Otvorena izložba portreta Michaela Jacksona

02.08.2018.

Londonska Nacionalna galerija portreta predstavlja izložbu djela inspiriranih prerano preminulim kraljem popa

Devet godina nakon Jacksonove smrti je u Londonu otvorena monumentalna izložba Michael Jackson on the Wall koja pokušava dočarati utjecaj kralja popa na modernu umjetnost. Kao jedna od najutjecajnijih figura dvadesetog stoljeća, Jackson je za sobom ostavio neizbrisiv trag, ne samo u glazbi, kojom nas je začarao, plesu, koji je obogatio i modi, koja je i danas prepuna referenci na njegov stil, već i u likovnoj umjetnosti, inspirirajući mnoga važna imena svjetske umjetničke scene. Od poznatog Warholovog portreta iz 1982. do jednako upečatljivog djela Keitha Haringa iz 1984. ili nadrealne fotografije Davida La Chapellea iz 1998., odabrani radovi vrlo su svestran i raznolik prikaz njegovog utjecaja i kolektivne očaranosti Jacksonovom glazbom i personom. „Ovo nije izložba o Michaelu Jacksonu,“ napomenuo je direktor londonske Nacionalne galerije portreta Nicholas Cullinan prilikom otvorenja. „Jackson je srušio mnoge barijere i ovo je izložba o tome što nam je značio i kako nas je inspirirao kao umjetnike, a to se, kao što izložba pokazuje, očitovalo na bezbroj različitih načina.“ , dodao je tom prilikom.

Raznolikost odabranih djela nije ništa drugo nego dokaz da je Jackson dopirao do umjetnika najrazličitijih izričaja i estetika, potvrđujući još jednom svoj status jedne od najvećih zvijezda u povijesti glazbe. Izložba je pripremljena uz pokroviteljstvo Hugo Bossa, brenda koji s Jacksonom naizgled nema nikakve veze, ali upućeni znaju kako bijelo odijelo s omota albuma Thriller nosi upravo Hugo Boss etiketu. Zbog toga će njemački brend ovog ljeta lansirati posebnu kolekciju inspiriranu Jacksonom i njegovim odijelom, i to 29. kolovoza, na dan kad bi umjetnik proslavio 60. rođendan da nas prije devet godina nije zauvijek napustio.

Izložba Michael Jackson on the Wall je otvorena do 21. listopada.

Piše: Maja Karnik

Foto: Instagram/@nationalportraitgallery

Pročitajte i...

Posjetite pet modnih metropola kroz kultne filmove

Kad već ne možemo mi k njima, neka najstylish gradovi makar na par sati dođu k nama…

Rihannina londonska rezidencija je na prodaju (i nije nas oduševila)

Rihannina tajna londonska rezidencija u blizini legendarnog Abbey Road studija prodaje se za vrtoglavih 41 milijun dolara!

ELLE report: London Fashion Week

Sve (ali zaista sve) što trebate znati o londonskom Tjednu mode

Fashion Weeks: službeni raspored svih modnih revija Tjedana mode 2020

Izdvajamo dizajnere koji će se pojaviti u New Yorku, Londonu, Milanu i Parizu

London Calling: svi lookovi Margot Robbie u glavnom gradu Engleske

Glumica zna kako nositi bilo koji odjevni predmet

▲ Povratak na vrh