Ova nas ovisnost brine više od one o nikotinu!

12.01.2017.

Jesmo li dosegli točku zasićenja kada su društvene mreže u pitanju?

Jedna od najpopularnijih novogodišnjih odluka u 2017. godini jest odvikavanje od društvenih mreža, pokazalo je istraživanje britanskog Bidvine.coma. Od 1578 ispitanika, više od 10 posto njih priznalo je kako se planira odviknuti od društvenih mreža, a njih 8 posto donijelo je odluku da prestaje pušiti.

Nedavne su studije, pak, pokazale kako društvene mreže mogu izazvati ozbiljne zdravstvene i emocionalne tegobe. Sveučilište u Copenhagenu, primjerice, u prosincu prošle godine objavilo je istraživanje koje je otkrilo kako česta upotreba Facebooka i drugih društvenih mreža može ‘negativno utjecati na emocionalno zdravlje i zadovoljstvo životom’, izazivajući prvenstveno ljubomoru i slabost zbog ‘nerealnih društvenih usporedbi’.

No, isto je istraživanje otkrilo i da Instagram, Facebook, Twitter i druge mreže mogu pozitivno utjecati na nas. Oni koji takve mreže koriste za unaprijeđenje komunikacije i bolje kontakte s drugima poboljšat će kvalitetu svog života.

Poanta svega? Ne uhodite i ne dangubite na društvenim mrežama, koristite ih za bolje povezivanje s ljudima!

 

N. Petan
Fotografija Profimedia

Pročitajte i...

Bottega Veneta obrisala svoje profile na društvenim mrežama: PR trik ili novi oblik luksuza

Što znači odustajanje od društvenih mreža u digitalno doba?

Sjajni savjeti Jennifer Aniston koje ćemo uvrstiti na listu novogodišnjih rezolucija

„Idite na psihoterapiju. Riješite se sranj...iz svoje prošlosti, očistite se od svih mentalnih toksina i buke, ne gubite živce oko sitnica...“ Hvala, draga naša Rachel!

Znate li zapravo razliku između joge i pilatesa?

Instruktorica pilatesa Laura Schauperl objasnila nam je koji trening odabrati

Blurred Lines: Kome zapravo pripada naša slika?

U društvu razlomljenom u kadrove, u kojemu je privatnost gotovo arhaičan koncept, kome zapravo pripada naš lik i djelo? Nedavno je temu otvorila model, glumica i ultimativna „hot girl“ generacije Emily Ratajkowski u povodu knjige osobnih eseja koju priprema za objavu. Opisujući niz nevjerojatnih situacija u kojima su drugi ljudi slobodno, legalno i beskrupulozno uspjeli profitirati od njezina lika, mimo njezine volje i znanja, Ratajkowski nas inspirira da preispitamo lakonski pristup kulturi pretjeranog dijeljenja.

▲ Povratak na vrh