OKOLO je novi umjetnički projekt uz koji će Zagreb dobiti sasvim novo lice

05.07.2018.

Novi projekt posvećen umjetničkom istraživanju Zagreba – "Okolo" – malim će intervencijama u samo tkivo grada, od 7. do 22. srpnja, oživjeti niz javnih gradskih prostora i pretvoriti ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada

Projekt “Okolo” nastao je u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, a predstavlja niz malih umjetničkih instalacija i urbanih intervencija, a u Zagrebu će svoj trag ostaviti i francuski umjetnici Oak Oak, Levalet i Scenocosme.

Preko dvadeset lokacija u centru Zagreba bit će, kao carte blanche, predano u ruke umjetnika koji će zanimljivim rješenjima podići sadržajnu vrijednost odabranih gradskih prostora i skrenuti pažnju na njihovu ljepotu i posebnost, otkrivajući potencijal onih zanemarenih i “praznih”, kao i novu dimenziju funkcionalnih prostora, istovremeno ih povezujući i mapirajući kao mjesta vrijedna zaustavljanja i promišljanja.

Oak Oak

Neke intervencije pozivat će na interakciju i korištenje, neke upućivati na novu, ljepšu stvarnost, dok će neke donijeti i dobru dozu humora, ponekad zaboravljenog u užurbanoj svakodnevici. Slučajnom ili namjernom prolazniku pružit će tako razlog da zastane, razgleda, razmisli ili se zabavi te potraži ostale intervencije sudjelujući u istraživanju i otkrivanju Zagreba.

Scenocosme

U sklopu ovogodišnjeg uvodnog izdanja projekta “Okolo”, svojim će radovima s gradom i prolaznicima “popričati”, uz nekolicinu hrvatskih sudionika, i poznati francuski street art umjetnici Oak Oak i Levalet koji će inovirati više od deset različitih gradskih lokacija te umjetnički duo Scenocosme koji će u Galeriji Kranjčar predstaviti interaktivnu zvučnu instalaciju Akousmaflore s biljkama u glavnoj ulozi.

Levalet

Ove godine “Okolo” nosi naziv “Intro”, najavljujući, tako, povećanje broja lokacija i umjetnika te umjetničkih formi izražavanja narednih godina.

Događanje organiziraju Nas dve (Ana Mikin i Tina Kovačiček), uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba i Francuskog instituta, a baš svi su pozvani na ovu jedinstvenu umjetničku šetnju Zagrebom!

Tekst i foto: PR

  

Pročitajte i...

Svestrana umjetnica čije vrijeme tek dolazi: Ona je Heather Phillipson

Multimedijalna umjetnica koja se kreativno izražava skulpturama, glazbom, videom, crtežima i poezijom osvojila je jackpot svijeta umjetnosti: dobila je carte blanche da za britanski Tate realizira rad koji će između ožujka i listopada 2021. biti izložen u galeriji Duveen, u srcu muzeja

Safička umjetnost Lucy Liu ne dobiva pozornost koju zaslužuje

Holivudska glumica žena je mnogih talenata i likovna umjetnica koja ne dopušta da se njeni radovi cenzuriraju

Umjetnica u obitelji Kardashian

Ni umjetničko izražavanje, kad su Kardashiani u pitanju, ne može proći bez kontroverzi

Ne propustite izložbu o stradanju, nadi i uzdizanju Muzeja za umjetnost i obrt: Protreseni MUO

Jedinstvena izložba koja bilježi povijest MUO između potresa 1880. i 2020. te priča priču o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

▲ Povratak na vrh