Preminuo kultni modni fotograf Peter Lindbergh

04.09.2019.

Odlazak velikana

Peter Lindbergh, poznati njemački modni fotograf, preminuo je u utorak u dobi od 74 godine. Uzrok smrti još nije poznat. Njegov službeni Instagram profil objavio je vijest danas ujutro:

“S velikom tugom objavljujemo smrt Petera Lindbergha 3. rujna 2019. godine u dobi od 74 godine”, piše u objavi. „Preživjeli su ga njegova sadašnja supruga Petra, njegova prva supruga Astrid, četiri sina Benjamin, Jeremy, Simon, Joseph i sedmoro unučadi. Njegova smrt ostavlja veliku prazninu.”

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Peter Lindbergh (@therealpeterlindbergh) on

Lindbergh je rođen 1944. godine u njemačkoj obitelji u Lesznu, gradu u Poljskoj koji je tada bio pripojen Njemačkoj. Studirao je na Berlinskoj akademiji likovnih umjetnosti i preselio se u Pariz 1978. kako bi nastavio svoju karijeru. Tijekom karijere redefinirao je standarde ljepote, odbijajući retuširano savršenstvo koje je prožimalo neke modne časopise i industriju. Umjesto toga, usredotočio se na humanost i suštinu subjekta kojeg je fotografirao.

 

 

Prepoznat kao jedan od najutjecajnijih fotografa svoje generacije, Lindbergh je tijekom karijere surađivao s bezbroj modnih dizajnera i međunarodnih časopisa. Njegove crno-bijele fotografije modela poput Naomi Campbell i Cindy Crawford imale su značajan utjecaj na modnu industriju i pop kulturu.

 

O svom radu 2017. godine za Pirelli kalendar, izjavio je: “Ljepota govori o individualnosti, hrabrosti da budete ono što jeste i o vašem vrlo osobnom senzibilitetu – to je moja definicija žene danas”, nastavio je. “To je cilj kalendara – pokazati ženu. A ne neku istegnutu, izmanipuliranu, praznu [osobu] koju danas vidite u časopisima.”

Lindberghovi radovi izloženi su u najprestižnijim svjetskim muzejima, neki od njih su MoMa u New Yorku, Center Pompidou u Parizu i V&A u Londonu.

 

Piše: N.B.
Fotografije: Profimedia/Instagram

Pročitajte i...

5 najboljih fashion knjiga godine

Ove će knjige završiti pod borom mnogih fashionistica

Upoznajmo modnog fotografa koji je osmislio live stream

Instagramove revije uživo bile bi nezamislive bez ovog genija

Britney Spears u svojoj prvoj velikoj modnoj kampanji

Britney Spears i legendarni fotograf Peter Lindbergh udružili su snage za francusku modnu kuću Kenzo

▲ Povratak na vrh