Pet načina kako su glumice protestirale na 90. dodjeli Oscara

05.03.2018.

Iako sinoć nisu nosile crno, glumice su protestirale zbog afera vezanim uz seksualno uznemiravanje, ali i velikim razlikama u plaćama u Hollywoodu

Iako se očekivalo da će nositi crno u znak protesta i podrške pokretu Time’s Up baš kao na dodjelama nagrada Zlatni globus i Bafta, glumice se na 90. dodjeli nagrade Oscar nisu ograničile bojom odjeće, ali su protestirale na razne druge načina tijekom cijele dodjele. U nastavku otkrijte kako su to učinile.

Snažan govor Frances McDormand

Frances McDormand osvojila je Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu koju je odigrala u filmu “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”. Nakon što je primila nagradu, McDormand je održala inspirativan govor tijekom kojeg je tražila nominirane žene iz svih kategorija da ustanu i daju do znanja svim investitorima, producentima, redateljima i drugima da imaju što za reći i pokazati. Govor je završila dvjema riječima – inclusion rider.

Taj pojam označava klauzulu u glumačkom ugovoru u Hollywoodu koja označava činjenicu da glumac ili glumica zahtijevaju da se na projektu koji su pristali raditi zadovolji razina različitosti. U praksi to znači da na takvom projektu budu zastupljene žene, pripadnici drugih rasa osim bijele, pripadnici LGBTQ zajednice i osobe s posebnim potrebama.

Emma Stone je kritizirala činjenicu da je nominirana samo jedna redateljica

Prošlogodišnja dobitnica nagrade, Emma Stone, ove je godine dodijelila nagradu najboljem redtaljeu Guillermu del Torru, a dok je čitala nominacije naglasila je da su nominirana četiri muškarca i Greta Gerwig. Gerwig je inače tek peta žena u povijesti nominirana za najbolju režiju.

O pokretu Time’s Up na pozornici su govorile tri žrtve Harveyja Weinsteina

Ashley JuddAnnabella Sciorra i Salma Hayek pojavile su se zajedno na pozornici kako bi najavile video o pokretu Time’s Up u kojem su osim njih govorile i Mira Sorvino, Greta Gerwig i brojni drugi glumci i glumice. Sciorra je prošle godine priznala da ju je Harvey Weinstein silovao dok su Judd i Hayek priznale da ih je seksualno uznemiravao. Tako su poslale poruku da je vrijeme doista isteklo i da žene u Hollywoodu više neće šutjeti.

Ashley Judd, Annabella Sciorra i Salma Hayek

Rita Moreno se pojavila u haljini koju je nosila i prije 56 godina

Glumica Rita Moreno sinoć je svima pokazala koliko je suludo nositi skupocjenu raskošnu haljinu samo jednom te se na crvenom tepihu pojavila u haljini staroj 56 godina. Radi se o haljini koju je nosila 1962. godine kad je osvojila nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu u “Priči sa Zapadne strane”. Tako je jasno poručila da je ne zanimaju suludi standardi ljepote u Hollywoodu i suvremenim medijima, ali i da još uvijek stane u haljinu koju je nosila prije 56 godina.

 

Tiffany Haddish i Maya Rudolph su skinule visoke potpetice na pozornici

Tiffany Haddish i Maya Rudolph dodijelile su nagradu za najbolje kratke filmove, a na pozornici su se pojavile noseći svoje štikle u rukama dok je Haddish na nogama imala Ugg čizmice. Time su svima pokazale da ne valja trpiti zbog “ljepote”. Osim toga, Haddish je baš kao i Moreno, očitala bukvicu svima koji se protive pojavljivanju u istoj odjeći te je na pozornici nosila bijelu haljinu Alexandera McQueena koju je u javnosti imala već treći put. Tijekom svog nastupa na SNL-u Haddish je rekla da je haljina koštala više od rate njenog kredita i da nema namejru odjenuti je samo jednom.

 

Piše: N.B.
Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Feministički horori za ultimativni Halloween movie night

Ako se spremate Noć vještica provesti sa svojim malim kovenom, imamo ponajbolje iz hororične ponude za jezivu, ali apsolutno girl power filmsku večer

Kultni horor filmovi sa ženskim potpisom

Za ultimativni scary movie night donosimo filmove strave u ženskoj režiji

Horor – popkulturna mizoginija ili feministička katarza?

I žene ubijaju, zar ne? Ususret Noći vještica, pitamo se odakle dolazi užitak u stravi i koji status imaju junakinje i antijunakinje kada je riječ o žanru horora

Emily Ratajkowski objavljuje knjigu eseja koja bi mogla uzdrmati svijet

EmRata je ove godine napisala knjigu… a što smo mi napravile sa svojim životom?

Možemo li već pogoditi ovogodišnje Oskarovce?

Jest da je oskarovska sezona još daleko, ali nikada nije prerano za šuškanja o mogućim konkurentima odnosno konkurenticama za zlatni kipić svih zlatnih kipića

Revolucija za Oscar: što znači novouvedeni standard inkluzivnosti u kategoriji najboljeg filma?

Nakon što već niz godina trpi kritike zbog manjka društvene svijesti, čini se da je Akademija konačno napravila korak prema poticanju veće inkluzivnosti u filmskoj industriji… ali kakav?

▲ Povratak na vrh