Pretpremijera na neobičnoj adresi

06.03.2014.

U Edukacijskoj dvorani Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu održana je pretpremijera filma Vis-A'-Vis Nevija Marasovića

Projekcija držana u sklopu filmske tribine „Film i psihijatrija“ nije odabrana slučajno jer je upravo Vis-A’-Vis jedan od rijetkih domaćih filmova o filmu koji progovara o procesu stvaranja filma, strahovima, nadanjima i očekivanjima autora koji se svakim filmskim djelom iznova razotkrivaju.

O filmu

Ako je suditi po reakcijama psihoanalitičara i terapeuta, film je nakon oštrice kritike preživio i onu psihijatrijsku analizu o kojoj su uz ravnatelja klinike dr. Vlade Jukića sudjelovali psihijatar i filmski kritičar dr. Stanislav Matačić i filmolog i kritičar dr. Bruno Kragić koji je naglasio da je Vis-A’-Vis po mnogočemu jedinstven u hrvatskoj kinematografiji.

Osvrnuvši se na brojne autobiografske elemente, slojevitost i ispreplitanje filmske fikcije i stvarnosti, dr. Matačić je podsjetio na fenomen filma kao psihoterapijskog sredstva s kojim se najčešće poistovjećujemo. – U cilju razrješenja konflikta u psihoterapiji pacijent i terapeut često mijenjaju uloge, njih možemo poistovjetiti s redateljem i glumcem u složenom procesu stvaranja filma; prenošenja ideja i emocija s redatelja na glumce i publiku u odnosu Vis-A’-Vis (licem u lice) koji je čest u psihoterapiji – naglasio je dr. Matačić.

 

Vis-A-Vis

 

Vis-A’-Vis ili film o filmu i košmaru stvaranja istog nije nepoznanica u povijesti filma (F. Fellini 8½, F. Truffaut Američka noć…), no popriličan je raritet u domaćoj kinematografiji. Nakon što je u prošlom filmu razorio pola Zagreba, Nevio Marasović je gotovo u dahu snimio sundanceovski Vis-A’-Vis koji nakon Pulskog filmskog festivala i ZFF-a, tijekom ožujka predstavlja domaćoj publici. Film se 5. ožujka predstavlja riječkoj publici u Art-kinu Croatia kao i u nezavisnim kinima u Osijeku, Splitu, Dubrovniku, Koprivnici, Daruvaru, Samoboru i Novskoj.

 

Nevio Marasović i Janko Popović Volarić

Zanimljivost

Zanimljivo je da je na zagrebačkoj premijeri Nevio Marasović ‘nastupio’ u dresu ukrajinske nogometne reprezentacije, poklonu ekipe iz Chernigivske, vodeće ukrajinske pivovare čiju reklamu ovih dana snima u Zagrebu i Splitu.

Pročitajte i...

Pogledajte trailer za novi obećavajući film Nevija Marasovića

Stigao je trailer za najnoviji film Nevija Marasovića, "Comic Sans", s Jankom Popoviće Volarićem u glavnoj ulozi

Janko Popović Volarić u ulozi modela

Janko Popović Volarić postao je zaštitno lice muškog modnog branda Galileo

Hrvatski film sa skandinavskim pečatom

U kina uskoro dolazi "Goran", najnoviji film uspješnog mladog redatelja Nevija Marasovića

Tko su modne žrtve? I što to žrtvuju?

Mala povijest modnih žrtava

▲ Povratak na vrh