Prosinac u Kinu Tuškanac donosi filmove iz Izraela i Argentine, stare hrvatske klasike i poslastice za najmlađe

27.11.2017.

Prosinac u našem i vašem kinu počinje bogatim ciklusom novog izraelskog filma

Otvara ga melankolična melodrama Ophira Raula Graziera Slastičar koja je s uspjehom je prikazana u Karlovym Varyma. Izvrsni mali film Matana Yaira Skele prikazan je u kanskoj off selekciji ACID. I ostalih jedanaest filmova iznimne su kvalitete, u njima dominiraju velike ljubavne priče u čijem su fokusu ultraortodoksni judaizam, kao u filmovima Između svjetova i Ženski balkon ili je ljubavna priča u povijesnom okviru poput filmova Tišina ili Izraelska ljubavna priča koja se događa u vrijeme britanske kolonizacije Palestine.

Slastičar

Skele

Izraelska ljubavna priča

Tu je i elegična Žudnja, film koji se bavi skrivenim aspektima očinstva, a Tiho srce oslikava različite svjetove i svjetonazore kroz lik mlade pijanistice Naomi. Povijesnim temama bavi se i dokumentarac Yonatana Nira Osnovna karika: Priča o Wilfredu Israelu portretirajući berlinskoga filantropa koji je odigrao jednu od ključnih uloga u Kindertransportu i pomaganju židovskim izbjeglicama. Istim povijesnim temama bavi se Svjedočanstvo kroz još jedan lik ortodoksnoga Židova – povjesničara zaposlenog u jeruzalemskom centru za istraživanje nacističkih zločina koji istražujući povijest nacističkih zločina otkriva i činjenice iz vlastite prošlosti. Taj isti sukob javnog i intimnog istražuje i Prošli život. Luka povratka vodi u izraelsku neoliberalnu svakodnevnicu u koju se vraća bivši pomorac da bi ‘očistio’ luku i raskrčio teren za njenu privatizaciju.

Ciklus suvremenog argentinskog filma nudi tri zanimljiva i intrigantna naslova: psihološku dramu s elementima trilera Koblic sa sjajnim Ricardom Darínom, humornu sportsku dramu Papiri na vjetru te humornu egzistencijalnu dramu Izložbeni salon.

Koblic

Kinotečni program posvećen je glumačkoj legendi Kirku Douglasu i prikazat će šest slavnih filmova od njegova debitantskog uspjeha u Šampionu preko Staklene menažerije, Detektivske priče, slavnog vestern klasika Obračun kod O.K. korala do spektakularnoga Spartaka i odlične kriminalističke drame Grad bez milosti. Vikend filmskoga arhiva donosi nekoliko hrvatskih kinotečnih naslova posvećenih sjećanju na velikog hrvatskog glumca Relju Bašića: Berkovićevi Rondo i Ljubavna pisma s predumišljajem, u Puli nagrađivani Kužiš stari moj, potom Milioni na otoku, film kojim se, ulogom negativca Žutog, Relja Bašić proslavio. Naravno, u programu je i nezaobilazni Tko pjeva zlo ne misli s gospon Fulirom.

Distributerski ciklus donosi nekoliko recentnih, nagrađivanih uspješnica poput Čovjeka zvana Ove, mađarskog kandidata za Oscara Tijelo i duša, u Cannesu nagrađivanog Ubojstva svetog jelena te biografskog filma Odisej o velikom istraživaču podmorja Jacquese Cousteau. Zbog velike gledanosti ponavlja se korejska drama Sluškinja. A svi koji su propustili zanimljive dokumentarce Trst, Jugoslavija te Moj je svijet naopačke mogu ih odgledati po tuškanačkim pristupačnim cijenama.

Tijelo i duša

Odisej

Kratki utorak će obilježiti 100 godina Oktobarske revolucije Dovženkovom Zemljom uz glazbenu pratnju pijanističkog LP Dua.

Najmlađi će se u subotnjim jutrima družiti s Neparožderima, a 23. prosinca iznenadit će ih jedan od slavnih naslova Walta Disneya.

Neparožderi

Filmofili će u Filmskome klubu do kraja ove godine vidjeti tri zanimljiva ostvarenja iz šezdesetih, dva strana (Kremator i Kad žena silazi stepenicama) i jedan hrvatski naslov (Pravo stanje stvari).

Kad žena silazi stepenicama

Kao i prijašnjih pet godina i ove svi oni koji vole film u kinu Tuškanac mogu provesti zadnji dan u ovoj godini uživajući u silverstarskom dočeku kao na filmu uz sjajne filmove Howarda Hawksa i Woodyja Allena.

Wonder Wheel

Monkeybusiness

Više o programu na www.kinotuskanac.hr i na Facebook stranicama kina.

Tekst i foto: PR

Pročitajte i...

Filmski afterlife Bergmanove «Persone»: 5 kultnih filmova inspiriranih kultnim filmom

Danas na online repertoaru kina Tuškanac obavezno (ponovno) pogledajte skandinavski sanjivi klasik, a da okus dulje traje, zaredajte s filmovima koji su vrijedno učili od Bergmana…

Siječanj u Kinu Tuškanac donosi opuse trojice filmskih velikana

FIlmovi Pedra Almodóvara, Michelangela Antonionija i Nicholasa Raya

ELLE Kalendar: kuda se zaputiti u danima pred nama?

Koje nam se izložbe, koncerti, predstave i zabave smiješe od 15. do 22. ožujka?

Od sutra u kinu Tuškanac gledajte hrvatske filmske klasike iz 60-ih

Od 24. do 31. svibnja u Kinu Tuškanac moći će se pogledati odabrani hrvatski kultni filmovi 60-ih

Kino Tuškanac donosi velike klasične naslove i suvremene uspješnice sa sjevera

Od 20. do 25. studenog 2017. nas u zagrebačkom Kinu Tuškanac na adresi Tuškanac 1, čekaju uzbudljivi filmski naslovi

U Kinu Tuškanac počinje treći Ciklus francuskih filmova - Rendez-vous au cinema

U Kinu Tuškanac nas čeka još jedan "Rendez-vous au cinema" uz filmove Jeana-Luca Godarda

▲ Povratak na vrh