5. izdanje Tjedna talijanske kuhinje u svijetu održava se od 23. do 29. studenoga u Zagrebu

20.11.2020.

Bogati program ovogodišnjeg izdanja uključuje izložbu fotografija Artusija i Fellinija, reportaže kuhara s dvije Michelin zvjezdice, kao i promociju „risotta“ u četiri zagrebačka restorana

„Made in Italy“

Inicijativu Tjedan talijanske kuhinje osmislili su talijansko Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje i Ministarstvo poljoprivrede, prehrane i šumarstva s ciljem promicanja kulinarske tradicije kao važnog dijela talijanskog identiteta i kulture. Tema cjelokupnog ovogodišnjeg događanja jest: «Umijeća i okusi talijanskog tla 200 godina nakon rođenja Pellegrina Artusija» („Saperi e Sapori delle Terre Italiane a 200 anni dalla nascita di Pellegrino Artusi”) s posebnim osvrtom na važnost mediteranskog načina prehrane uborbi protiv COVID-a  i općeg očuvanja zdravlja.

U Hrvatskoj se ova manifestacija održava petu godinu zaredom, promovirajući ne samo talijansku gastronomiju, već cjelokupnu kulturu vezanu uz hranu i gastro običaje. Ove se godine Tjedan talijanske kuhinje održava od 23. do 29. studenoga u Zagrebu, a organizatori,  Veleposlanstvo Italije, ICE agencija – Talijanski institut za vanjsku trgovinu te Talijanski institut za kulturu, pripremili su više aktivnosti i događaja kojima je u fokusu čarobna talijanska gastronomija.

Artusi – otac talijanske kuhinje

U Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu od 23. studenog do 5. prosinca bit će postavljena izložba fotografija „Za stolom s Fellinijem – prisjećajući se Artusija“.  U 2020. godini obilježavamo stotu obljetnicu rođenja filmskog genija Federica Fellinija te dvjestotu od rođenja Pellegrina Artusija, poznatog talijanskog gastronoma i pisca, začetnika nacionalne gastronomije. Počast ovim velikanima bit će odana izložbom koja je vezana za kulinarske scene, pa će tako publika moći vidjeti prizore blagovanja na raskošnim gozbama poput vjenčanja, za obiteljskim stolovima, ali i fotografije snimljene na setovima za vrijeme objeda filmske ekipe i samog Fellinija.

Poznati chef  u vašem domu – saznajte tajne talijanske kuhinje

Male tajne talijanske kuhinje otkrit će nam svjetski poznati chef sa zagrebačkom adresom Stefano Cosattini na Novoj TV.  Kroz četiri reportaže – tri unutar emisije “Kuhanje je IN” i jedne unutar emisije “IN Magazin” –  ovaj slavni kuhar s čak dvije Michelin zvjezdice pripremat će neka od najpoznatijih talijanskih jela.

U četvrtak, 26. studenog u restoranu hotela “Le Premier“ chef Cosattini i chef kulinarskog instituta „Kul In“ iz Siska pripremat će talijanska tradicionalna jela, a gosti će uz njihove gastronomske bravure imati priliku i ponešto naučiti, tijekom predstavljanja projekata Slow Fooda, o bioraznolikosti jugoistočne Europe, o zaštiti poljoprivredno – prehrambene baštine Istre i o vrednovanju nematerijalne baštine hrane.

Originalni talijanski rižoto na četiri adrese u Zagrebu

Na inicijativu Veleposlanstva Italije u Zagrebu, ICE agencije – Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu i Talijanskog instituta za kulturu, četiri poznata zagrebačka restorana sudjelovat će u Tjednu talijanske kuhinje promocijom rižota kao tradicionalnog talijanskog predjela. Neke od verzija poznatih rižota potražite u restoranima „Il Secondo”, “Gallo”, “Boban” i “Carpaccio“.

Pridružite se manifestacijama i saznajte sve o umijeću dobrog kuhanja i pripremanja hrane kao i o kvalitetnim enogastronomskim proizvodima s potpisom „Made in Italy“.

Pročitajte i...

Ne propustite izložbu o stradanju, nadi i uzdizanju Muzeja za umjetnost i obrt: Protreseni MUO

Jedinstvena izložba koja bilježi povijest MUO između potresa 1880. i 2020. te priča priču o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

Franka Batelić: "Bitne su one male, čarobne, svakodnevne stvari"

Uvijek vedra pjevačica Franka Batelić u ekskluzivnom intervjuu za elle.hr otkriva po čemu će pamtiti prošlu godinu, što je najteže u majčinskoj ulozi, te čemu se nada u novoj godini

Otvorena najluksuznija Douglas parfumerija u Hrvatskoj

Nakon Hamburga, u Zagrebu otvorena ekskluzivna Douglas parfumerija

Otkrijte neprocjenjiva umjetnička djela jednog od najboljih hrvatskih umjetnika

Kiparska i arhitektonska remek-djela jednog od najistaknutijih domaćih umjetnika pronađite u Muzejima Ivana Meštrovića

Zagreb bogatiji za Vinolog wine shop

Vrhunska domaća i inozemna vina upravo su postala dostupnija

Novo mjesto s čarobnim pogledom na Zagreb ostavlja bez daha

Upoznajte višeosjetilnu gastro oazu Eateria!

▲ Povratak na vrh