Preljub u doba socijalne izolacije? Ne samo da je izvediv, već je u porastu

21.04.2020.

Iako zvuči kao prilično zahtjevan poduhvat, onima koji uživaju u uzbuđenju, neizvjesnosti, pa čak i maloj dozi straha da će biti uhvaćeni, ljubavničke veze nikad nisu bile primamljivije

Vrata su zatvorena. On/ona ima važan sastanak online. Tehnički gledano, nište nije slagano. Samo je vješto izuzeta informacija kako nije riječ o sastanku poslovne već preljubničke prirode. Popularna online dejting stranica Illicit Encounters koja garantira diskretne afere ljudima u braku ili vezama, ovih je dana objavila podatak da im je – otkako je počela socijalna izolacija- promet porastao za osamnaest posto među muškim korisnicima, te za dvanaest posto među ženskim. Svoje su mušterije odlučili u anonimnoj anketi pitati što ih je ponukalo da baš sad odluče prevariti partnere, a odgovor je iznimno zanimljiv jer se razlikuje među spolovima. Dok je 74 posto muškaraca kao razlog navelo dosadu, 46 posto žena izjavilo je kako im je boravak u socijalnoj izolaciji s partnerom otvorio oči po pitanju kvalitete i budućnosti njihovih veza, pa su odlučile potražiti alternativu. I dok su se oni društveno i zdravstveno odgovorniji barem zasad zadržali na virtualnom seksu, oni s jačim libidom- izašli su kupiti novine. Julia Hartley Moore, vlasnica detektivske agencije specijalizirane za uhođenje bračnih partnera s Novog Zelanda, kaže kako preljubnici uvijek pronađu način da napuste dom i nađu se s osobom s kojom su u tajnoj vezi.

– Nekima je izgovor odlazak u trgovinu ili u ured, nekima na trčanje ili u šetnju, a neki namjerno isprovociraju svađu s partnerom, kako bi imali izliku izaći iz stana „da se ohlade“- kaže Moore. Iako svoje usluge naplaćuje pet tisuća dolara, klijenata joj ne nedostaje, štoviše, njihov je broj porastao od početka socijalne izolacije. To ju, konstatira, uopće ne iznenađuje. „U normalnim okolnostima sa svojim partnerom provodimo svega nekoliko sati dnevno. Ne možemo znati što on radi ostatak vremena. No, kad ste s nekim u kući 0-24 i taj netko više  nema opciju iskoristiti za preljub pauzu za ručak ili poslovno putovanje, dopisivati se dok je u uredu ili na kavi, velike su šanse da ćete ga uhvatiti kako to radi u svom domu, jer je uz Viber, WhatsApp i Zoom preljubnicima teško odoljeti napasti. “ Pogotovo su sumnjive osobe koje se kod kuće baš nikad ne rastaju od svog mobilnog telefona, zatvaraju se u sobu dok razgovaraju, ustaju od stola kad im zazvoni mobitel ili se ne javljaju iako zvoni. Zadnjih nekoliko tjedana Moore se najčešće javljaju osobe koje su uhvatile partnera u sumnjivom razgovoru ili mu/joj pročitale škakljivu poruku na mobitelu ili društvenim mrežama pa žele znati što radi i s kim se druži kad izađe iz kuće. A tu onda kreće fizičko praćenje ili GPS trackeri. Rezultat? Sumnje se, nažalost, najčešće obistine.

Piše: Jasmina Rodić

Fotografije: IMDB

Pročitajte i...

Najnoviji gastro hit na Instagramu: Art Focaccia

Ukusna plosnata pogača prelivena maslinovim uljem i začinima, složit ćete se, baš i nije fotogenična. No, uz nekoliko vlati vlasca i cherry rajčica pretvara se u pravo malo umjetničko djelo

Preuređujete dom, ali niste sigurni oko boja? Ovaj kviz sparit će vašu osobnost s kuriranom paletom nijansi

Samo pet minuta vašeg vremena dijeli vas od personalizirane palete boja koje vam mogu poslužiti kao inspiracija za preuređenje doma

Ne želite se baš sasvim vratiti «u normalu»? To je normalno

Tjeskoba izolacije splašnjava, ali ju zamjenjuje tjeskoba povratka u normalu, koji nije niti povratak, niti posve normala… Zašto nam ne postaje lakše?

Što je to self parenting i kako održati sam sebi lekciju?

Priznali si ili ne, u svakom od nas čuči jedan nedorasli impulzivni klinac ili klinka koji ne žele raditi te dosadne “odrasle” stvari. Isprva godi pokazati srednji prst svim pravilima i jedriti na valovima slobode, no kad se naše unutarnje dijete previše raskalaši pa nam stan počne nalikovati svinjcu, plan prehrane meniju fast food restorana, a društveni život biografiji Edie Sedgwick, vrijeme je da probudite svoju unutarnju majku. I održite si lekciju!

Naučite plesati balet uz Dior

Usavršite svoje piruete i plié u izolaciji

Osvrni se gnjevno ili o bijesu

Sve nas povremeno preplavi osjećaj od kojega nam cijelo tijelo počne bridjeti, glas nam se promijeni, ruke tresu i čini se da smo na najboljem putu da se pretvorimo u gnjevno čudovište koje usput demolira cijele gradove. Bijes je na zlu glasu, kultura nas uči da ga potiskujemo i naučimo kontrolirati, no riječ je o emociji od koje možemo mnogo naučiti i koja nam može u mnogočemu pomoći. Kako upregnuti bijes da radi za nas?

▲ Povratak na vrh