Otvaranje izložbe Ane Kuzmanić “Ti si malen, ja sam velik”

Ana Kuzmanić
17.12.2015.

U Galeriji Miroslav Kraljević u Šubićevoj 29 u Zagrebu, 18. prosinca otvara se izložba Ane Kuzmanić

U posljednje dvije godine se kao jedna od okosnica galerijskog programa javlja podrška mladim umjetnicima pri produkciji novih radova. U situaciji u kojoj su javna davanja za nezavisnu kulturu minimalna i nesigurna, Galerija Miroslav Kraljević pokušava djelovati kao katalizator i platforma razvoja, te pružiti umjetnicima savjetodavnu i financijsku podršku pri realizaciji novoga rada.

Galerija jednom godišnje raspisuje Natječaj za produkciju novoga rada koji je otvoren umjetnicima do 35 godina i na koji se prijavljuju projekti koji su tek u začetku. Nakon izložbe Ive Cepanec Masters u rujnu 2014. godine, na drugom je Natječaju izabran prijedlog Ane Kuzmanić.

Ana Kuzmanić

Interdisciplinarno umjetničko istraživanje Ane Kuzmanić započinje iščitavanjem dječjih slikovnica iz različitih vremenskih perioda i prostora s fokusom na prostor bivše Jugoslavije. U istraživanju se posebno istaknula knjiga ˝Jedva čekam da odrastem: poruke djece odraslima˝ urednice Branke Praznik koja ujedno postaje početna točka daljnjeg umjetničkog istraživanja. Knjiga je izdana u Zagrebu 1980. godine, a prenosi izjave djece o njihovoj svakodnevnici. Knjiga podjednako odražava lokalnu povijest kao i autoričino osobno iskustvo djetinjstva (Ana je rođena 1980). Međutim, dok su dječje izjave u knjizi interpretirane politički neutralno, Ana Kuzmanić ih iščitava kroz ideologiju vremena i mjesta u kojem su nastali.

Inspirirana knjigom, Ana Kuzmanić osmišljava seriju interaktivnih radionica s djecom u dobi od šest do osam godina (ukupno tri radionice održane su u listopadu i studenom 2015. u suradnji s pedagoginjama Ivanom Đulom i Milicom Kostanić iz platforme Artarea). Kroz radionice su prikupljene pisane i likovne reakcije djece, a s njima su obrađene četiri teme: odnos s odraslima, iskustvo javnog prostora, rat i sukob te njihove osobne želje.

Autor izložbe: Ana Kuzmanić
Kustosice: Ana Kovačić, Lea Vene, Sanja Sekelj.
Pedagoške suradnice: Ivana Đula i Milica Kostanić

Foto dokumentacija: Miran Kramar

Pročitajte i...

Kraj jedne ere: Kako je selfie postao sinonim za selfish… i što pandemija ima s tim

Jeste li primijetili promjenu na društvenim mrežama? Nakon godina probijanja kroz nepregledne gomile fotošopiranih autoportreta, napućene usnice i Bambi eyes počinju nestajati s radara virtualne zbiljnosti. To je vrlo vjerojatno jedina pozitivna stvar koja nam se dogodila u 2020.

idis turato

Učite od najboljih - u novom serijalu 'Meet the Leader'

Adria Luxury Society predstavlja video serijal koji slavi liderstvo, uspjeh i kreativnost, a u prvoj epizodi pogledajte van okvira s proslavljenim arhitektom Idisom Turatom

Osvrni se gnjevno ili o bijesu

Kako upregnuti bijes da radi za nas?

Zašto plavuše nikad neće nadmašiti crnke

Iako stara holivudska izreka kaže da „gospoda preferiraju plavuše“, ankete otkrivaju nešto sasvim drugo: muškarci brinete doživljavaju kao atraktivnije i inteligentnije. Kad se sjetimo femme fatale „odreda“ na čelu s Avom Gardner i Elizabeth Taylor, jasno nam je o čemu pričaju

5 čarobnih namirnica za detoksikaciju

Zrno kamene soli svako jutro napravit će čuda za vaš organizam. A evo koje još namirnice morate uvesti u prehranu želite li izbaciti toksine, živjeti zdavije i izgledati bolje!

britney spears

Britney Spears: 'Ovi dokumentarci o meni su licemjerni'

Britney je izrazila svoj stav o filmovima koji se snimaju o njoj - hoće li je poslušati?

▲ Povratak na vrh