5 pametnih pitanja koja si morate postaviti prije kupovine

09.08.2019.

U novom svijetu informirane potrošnje, moramo razmišljati o svim modnim željama

Slaže li se ta stvar s ostalim stvarima u mom ormaru?

Mogli bismo ponešto naučiti iz poučne priče ruske spisateljice Nadežde Teffi. Njezina je junakinja kupila novu ogrlicu, koja je prvo zahtijevala novu bluzu (“nijedna od starih nije bila pogodna”), zatim suknju i cipele, zatim novu frizuru, novu sofu pa čak i novog muškarca. Vratimo se stvarnosti: kako se nakon kupnje ne bi isto dogodilo i vama te se ispostavilo kako vam je potrebna nova bluza za novu suknju, razmislite s koliko postojećih stvari će se nova stvar moći kombinirati. Ako nemate u svojoj garderobi ništa sto bi mogli upariti s novim komadom odjeće, savjetujemo vam da odgodite kupnju.

 

 

Imam li već sličnih komada u svojoj garderobi?

Trebate li još jedan par običnih crnih sandala ako ih već imate tri, a ljeto u gradu traje samo tri mjeseca? Je li doista potrebno imati još jednu cvjetnu haljinu ako u ormaru postoji čitava gomila? Pravilo se ne odnosi jedino na osnovne stvari: ako ste jednom imali sreće i našli savršenu majicu ili crne hlače, ne bi li bilo suvišno kupiti nekoliko istih komada odjednom?

Od kakvog je materijala napravljena ta stvar?

U novom svijetu informirane potrošnje moramo biti odgovorni za svaku stvar – čak i obične traperice i majicu. Bez obzira na to koliko su, primjerice, moderne plastične cipele, one će biti prisutne u životu našeg planeta još nekoliko stotina godina, a kada se razgrade, štetne će se tvari proširiti u tlo. Smisao kupnje stvari od prirodnih materijala nije samo s etičkog stajališta pravilno: sintetički akrilni džemper otići će u smeće za nekoliko sezona, dok će opcija od prirodne vune vjerovatno vam prije dosaditi nego se ofucati.

 

 

Bi li kupila taj komad da nije na sniženju?

Okruženi natpisima i transparentima s čarobnim riječima Sniženje, skloni smo se isključiti i nelogično razmišljati. Zašto kupiti grimiznu koktel haljinu, prigodnu za odijevanje na eventu koji se događa jednom godišnje? Ili još jedna minica, kad ih je već desetak u vašoj garderobi?

Hoću li sutra požaliti?

Taj je osjećaj mnogima poznat: možete ući u trgovinu lošeg raspoloženja i izaći zadovoljni s novom haljinom u vrećici. Ako vam se čini da kupnja nove stvari zaista uljepšava život, onda vam se to samo čini. Nakon jednog dana može se ispostaviti da vam kupljena bluza ne odgovara ili ju nemate uz što obući. Najrazumnije je pustiti želju za kupnjom da se malo razbistri i donijeti odluku sljedećeg dana.

Piše: N.B.
Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Kampanja #EUBeachCleanUp za čišće more

Akcija čišćenja podmorja na plaži Podrače u Brelima u kampanji čija su zaštitna lica legendarni Štrumpfovi

Kako prestati dodirivati lice

Trikovi koji će vam pomoći da što manje dodirujete lice

Vrijeme je da se otarasimo ove loše navike

Dossier karijera: Vodič za preživljavanje

Stručnjaci predviđaju da ulazimo u razdoblje najveće ekonomske krize u posljednjih pola stoljeća. Iako je lako ukliziti u očaj, imajte na umu da nas ponekad najteža vremena vode u najsvjetlije dane i svoju snagu otkrivamo na rubu lomljenja

Popusti na najtraženije beauty tretmane, samo ovaj tjedan uz magazin Story

Pobrinite se za sebe i svoju ljepotu, ostvarite izgled kakav ste oduvijek htjeli, uz savjete koje vam donosi poseban prilog Story beauty intenziv, kojeg na 18 stranica možete pronaći u sklopu lifestyle tjednik Story.

Izložba Art Ecology - Art for the Oceans

21. listopada u 19 sati u prostorijama Francuskog instituta, Preradovićeva 5, Zagreb otvara se izložba fotografija i skulptura Art Ecology - Art for the Oceans

5 ELLE Beauty minuta: TyLynn Nguyen

Porazgovarali smo s američkom dizajnericom i minimalističkom modnom ikonom o beauty temama!

▲ Povratak na vrh