Ne prepustite rujanski broj National Geographica Hrvatska !

10.09.2021.

Novi broj ponajboljeg popularnoznanstvenog časopisa na svijetu je na kioscima od 10.rujna, a u njemu se bavimo aktualnom temom o Afganistanu.

Što se događalo u toj zemlji proteklih 20 godina, od intervencije SAD-a i saveznika iz NATO-a, kako je cvjetala korupcija, propadali ruralni krajevi, događala se velika pljačka i konačno se dopustio povratak talibana donoseći opet islamski ekstremizam i strahovitu sudbinu u prvome redu za žene.

Uz aktualnu  naslovnu temu pogledajte i atraktivni prikaz Sunčeva sustava i što se sve skriva u susjedstvu Zemlje, te još više iza Neptunove orbite; čitajte o tužnoj sudbini geparda koje love krijumčari u Somalilandu; pratite znanstvenike do najviše meteorološke postaje u čileanskim Andama; uživajte u staklenoj menažeriji morskih bića koju su izradili majstori staklari još u 19. stoljeću…

Svoje radove za rubriku ‘Vaša fotografija’ šaljite na info@nationalgeographic.com.hr , a ukoliko se pretplatite na ovaj popularnoznanstveni magazin, uz jedan broj gratis u suradnji s Promopoint.hr darovat ćemo vam prijenosnu bateriju, powerbank od 4000 mAh s ugraviranim logom National Geographica Hrvatska i vašim imenom.

Uživajte u novom broju National Gographica Hrvatska, a u nastavku vam donosimo i riječ glavnog urednika Hrvoja Prćića o rujanskom broju.

Kad smo prije pola godine krenuli u pripremu teme o Afganistanu, nismo ni sanjali da će se dogoditi ovakav preokret i krenuti nova talibanizacija, u kojoj su najveće žrtve žene. Ne, neću uopće komentirati zbivanja u Afganistanu, o tome svi pišu, zanima me talibanizam kod nas jer nismo procijepljeni ni protiv njega. Surfam i bilježim. Tamo negdje u 2000-ima saborski zastupnik Anto Kovačević u sabornici javno reče Vesni Pusić: ‘Bog vas [žene] je stvorio za madraca, a ne mudraca.’ I nikom ništa. Svećenik Ivica Raguž je svojedobno u Glasu Koncila pod naslovom ‘Marijina poslušnost i žene danas’ objasnio kako se ‘neposlušnost izriče u traženju svojih prava za jednakošću koja briše razlike, u tome da žena ne želi prihvatiti da je ona od Adama, a ne Adam od nje, da je ona drugotna, a muškarac prvotan’. I onda dođe moj sin pjeneći se… jer neće nitko njegovoj kćeri govoriti da je drugotna! Čude me i žene koje to prihvaćaju, poput Ljilje Vokić, bivše ministrice obrazovanja, koja u intervjuu 1994. reče: ‘Kod nas je običaj da žene ustanu kad muškarac uđe u prostoriju. Ja to i dan-danas posve nesvjesno činim.’ Čitam i o mnoštvu minornih ili oslobađajućih presuda za silovanja uz komentare ‘a što se nije branila’, ‘sama je to tražila kad se tako izazovno oblači’… Pa fizičko, psihičko i ekonomsko nasilje nad ženama u braku, vezama i poslije prekida. Pa pobuna protiv Istanbulske konvencije… Treba li uopće sve to komentirati?

Pročitajte i...

Aromatičan dar za nove pretplatnike National Geographica Hrvatska

Pretplatite se na National Geographic Hrvatska i darovat ćemo vam vrijedan i zdrav poklon-paket Solane Nin koji sadrži sol s dalmatinskim začinima, kekse lavande s cvijetom soli, staklenku cvijeta soli i mirisnu sol za kupanje s lavandom!

Pretplatite se na National Geographic Hrvatska!

Pretplatite se na National Geographic Hrvatska i uz jedan broj gratis darovat ćemo vam izuzetne knjige Večernja nelagoda Marieke Lucas Rijneveld i Posljednji svoje vrste Maje Lunde u izdanju Naklade Ljevak

Ne propustite novi broj National Geographica Hrvatska od 10.srpnja na svim kioscima!

U novom broju donosimo veliku temu o neizdrživoj vrućini. Klimatske promjene i globalno zatopljenje donose nam nesnosne vrućine, kojima i mi svjedočimo proteklih dana, a mnogi ljudi diljem svijet bit će prisiljeni postati klimatske izbjeglice. Kakva nas vrela budućnost čeka i kako se boriti protiv nesnosne vrućine!?

▲ Povratak na vrh