Novogodišnji tulum kod vas doma? Zašto ne!

Pripremi najukusnji finger food do sad!
Ako još uvijek niste odlučili gdje ćete proslaviti Novu Godinu, možda je to znak da organizirate tulum kod sebe doma. Pozovete najdraže prijatelje, napravite dobru playlistu i pripremite zdrave zalogajčiće za što ukusniji ulazak u novo desetljeće.
Marinirana mozzarella
Sastojci (za 4 osobe):
-
7
žlica
maslinovog
ulja
•4 žlice aceta balsamica
•1 ljutika ili manji luk
•3 češnja češnjaka
•300 g sjeckane rajčice (konzerva)
•Sok 1 naranče
•Kajenski papar
•1 svežnjić bosiljka
•2 žlice badema
•200 g jogurta
•2 žlice limunovog soka
•500 g mozzarelle light
•proteinski kruh za posluživanjePriprema:
-
Za
marinadu
od
rajčice
sitno
nasjeckajte
ljutiku
i
2
češnja
češnjaka.
Propirjajte
ih
na
1
žlici
ulja.
Umiješajte
rajčicu
iz
konzerve,
narančin
sok
i
2
žlice
aceta
balsamica.
Nakon
što
proključa,
pustite
10-tak
minuta
na
laganijoj
vatri,
da
se
tekućina
malo
reducira.
Povremeno
promiješajte.
Na
kraju
začinite
solju,
paprom
i
kajenskim
paprom.
Ohladite
potpuno.
2. Za marinadu od bosiljka (pesto), u jako kuhinjskom blenderu izblendajte listiće bosiljka, bademe, češanj češnjaka, 4 žlica ulja i 2 žlice aceta, te 4 žlice hladne vode. Začinite solju i paprom po ukusu.
3. Za marinadu od jogurta, pomiješajte jogurt, limunov sok, 2 žlice ulja, te sol i papar.
4. Mozzarellu ocijedite te narežite na komade veličine zalogaja. Raspodijelite u tri zdjelice, te svaku prelijte jednom marinadom. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku barem pola sata da se okusi prožmu. Poslužite s proteinskim kruhom.
Zlogajčići od batata
Sastojci:
- 1 veći narančasti batat
- Par žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- Sol, papar
- 1 kom rajčice u limenci
- 1/2 šalice vode
- 50 g crvene leće
- 1 žličica provansalske mješavine začina (kombinacija origano, timijan, ružmarin)
- 100 g light mozzarelle
Priprema:
- Batat oprati i narezati na ploške debele oko 1 cm. Rasporediti ploškice u veći lim obložen papirom i poškropiti s malo maslinovog ulja. Začiniti solju i paprom te peći oko 30 minuta u prethodno ugrijanoj pećnici na 200°C.
- Dok se batat peče, napraviti nadjev. U manji lonac staviti limenku rajčice, crvenu leću, oko 1/2 šalice vode, provansalske začine te sol i papar. Kuhajte oko 20 minuta, dok leća ne omekša i sve se ne ugusti. Na kraju dodati namaz Toskana i sve pomiješati. Trebate dobiti gusti nadjev, kako vam se batat tijekom daljnjeg pečenja ne bi “razmočio”.
- Na pečeni batat stavite po žličicu – dvije pripremljenog nadjeva, te pospite naribanom mozzarellom. Sve vratite kratko u pećnicu da se sir rastopi i poslužite odmah.
Mediteranske rolice od tikvica
Sastojci:
- 2 velike, što pravilnije tj. ravnije tikvice
- Malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- Sol, svježe mljeveni papar
- 250 g posnog sira kremaste teksture
- 100 g feta sira
- 6 komada sušenih rajčica
- 1 žlica kapara
- 1 češanj češnjaka
- Šaka listića svježeg bosiljka
- 1-2 žlice sjeckanih oraha
Priprema:
- Tikvice operite pa ih pažljivo oštrim nožem narežite na tanke uzdužne ploške. Rasporedite ih po papiru za pečenje i lagano posolite. Pustite da stoje oko 10 minuta, a zatim osušite tj. pobrišite tekućinu koju su pustile papirnatim ubrusom. Premažite svaku plošku maslinovim uljem, pa začinite s još malo soli i papra.
- Zagrijte grill tavu i kratko prepecite tikvice, oko pola minute sa svake strane. Izvadite ih na tanjur i ostavite da se ohlade.
- Za to vrijeme u posudi pomiješajte posni sir, mrvljeni feta sir, sitno sjeckane sušene rajčice, kapare, natrgane listiće bosiljka i sitno sjeckani češnjak. Začinite solju i paprom, no pripazite na količinu soli jer je feta slana. Tikvice premažite dobivenom smjesom i zarolajte ih.
Piše: A.M.
Fotografije: Instagram
Izvor: fitness.com.hr