Pucanj u prazno?

Martina Miholić i Mia Orsag
18.01.2016.

Performans na kojem će posjetitelji moći pucanjem iz airsoft puške ‘’odstreljivati’’ svoje umjetnike

Polazeći od citata ‘’Umjetnik je životinja za odstrel’’ za galeriju PM, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Mia i Martina su osmislile specific performans pod nazivom ‘’Pucanj u prazno?’’.

Prostor galerije PM, točnije prostor ispod kupole Doma hrvatskih likovnih umjetnika, popularno “Džamije”, ispunit će s petstotinjak balona napunjenih helijem. Na svakom balonu ispisat će ime jednog, živućeg hrvatskog umjetnika, a temeljem prijedloga koje će zaprimati od strane javnosti, putem facebooka. Posjetitelji će u PMu moći pucanjem iz airsoft puške ‘’odstreljivati’’ svoje umjetnike.

“Ovakvim procesom proučavamo odnos kustosa i umjetnika te njihovih pozicija -pozicija moći i nemoći.” pojašnjavaju autorice.

Martina Miholić i Mia Orsag

Martina Miholić i Mia Orsag vizualne su umjetnice i voditeljice galerija HDLU/kustosice.

“Iako formalno nismo kustosice, često bivamo tako nazivane. Sasvim svjesne problema sukoba interesa te činjenice da smo zaposlenice HDLU-a, a istodobno umjetnice i kustosice, lansiramo provokaciju koja pojačava smisao koncepta; dvije žene pucaju i pozivanju na pucanj po umjetniku, iz kustoskog aspekta ali i umjetničkog.” ističu umjetnice.

Čitav postav pomalo će asocirati na ambijent zabavnog parka.

“Oslanjajući se na teoriju o kulturi spektakla projekt će paralelno postavljati pitanja o funkciji umjetničkih prostora i prostora umjetnosti same, te ulozi umjetnosti u kulturi zabave ali i kulture zabave i spektakla u umjetnosti.” kažu Mia i Martina. Cilj projekta je problematizirati odnos kustos-umjetnik i propitati svrhu umjetnosti unutar okvira vremena. Dodatno, postavlja se pitanje odnosa umjetnosti i bitaka/bića, kao i pitanje koliko je samoodrživost u skladu odnosno u koliziji s umjetničkim stvaralaštvom.

Program je planiran za 29.01.2016. a održat će se kao program HDLU u sklopu Noći Muzeja.
Kako biste osigurali svoje sudjelovanje, molimo da potvrdite svoj dolazak najkasnije do četvrtka, 28. siječnja do 12h, na e-mail: pucanjuprazno.pm@gmail.com

Foto by Martina Kenji

Pročitajte i...

Poznata lica na otvorenju izložbe Fedora Fischera

Renomirani akademski slikar mlađe generacije Fedor Fischer otvorio je svoju izložbu pod nazivom "Collapse" u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu, a podržati su ga došli brojni poznati

Oslikane božićne kuglice hrvatskih umjetnika u Arena Centru

Predstavljen je hvalevrijedan projekt i suradnja Hrvatskog društva likovnih umjetnika s najvećim trgovačkim centrom u Hrvatskoj

Otvoreno je 3. Bijenale slikarstva

Otvorenje izložbe obilježila je odlična atmosfera i veliki odaziv umjetnika i zaljubljenika u hrvatsku slikarsku scenu

Idete li na 3. Bijenale slikarstva?

Posljedne dane listopada rezervirajte za posjet Domu hrvatskih likovnih umjetnika

Kožna jakna: Povijest jednog odjevnog komada

Od borbenih aviona preko leđa zločestih momaka do stilske klasike

▲ Povratak na vrh