Jutros je otvorena pop up izložba u Velvet caffe galeriji

13.05.2020.

Sjećanja u prolazu / Fotografije Slavke Pavić

“Hodanje i fotografija liječe” riječi su jedne od najvećih hrvatskih fotografkinja druge polovice 20.stoljeća –  Slavke Pavić.

Danas više nego ikada dok hodamo primjećujemo detalje, zgrade, prozore, izloge, ljude, arhitekturu i estetiku svakodnevnice, fotografski ih pamtimo i trajno arhiviramo u našim sjećanjima, jer novi svijet u kojem se danas nalazimo podsjetio nas je, kako je  život trenutak koji se ne može vratiti, ali ga možemo pamtiti.

Postoji jedan prolaz u Zagrebu, koji je istovremeno u najužem centru grada i na rubu gradske šume, koji je povučen, miran, tajanstven i omiljen svim njegovim stanovnicima – Dežmanov prolaz. Na njegovom samom vrhu smjestio se Velvet cafe – galerija, kultno mjesto za ispijanje kave i najfinijih slastica u gradu. Oduvijek je Velvet njegovao i slavio umjetnost u svim njenim oblicima, stoga je za svoje reotvorenje svim svojim posjetiteljima i slučajnim prolaznicima ponudio – Sjećanja u prolazu, pop up izložbu legendarne fotografkinje Slavke Pavić u organizaciji PRiredba studija.

U vremenima kada nam je kultura postala nedostupna, kada su kazališta, muzeji, galerije zatvoreni, svaki oblik umjetničkog izražavanja pokazuje nam kako je umjetnost nužnost bez koje je teško zamisliti život.

Fotografski opus Slavke Pavić bilo bi gotovo nemoguće i jako teško obuhvatiti, i zbog nemogućnosti pristupa njenoj bogatoj arhivi, fotografkinja nam je ustupila dostupne fotografije koje dokumentiraju trenutke određenih vremena, bilo da je riječ o arhitekturi, pejzažu ili detaljima kroz kompoziciju bez da zajedno čine povezanu cjelinu. Bas ti različito zabilježeni trenuci dokaz su vremena zaustavljenog na fotografijama.

Korona i potres, našu dragu Slavku Pavić su trenutno odvojili od Zagreba, ali zahvaljujući njenoj životnoj energiji, susretljivosti i neiscrpnoj volji i želji za radom, vrlo rado se odazvala pozivu i odabrala fotografije koje je imala u svom kompjutoru sa sobom, na svojoj trenutnoj adresi u Dramlju.

Vjerujemo kako će njene fotografije, njeni kadrovi Zagreba podsjetiti prolaznike na sve lijepe trenutke i kutke ovoga grada i vratiti vjeru i nadu da ćemo ponovo uživati u svim njegovim pričama i čarolijama.

Tekst i fotografije: Promo

Pročitajte i...

Bajkoviti nadrealizam Tima Walkera

Tim Walker je čarobnjak. Na drveću uzgaja kolače, vozi pletene automobile, pod njegovim čarobnim štapićem na fasadama engleskih dvoraca cvjetaju šareni baloni, leteći tanjuri idu u lov na lisice, a dnevnim boravkom kruži Spitfire..

Mihaela Krznar fotografija cvijeća

Insta Blic: fotografije koje zrače mirom s potpisom @mihiamelie

10 pitanja za vlasnike najdražih Instagram profila

Intimu možeš prodati samo jednom

Denis Butorac o svojoj izložbi “Poslanica”

Modna priča kroz dva objektiva

Luana Muškić i Stella Mešić zazivaju antičke muze

▲ Povratak na vrh