Postoji li posao iz snova?

21.11.2017.

To je kao da te pitam postoje li prinčevi na bijelom konju. Ja vjerujem da postoje. Ali konj gotovo nikada nije bijel.

Možda se pitaš što prinčevi na bijelim konjima imaju s tvojim poslom. Ništa, osim što je potraga za jednim jako slična potrazi za drugim.

Potraga za poslom (posebno prvim) je ista kao i potraga za partnerom.

A da te u to uvjerim, odmah ću ti navesti tri glavne sličnosti.

Opcije držimo otvorenima što je duže moguće

Gotovo svaki od mojih prijatelja je nakon diplome prošao kroz istu priču. Poslao bi CV na puno različitih adresa, bio na velikom broju intervjua, i do samoga kraja odugovlačio s odlukom. Jer, nekada je baš nemoguće izabrati.

Ali čak i kada imamo posao, mi si ostavljamo otvorene opcije. Uljepšavamo LinkedIn. Pošaljemo CV kada naiđemo na zanimljiv oglas. Odemo na kavu s prijateljem koji radi u firmi koja trenutno traži “nekoga baš poput tebe”. Ukratko – (nevino) flertamo.

Jer smo znatiželjni. Jer želimo znati što propuštamo. Jer nas zanima što se nalazi s druge strane ograde i je li trava zelenija kod susjeda.

Jedna moja frendica je prije svadbe otišla na kavu sa svojim bivšim samo kako bi provjerila propušta li nešto. “Nema ništa loše u potrebi da donesem informiranu odluku.”

Želimo se osjećati željeno

O da. Nema ljepšeg osjećaja kao kada ti se jave iz neke firme i kažu ti da te žele. To zna svatko tko je to doživio.

Taj nam je osjećaj poznat još iz vrtića kada bi nas prvog izabrali u svoj tim. Isto je i sa vezama. Netko te želi. And that feels good.

Imamo velika očekivanja

Svatko od nas ima, u glavi ili na papiru, popis osobina koje želi kod svog partnera. Ako pitaš moju mamu – deset je taj magični broj. Dakle, svatko od nas ima popis od deset osnovnih vrijednosti koje želi vidjeti kod osobe s kojom se upušta u vezu. I naravno, kada već biramo, želimo pronaći osobu koja ima svih deset. No, kolike su šanse da se to stvarno dogodi?

Moja mama kaže:

Ako pronađeš osobu koja ima sedam od deset, a s preostale tri možeš živjeti, našao si princa. Na konju. Koji nije nužno bijel.

Ovaj zadnji dio sam ja dodala.

U članku kojeg sam jednom davno napisala, podijelila sam 44 poslovne vrijednosti koje najčešće tražimo kod svog poslodavca. Četrdeset i četiri. I kada već biramo, želimo pronaći posao koji nam nudi sve četrdeset i četiri. Ukratko – imamo velika očekivanja.

Nedavno sam tako naišla na članak o vezama. S naslovom koji je bio toliko privlačan da sam morala kliknuti na njega (iako se naslova danas više ne mogu sjetiti).

Članak je otprilike rekao sljedeće. U vezi očekujemo od jedne osobe da nam bude sve. I prijatelj, i ljubavnik, i partner za shopping/sport/kino/hobi/kuhanje… Što nije fer. Članak kaže da imamo prevelika očekivanja od samo jedne osobe.

A to isto radimo i u potrazi za poslom iz snova. Često očekujemo od jedne firme i jednog tima da ispuni sve naše potrebe. Potrebu za izazovima. Potrebu za kreativnim izražavanjem. Potrebu za strukturom. I fleksibilnošću. Potrebu za napredovanjem. Potrebu za priznanjem. (Ostalih 38 potreba možeš pronaći ovdje.)

Trenutak u kojem sam shvatila da ne mora jedan posao ispunjavati sve moje potrebe i biti 10/10 je bio trenutak u kojem sam postala sretna.

Ako mene pitaš, postoje poslovi iz snova. Ali rijetko su 10/10. Zbog čega ih često ne prepoznamo na prvu. I često zahtijevaju određenu dozu kompromisa.

Ako je tvoj prvi posao barem 7/10 – žao mi je. Jer je dobiti dobrog prvog poslodavca često “dvosjekli mač”. Ne znaš ga prepoznati. Niti cijeniti.

I zato, ako ćemo se vratiti na veze i frendicu s početka priče, ponekad nije loše otići na kavu s bivšim. Jer kad se vratiš s te kave obično više cijeniš to što imaš. U slučaju posla, nije loše pitati prijatelje kako je njima. Postoji mogućnost da ti ovih 7/10 počne puno bolje zvučati.

I na kraju da malo parafraziram HBR: Traženje posla koji ispunjava 10/10 znači nadanje i čekanje. Neodustajanje od posla koji je 7/10, ulaganje i rad na sebi će te dovesti do toga da svaki dan radiš posao iz snova.

A koju ocjenu ima tvoj posao?

T.


O autorici

Bok, ja sam Tea, poduzetnica u nastajanju, inženjerka, štreberica. Zaljubljena u ljude, psihologiju i biznis. Trenutno testiram što se dogodi kada izađeš iz kutije i odlučiš raditi ono što voliš. Kako to stvarno izgleda u poslovnom svijetu možeš pratiti na mom bloguFacebooku i Instagramu.

Piše: Tea Zavacki
Foto: Screenshot / Giphy

Pročitajte i...

Kako uspješno preživjeti prvi dan na poslu – s crvenim ružem ili bez njega

Nakon skoro tri godine, u ponedjeljak 2. listopada sam ponovno imala prvi radni dan. Na novom poslu. U potpuno ženskom timu. Pritom smo nas tri (od četiri) zaposlene na isti dan

Danas se održava najiščekivaniji event u godini: Jana Story Hall of Fame

Jeste li spremni za najiščekivaniji događaj u godini - Jana Story Hall of Fame?

StoryBOOK i DK Home - sjajna uvertira u hedonističko ljeto

Kao odličan uvod u novu sezonu druženja uživo i jedno posve hedonističko ljeto kakvo smo vam poželjeli i na našim novim raskošnim stranicama, u predivnom ambijentu ljetne pozornice Tuškanac održana je promocija novog izdanja našeg najljepšeg lifestyle magazina StoryBOOK i Dani komunikacija Home

davor i anđela rostuhar

Davor Rostuhar: 'Ovo putovanje bilo je epski medeni mjesec, ritual prijelaza, hodočašće koje nas je promijenilo'

Anđela i Davor Rostuhar imali su, najblaže rečeno, nesvakidašnji medeni mjesec: godinu dana su putovali istražujući ljubav diljem svijeta, a svoja su zapažanja pretočili u knjigu i film koji će zagrebačka publika uskoro imati priliku pogledati

▲ Povratak na vrh