Palau je prva država u koju ne možete ući bez da ste potpisali zavjet da nećete zagađivati okoliš

08.01.2018.

Jedna od najmanjih zemalja svijeta, mala otočna republika u Tihom oceanu zvana Palau, ima novi zakon prema kojem u njihovu zemlju nitko ne može ući dok se nije zakleo da neće zagađivati okoliš

Kao i brojne druge otočne zemlje u Tihom oceanu, Palau se oslanja na turizam kao jedan od najvećih izvora prihoda. Imaju divne plaže, kristalno čisto more i nevjerojatno raskošnu floru na kopnu. Međutim, turisti sa sobom donose i probleme mešu kojima je prvi problem zagađenja okoliša.

U posljednjih nekoliko godina broj turista na obalama Palaua postao je gotovo sedam puta veći od cijele populacije države. Tolika količina ljudi negativno utječe na okoliš, a tome itekako pridonosi činjenica da turisti ostavljaju smeće na mjestima koja za to nisu predviđena, stižu s velikim brodovima te zagađuju ocean i uznemiruju floru i faunu.

Kako bi tome stali na kraj, nositelji vlasti u Palauu osmislili su vrstu zakletve bez koje turisti više ne mogu ući u njihovu zemlju. Radi se o štambilju s riječima zakletve koji dobivate u putovnicu, a koji podrazumijeva da ste pogledali informativni video o odgovornosti prema okolišu kao i da ćete poštivati listu dopuštenih i zabranjenih stvari koju dobijete na ulazu u zemlju.

Svaki posjetitelj mora se potpisati na štambilj, a kako bi se u Palauu pobrinuli da se navedene mjere i provode pojačali su kontrolu na popularnim turističkim mjestima.

Piše: N.B.
Foto: Wikimedia Commons

Pročitajte i...

Živjeti i raditi ekološki (I)

Kratka priča o Danielle i Tomu Raffield, zaljubljenicima u dizajn i prirodu

Gucci umjesto pozivnica za reviju poslao košare organskog voća i povrća

Kvrgave tikvice i mirisne breskve s potpisom talijanskog modnog diva

Divna inicijativa iz kuće Alexander McQueen

Vjetar u leđa mladim talentima

Prada spašava svijet!

Svaki novi podvig ekološki je promišljen

Mlada aktivistica zaplovljava preko Atlantika

Greta Thunberg se otisnula, a njezino putovanje možete pratiti uživo

▲ Povratak na vrh