Broj za studeni National Geographica Hrvatska posvećen je ženama i stoljeću borbe za ravnopravnost i prava žena na svijetu

26.11.2019.

Ne propustite novi broj National Geographica Hrvatska!

“Nevjerojatno je i sramno i bolno glupo da početkom trećeg milenija još uopće trebamo raspravljati o jednakosti žena i muškaraca.” To je prva rečenica urednika NGH-a kojom najavljuje broj za studeni, zapravo tematski broj posvećen mukotrpnoj i teškoj borbi žena za ravnopravnost, prava i slobodu na svim meridijanima i paralelama.

Žene diljem svijeta trude se da njihove glasove čuju vlade i njihove zajednice i tako se sve više približavaju spolnoj ravnopravnosti. U ovom broju prikazani su brojni pokazatelji položaja žena diljem globusa, na svim kontinentima. Nijedna zemlja nema sve kad je riječ o rodnoj jednakosti, no bolje je biti žena u nekim mjestima nego u drugim. Indeks koji opisuje položaj žena mjeri uključenost žena u društvo, osjećaj sigurnosti i izloženost diskriminaciji. Posljednji podaci pokazuju da su neke od najgorih zemalja za žene postigle neki napredak, dok su neke od najboljih popustile u ključnim područjima. Nažalost, pokazatelji za Hrvatsku nisu među najboljima!

Two fishing enthusiasts show off their haul of native Yellowstone cutthroat trout at the national park circa 1940.
(photo by Edwin L. Wisherd/National Geographic)

Analizirajući položaj žena National Geographic prati i kako su one bile prisutne u samom časopisu od 1888. godine, kad je utemeljen – kad su se pojavile prve autorice teksta, kad prve fotografkinje, kad prve urednice, kako se mijenjao pristup spram žena. Prikazane su žene koje mijenjaju sliku svijeta, koje pridonose da njihovo okruženje vidi i spozna žene kao ravnopravne sudionike razvoja čovječanstva. Na primjeru Ruande zorno se predočava kako u najtežim uvjetima žene mogu iznjedriti velike uspjehe i ostvariti napredak položaja žena. Kroz prikaze velikih znanstvenica svjedočimo njihovu nemjerljivu doprinosu svjetskom znanju i spoznajama, ali vidimo kako su i u znanstvenim krugovima izložene spolnom uznemiravanju i nepriznavanju svoga rada.

At the annual rose show in Thomasville, Georgia, a festival queen and her attendants hold bouquets of local red roses.
(photo by Howell Walker/National Geographic)

Ovaj je broj National Geographica i mučno podsjećanje na težak položaj žena u proteklim vremenima, a ponegdje i danas, na tešku borbu koja se vodila i vodi u proteklih sto godina, ali i optimistična vizija sutrašnjice u kojoj takva borba možda više neće biti nužna.

Podaci pokazuju kako žene svoje ravnopravno mjesto i u najrazvijenijim društva lakše mogu izboriti na polju rada, znanosti, sigurnosti, pravne zaštite… a najmanje u području politike, struktura vlasti, čelnih, rukovodećih pozicija. Još je dug put pred čovječanstvom do ostvarenja potpune ravnopravnosti žena, a brojevi poput ovoga, dobro su mjerilo dokle smo stigli.

A mother of three at 23, Mpayon Loboitong’o herds her family’s goats on her own; after her husband left to find work in Nairobi, she was told he’d been killed there. Her other full-time job: charting animal movements for Save the Elephants. For a monthly salary she and eight other women traverse the bush, unarmed, amid elephants, lions, and African buffalo. “I do this work so my kids don’t go to bed hungry,” she says.
(photo by Lynn Johnson/National Geographic)

Jeste li osigurali svoj primjerak National Geographica Hrvatska? Potražite novi broj na svim kioscima od 10. studenog!

The 1950 Constitution of India, the founding national document of the former British colony, ensures suffrage to every adult Indian citizen regardless of “religion, race, caste, sex, or place of birth.” From the launch of the modern republic, in other words, Indian women have had the vote—and they exercise it. These women in Bengaluru have just cast their 2019 parliamentary ballots; the fingernails they’re showing off were indelibly inked by election officials, a national practice that’s supposed to prevent repeat voting. Women still make up only 14 percent of the Indian Parliament. But with the Election Commission offering all-women-staffed polling stations in every parliamentary district, some
states report more women than men turning out on election days.
(photo by Lynn Johnson/National Geographic)

Pročitajte i...

Potražite kolovoško izdanje National Geographica Hrvatska

Što smo naučili iz smrtonosnih svjetskih zaraza u povijesti doznajte u temi broja koja govori o pandemijama

Provjerite kako je bilo na National Geographic znanstvenim radionicama na Krku

U suradnji s časopisom National Geographic Hrvatska na Krku su održane znanstvene radionice za djecu na temu glagoljice i mikroplastike

Postanite član/ pretplatnik National Geographic Hrvatska

Pretplatite se na National Geographic Hrvatska i poklanjamo vam bambusom obložen spremnik za piće s natpisom National Geographica Hrvatska

▲ Povratak na vrh