdraže prijatelje, napravite dobru playlistu i pripremite zdrave  zalogajčiće za što ukusniji ulazak u novo desetljeće.

Marinirana mozzarella



View this post on Instagram

Jedno odlično predjelo ili snack/party food koji jako volim – marinirana mozzarella! I to ne na jedan nego na tri načina :) Obično je poslužujem sa svojim proteinskim kruhom, a evo i recepta —————————————————— Sastojci (za 4 osobe): •7 žlica maslinovog ulja •4 žlice aceta balsamica •1 ljutika ili manji luk •3 češnja češnjaka •300 g sjeckane rajčice (konzerva) •Sok 1 naranče •Kajenski papar •1 svežnjić bosiljka •2 žlice badema •200 g jogurta •2 žlice limunovog soka •500 g mozzarelle light •proteinski kruh za posluživanje ————————————————— Priprema: 1. Za marinadu od rajčice sitno nasjeckajte ljutiku i 2 češnja češnjaka. Propirjajte ih na 1 žlici ulja. Umiješajte rajčicu iz konzerve, narančin sok i 2 žlice aceta balsamica. Nakon što proključa, pustite 10-tak minuta na laganijoj vatri, da se tekućina malo reducira. Povremeno promiješajte. Na kraju začinite solju, paprom i kajenskim paprom. Ohladite potpuno. 2. Za marinadu od bosiljka (pesto), u jako kuhinjskom blenderu izblendajte listiće bosiljka, bademe, češanj češnjaka, 4 žlica ulja i 2 žlice aceta, te 4 žlice hladne vode. Začinite solju i paprom po ukusu. 3. Za marinadu od jogurta, pomiješajte jogurt, limunov sok, 2 žlice ulja, te sol i papar. 4. Mozzarellu ocijedite te narežite na komade veličine zalogaja. Raspodijelite u tri zdjelice, te svaku prelijte jednom marinadom. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku barem pola sata da se okusi prožmu. Poslužite s proteinskim kruhom. ————————————————— ⏱Vrijeme pripreme: oko 30 minuta + mariniranje ✔️Savjet više: Ukoliko si želite skratiti vrijeme pripreme, koristite kupovni pesto za drugu marinadu umjesto da ga sami radite.

A post shared by Nikolina Dianezevic (@nikolina.fitlife) on Nov 13, 2019 at 8:44am PST

Sastojci (za 4 osobe):

  • 7 žlica maslinovog ulja
    •4 žlice aceta balsamica
    •1 ljutika ili manji luk
    •3 češnja češnjaka
    •300 g sjeckane rajčice (konzerva)
    •Sok 1 naranče
    •Kajenski papar
    •1 svežnjić bosiljka
    •2 žlice badema
    •200 g jogurta
    •2 žlice limunovog soka
    •500 g mozzarelle light
    •proteinski kruh za posluživanjePriprema:
  1. Za marinadu od rajčice sitno nasjeckajte ljutiku i 2 češnja češnjaka. Propirjajte ih na 1 žlici ulja. Umiješajte rajčicu iz konzerve, narančin sok i 2 žlice aceta balsamica. Nakon što proključa, pustite 10-tak minuta na laganijoj vatri, da se tekućina malo reducira. Povremeno promiješajte. Na kraju začinite solju, paprom i kajenskim paprom. Ohladite potpuno.
    2. Za marinadu od bosiljka (pesto), u jako kuhinjskom blenderu izblendajte listiće bosiljka, bademe, češanj češnjaka, 4 žlica ulja i 2 žlice aceta, te 4 žlice hladne vode. Začinite solju i paprom po ukusu.
    3. Za marinadu od jogurta, pomiješajte jogurt, limunov sok, 2 žlice ulja, te sol i papar.
    4. Mozzarellu ocijedite te narežite na komade veličine zalogaja. Raspodijelite u tri zdjelice, te svaku prelijte jednom marinadom. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku barem pola sata da se okusi prožmu. Poslužite s proteinskim kruhom.

Zlogajčići od batata

 

Sastojci:

  • 1 veći narančasti batat
  • Par žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Sol, papar
  • 1 kom rajčice u limenci
  • 1/2 šalice vode
  • 50 g crvene leće
  • 1 žličica provansalske mješavine začina (kombinacija origano, timijan, ružmarin)
  • 100 g light mozzarelle

Priprema:

  1. Batat oprati i narezati na ploške debele oko 1 cm. Rasporediti ploškice u veći lim obložen papirom i poškropiti s malo maslinovog ulja. Začiniti solju i paprom te peći oko 30 minuta u prethodno ugrijanoj pećnici na 200°C.
  2. Dok se batat peče, napraviti nadjev. U manji lonac staviti limenku rajčice, crvenu leću, oko 1/2 šalice vode, provansalske začine te sol i papar. Kuhajte oko 20 minuta, dok leća ne omekša i sve se ne ugusti. Na kraju dodati namaz Toskana i sve pomiješati. Trebate dobiti gusti nadjev, kako vam se batat tijekom daljnjeg pečenja ne bi “razmočio”.
  3. Na pečeni batat stavite po žličicu – dvije pripremljenog nadjeva, te pospite naribanom mozzarellom. Sve vratite kratko u pećnicu da se sir rastopi i poslužite odmah.

Mediteranske rolice od tikvica

Sastojci:

  • 2 velike, što pravilnije tj. ravnije tikvice
  • Malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Sol, svježe mljeveni papar
  • 250 g posnog sira kremaste teksture
  • 100 g feta sira
  • 6 komada  sušenih rajčica
  • 1 žlica kapara
  • 1 češanj češnjaka
  • Šaka listića svježeg bosiljka
  • 1-2 žlice sjeckanih oraha

 

Priprema:

  1. Tikvice operite pa ih pažljivo oštrim nožem narežite na tanke uzdužne ploške. Rasporedite ih po papiru za pečenje i lagano posolite. Pustite da stoje oko 10 minuta, a zatim osušite tj. pobrišite tekućinu koju su pustile papirnatim ubrusom. Premažite svaku plošku maslinovim uljem, pa začinite s još malo soli i papra.
  2. Zagrijte grill tavu i kratko prepecite tikvice, oko pola minute sa svake strane. Izvadite ih na tanjur i ostavite da se ohlade.
  3. Za to vrijeme u posudi pomiješajte posni sir, mrvljeni feta sir, sitno sjeckane sušene rajčice, kapare, natrgane listiće bosiljka i sitno sjeckani češnjak. Začinite solju i paprom, no pripazite na količinu soli jer je feta slana. Tikvice premažite dobivenom smjesom i zarolajte ih.

Piše: A.M.

Fotografije: Instagram

Izvor: fitness.com.hr

 

Pročitajte i...

Nešto biste gricnuli?

U slučaju krize, samo recite ne klasičnim napastima. Pomladite se i na zdrav način utažite glad šakom svježeg ili sušenog voća

DIY Blagdanski kokteli

Nakon ovog članka jedva ćete čekati nekoga pozvati u goste

Što jesti prije i nakon treninga?

Nema dobrog treninga bez kvalitetne prehrane

Pet malih trikova za održavanje vitke figure

Uz ova univerzalna pravila lako ćete održavati vitku figuru tijekom cijele godine

▲ Povratak na vrh