Pronašli smo online adresu na kojoj ćemo provesti sate otkrivajući ikonična umjetnička djela!

06.04.2020.

Digitalizirana arhiva londonskog muzeja Royal Academy of Arts sjajna je razbibriga!

Više niti ne brojimo dane provedene u izolaciji, a nakon što smo odgledali većinu serija na Netflixu te završili već 3 online tečaja (uvijek su nas zanimale osnove norveškog!), krenuli smo istraživati načine na koje možemo dobiti onaj kulturni fiks koji bi inače tražili odlaskom na neku uzbudljivu  izložbu u muzej.

Među pozitivnim stvarima koje su proizašle iz ove situacije je svakako i činjenica da su zbog svog fizičkog zatvaranja mnoge kulturne institucije svoju arhivu preselile na Internet, time je učinivši dostupnom milijunima korisnika diljem svijeta, potpuno besplatno. Tako sad svi imamo priliku barem virtualno posjetiti muzeje koje smo uvijek planirali istražiti, ali zbog nedostatka vremena ili kilometara i kilometara udaljenosti, nismo bili u mogućnosti.

 Royal Academy of Arts digitalna arhiva

A jedan od svjetskih muzeja koji je uistinu izvrsno digitalizirao svoju impresivnu arhivu, londonski je Royal Academy of Arts. Smješten u samom centru britanske prijestolnice, na 5 minuta hoda od Piccadilly Circusa, pripremao je veliku proljetnu izložbu posvećenu Gauginu i Impresionistima. Izložba je dakako odgođena, ali brojni popratni sadržaji preselili su se online pa svakako bacite pogled na mnoštvo zabavnih i informativnih videa dostupnih na njihovoj web stranici, te ponovite gradivo vezano uz ove dvije vrlo važne umjetničke reference.

No, još je zanimljivija digitalizirana arhiva, koja je upravo genijalno složena, i to na iznimno interaktivan način! Vjerojatno imajući u vidu „short attention span„ mlađe generacije, kreirana je na način sličan videoigricama te brzim formama kakve poznajemo u eri društvenih mreža.

 Royal Academy of Arts digitalna arhiva

Istraživanje započnite klikom na bilo koju sliku iz stalnog postava muzeja (koji sadrži širok raspon umjetničkih djela- od klasika poput J.M.W.Turnera ili Johna Constablea, do suvremenih umjetnika poput Tracey Emin ili Davida Hockneya), a kao sljedeći korak, otvoriti će vam se daljne opcije, povezane sa slikom koju ste odabrali: na primjer, ako ste odabrali pejzaž, pojaviti će se opcije otkrivanja pejzaža drugih autora, istraživanje cijele arhive toga autora, ili pak novih prijedloga vezanih uz temu ili način na koji je slika naslikana. Slično kao što smo znali zaglibiti u bespućima Instagrama, te klikajući sliku po sliku, nakon 3 sata shvatili da gledamo pet godina staru fotografiju sestre bivšeg dečka, i ovdje ćemo, ako zaronimo duboko u ovaj interaktivni svijet, otkriti nove, daleko zanimljivije stvari. Genijalan način za skratiti ove duge izolacijske dane!

 

Piše: Jasna Rausavljević

Fotografije: Instagram, Royal Academy of Arts

Pročitajte i...

Što je to self parenting i kako održati sam sebi lekciju?

Priznali si ili ne, u svakom od nas čuči jedan nedorasli impulzivni klinac ili klinka koji ne žele raditi te dosadne “odrasle” stvari. Isprva godi pokazati srednji prst svim pravilima i jedriti na valovima slobode, no kad se naše unutarnje dijete previše raskalaši pa nam stan počne nalikovati svinjcu, plan prehrane meniju fast food restorana, a društveni život biografiji Edie Sedgwick, vrijeme je da probudite svoju unutarnju majku. I održite si lekciju!

Doručak kod Tiffanyja, ručak kod Guccija i večera kod Vuittona

Fine dining i high fashion iskustvo u jednom!

Novi filmovi koje možete gledati doma – sad!

Novi novcati filmovi stižu ranije na streaming servise i možemo vam reći da je izbor prilično sjajan

Najuzbudljivije celebrity bebe 2020. godine

Koji cool zvjezdani parovi u tekućoj godini očekuju prinovu?

▲ Povratak na vrh