Kako vam joga i meditacija mogu pomoći da lakše podnesete post-lockdown izazove?

16.06.2020.

Stigle su nove flow yoga vježbe i meditacije u Me Time app

Postoji Zen izreka koja ide nekako ovako: Ako nemaš vremena meditirati niti jedan sat svaki dan, trebaš meditirati po dva sata. Naravno, usred raznih situacija u kojima se svakodnevno nalazimo, a na koje često ne možemo utjecati i nismo ih prizivali u život, pronaći vremena za (pogledati u) sebe, iscijeliti se, meditirati pa i 15 minuta, a kamoli dva sata, često nam djeluje kao nemoguć zadatak, nešto što je namijenjeno ljudima s više slobodnog vremena, s više novca i više privilegije.

Mnogima od nas, lockdown je donio, barem na neko vrijeme, baš to – malo više slobodnog vremena, malo više vremena za povezivanje, bilo s obitelji, partnerom, psom, cimerima, samim sobom, malo više vremena za važne stvari za koje i inače krademo vrijeme u danu. Sa strepnjom, ali i optimizmom, razmišljali smo što nas čeka s druge strane lockdowna, što je to novo normalno, kako će izgledati svijet i kako će se sve reflektirati na nas. Dijelili smo i svoje fotke i entuzijazam, kuhali smo, otkrivali nove vještine, pomagali starijima i onima u nevolji, otkrili smo nove načine komunikacije, fizička udaljenost postala je nevažna. Novi svijet koji smo otkrili u lockdownu obogatio je naše živote iako smo znali da će nas, u ekonomskom smislu, vjerojatno osiromašiti.

I onda je prošao i lockdown. Svi ti osjećaji – optimizam i entuzijazam, ali i nesigurnost i anksioznost i dalje su prisutni, a sad su nas dočekale i neke nove brige i novi izazovi, za koje tek tražimo mehanizme kako bismo se s njima suočili.

Kako onda u svemu tome pronaći 5 minuta za sebe? Baš zato ponovno se vraćamo izreci s početka ovog teksta. Iako djeluje nemoguće, neophodno je, baš u vrijeme kad je najteže i kad smo najrazvučeniji, pronaći to vrijeme za sebe, vrijeme za iscjeljenje.

Poput svih ostalih, i mi u Melon & Limeu smo gledale kako u vrijeme lockdowna možemo obogatiti dane svih onih koji nas prate i podržavaju, kako našoj zajednici pružiti nešto vrijedno i korisno. Počele smo s besplatnim satovima joge uživo, dvaput tjedno na društvenim mrežama. Reakcije na vježbe su bile toliko dobre da smo ih odlučile imati trajno dostupne te smo ih snimile i dodale u Melon&Lime Me Time aplikaciju kako bismo im se svi uvijek mogli vraćati.

Joga i meditacija nevjerojatne su prakse i za naše tijelo i za um, i potrebnije su nam više nego ikad prije. Želimo da blagodati koje joga i meditacija pružaju budu dostupne svakome, bez obzira na to s koliko vremena tko raspolaže. Zbog toga, baš u ovom trenutku nakon lockdowna, u aplikaciju upravo dodajemo još 5 vježbi joge i 4 meditacije pod vodstvom iskusnih i certificiranih trenerica joge iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke.


Maja Ranogajec
je 500 RYT certificirana trenerica joge, stvorila je 4 jednosatna treninga: Deepening rutinu koja prikazuje sve načine na koje je moguće koristiti traku za istezanje, Flowing with Ease, koji se fokusira na kretanje tijela zajedno s dahom te Unblocking the Blocks i  Agile Body, koji pokazuju sve načine kako koristiti joga blokove za snagu i fleksibilnost.

Stephanie Neumann je 200 RYT certificirana trenerica joge i osnivačica Happie Haus Berlin, udruge koja osmišljava i održava satove joge za pacijente koji boluju od raka. Za nas je stvorila 40-minutnu rutinu za core. Obožavat ćete ovu rutinu jer je riječ o potpuno novom pristupu vježbanju core mišića.

Katarina Tavčar je RYT 200 certificirana Blissology yoga trenerica iz Ljubljane, koja se kontinuirano obrazuje u području Blissology Yoge s Eoin-om, kao i Womb Yoge and Yoga Nidre s Umom Dinsmore-Tuli. Katarina je pripremila dvije joga nidre i dvije vođene meditacije, od kojih je jedna tradicionalna tantrička meditacija za potpunu prisutnost.

Koju god vježbu ili meditaciju odabrali, sigurni smo da ćete s njom pronaći trenutak mira i opuštenosti koji su nam toliko potrebni.

Tekst i fotografije: Promo

Pročitajte i...

sensa dan

Dođite na najveći festival vitalnosti na otvorenom: Sensa dan obogaćuje živote i unosi radost u svakodnevicu

Najveći hrvatski festival zdravlja, ljepote i vitalnosti na otvorenom stiže nam uljepšati i ovo ljeto! Kao i svake godine, očekuju vas besplatne radionice joge, zvučne kupke i meditacija te čitav niz predavanja na temu osobnog rasta i razvoja. Posvetite vrijeme sebi i svojim užicima!

Po uzoru na Kate ili Meghan - koji vam stil vježbanja više odgovara

Dvije vojvotkinje, dva sasvim različita pristupa fitnessu

5 aplikacija za meditaciju koje pomažu u opuštanju

Kako lakše zaspati uz pomoć Matthewa McConaugheya

Dođite na 23. Sensa vikend u Split!

Od 23. do 25. listopada održava se Sensa vikend u Splitu, u hotelu sa četiri zvjezdice, sa zanimljivim programom u kojem ćete se susresti s omiljenim predavačima, ali upoznati i neke nove. Pridružite nam se u Radisson Blu Resort & Spa**** hotelu i probudite novu životnu energiju!

▲ Povratak na vrh