Sjećate li se Rana Plaze?

02.05.2018.

Uspomena na najtežu nesreću u nedavnoj modnoj povijesti i pet godina kasnije jednako je snažna

Je li se što promijenilo? Bila je to najteža nesreća u nekoj tvornici odjeće, havarija u kojoj je život izgubilo više od tisuću radnika i nakon koje je postalo jasno kako se nešto mora promijeniti. Da stvar bude gora, tragedija se dogodila zbog loših tehničkih uvjeta – zgrada tvornice bila je dotrajala, na mjestima čak i napuknuta što je upućivalo na mogućnost urušavanja.

No, iako su radnici tog kobnog 23. travnja 2013. upozoravali poslovođe kako tvornica nije sigurna za rad, odgovoreno im je kako će oni koji odbiju ući u zgradu ostati bez posla. Stjerani u kut, radnici su krenuli s radom, ali nažalost mnogi od njih taj radni dan nisu preživjeli. Tragedija u Rana Plazi pokrenula je lavinu optuživanja u modnoj industriji. Modni brendovi su se branili kako nemaju utjecaja na uvjete proizvodnje, dok su vlasnici tvornica uzvraćali optužbe pojašnjavajući kako ne mogu ulagati u infrastrukturu kad su primorani proizvoditi odjeću ispod cijene.

Pet godina kasnije, ne možemo govoriti o drastičnim promjenama. Mali pomaci su ostvareni, prije svega u svijesti kupaca te nešto boljim uvjetima rada u tvornicama odjeće u Bangladešu, ali neprestani damping cijena u tekstilnog proizvodnji i dalje onemogućava konkretnija ulaganja u tvornice i sigurnost. Organizacije koje se bave ovim pitanjima potiču modne kuće da se aktivnije uključe u proces proizvodnje i zahtijevaju sigurna radna mjesta i dostojne plaće za radnike u tekstilnoj industriji zemalja u razvoju. No, unatoč njihovim naporima, ishod je i dalje neizvjestan. Profit je, čini se, i dalje prioritet broj jedan.

Piše: Maja Karnik
Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Pet koraka uz koje do kraja dana možete poboljšati svoju vezu

Baš kao u svakom području u svom životu, i na vezama treba svakodnevno raditi

Vitki do proljeća: Drastične dijete su out, in je promjena načina života!

Koliko ste puta krenuli na dijetu i peti dan odustali? Umjesto da se mučite s dijetama čudnovatih naziva i nemogućih zahtjeva, isprobajte nešto što uistinu pali

Osvrni se gnjevno ili o bijesu

Sve nas povremeno preplavi osjećaj od kojega nam cijelo tijelo počne bridjeti, glas nam se promijeni, ruke tresu i čini se da smo na najboljem putu da se pretvorimo u gnjevno čudovište koje usput demolira cijele gradove. Bijes je na zlu glasu, kultura nas uči da ga potiskujemo i naučimo kontrolirati, no riječ je o emociji od koje možemo mnogo naučiti i koja nam može u mnogočemu pomoći. Kako upregnuti bijes da radi za nas?

For Crying Out Loud ili o plakanju

Svi smo iskusili da nam osjećaji prerastu obujam prsa, počnu silom navirati na oči i spuštati nam se niz obraze u tankim mlazovima. Iako se ponekad ljutimo što nam oči propuštaju protiv naše volje, rijetko što toliko pročišćuje kao kvalitetna porcija plakanja. No kolika je važnost plača danas, kad se čini da suze više ne moramo toliko kriti? 

Što je Slow TV i svjedočimo li nekom novom pokretu?

Kako je odjednom poraslo zanimanje za posve "obične" stvari?

Profil na društvenim mrežama koji vraća vjeru u čovječanstvo

Kako to izgleda kad se ljudi na društvenim mrežama okupe u zajednicu?

▲ Povratak na vrh