Put svile: umjetnica Ida Blažićko i instalacija od tkanine koja odnedavno ukrašava Zagreb

03.09.2019.

Glavni grad u duhu umjetnosti

Zagrebačka kiparica koja je već uspjela ostaviti trag na svjetskoj sceni, Ida Blažičko, predstavila je skulpturu od svile u sklopu drugog izdanja umjetničkog festivala Okolo. Projekt okuplja umjetnike već drugu godinu zaredom uz podršku Turističke zajednice Grada Zagreba i nismo mogli ne iskoristiti ovu jedinstvenu priliku da simpatičnu i nevjerojatno talentiranu Idu ne pitamo nekoliko pitanja o njezinom radu, dojmovima i utiscima pred svjetskom publikom, ali i što ovaj projekt znači za kulturni život Zagreba. U nastavku pročitajte što nam je otkrila umjetnica koja je doktorirala javnu skulpturu, ni manje ni više nego u dalekoj u Kini!

Završili ste kiparstvo na Likovnoj akademiji te postdiplomski program skulpture u javnom prostoru na Kineskoj umjetničkoj akademiji u Hangzhou. Kolika je razlika stvarati za stranu i domaću publiku?

Stvarati u javnim prostorima je divno jer je moguće doprijeti do šire publike izvan granica muzeja ili galerija. Znatiželja, zanesenost, ushit.. emocije su iste, tako da ne pronalazim razliku u publici Kine, ili drugih europskih zemalja.

 

6. Tragovi vremena, 10. Međunarodni festival Arterija, Novigrad 2019.

 

Skulptura je umjetničko djelo koje rijetko koga ostavi ravnodušnim, koja iskustva s publikom su vas najviše iznenadila kada se radi o percepciji vašeg djela?

Taktilnost – želja mi je da se skulpture mogu osjetiti, dotaknuti, da je kontakt direktan, bez zadrške, odvajanja, ograda, prepreka. Ovo ljeto sam na poziv Jerice Ziherl, ravnateljice Muzeja Lapidarium u Novigradu, sudjelovala na 10. Međunarodnom festivalu vizualnih umjetnosti Arterija, osmišljenom kao platforma čiji je temelj promišljanje uloge suvremene umjetnosti u društvu te koja doprinosi komunikaciji i umrežavanju različitih umjetnika.

 

1. Josip Konfic&Nenad Sinkauz: eksperimentalni elektro-akustični performans, 10. Međunarodni festival Arterija, Novigrad 2019.

 

Umjetnici tako postaju nositelji i katalizatori promjena te na inovativan način pridonose novim pristupima, potiču na komunikaciju i senzibiliziraju publiku. Djevojčice Petra, Marisa i Klara koje ljetuju u Novigradu svakodnevno su mi bezrezervno i s velikim interesom pomagale pri postavu, te i same bile uključene u nastanak skulpture. I to je taj trenutak, kada se osjeća i živi umjetnost, kada je publika uključena, a ne isključena, djeca, odrasli, sami reagiraju, plešu, izražavaju se, nastaje čarolija.

 

3. Postav skulpture Obojaše vjetar – podivljali, jesenji vrt, atrij Muzeja Lapidarium, Novigrad, 2019.

 

Posljednju večer Arterije u atriju Muzeja Lapidarium iznimno talentirani Josip Konfic i Nenad Sinkauz izveli su eksperimentalni elektro-akustični performans. Reagirali su na samu lokaciju i oprostorili je zvukom, i sama sam u tom trenutku doživjela ambijent na jedan potpuno novi način što je apsolutno divan osjećaj.

 Mislite li da u Zagrebu nedostaje stalnih instalacija po uzoru na Berlin ili neke druge svjetske metropole?

Da, sigurno. Zato su hvalevrijedni projekti i inicijative poput Projekta Okolo Tine Kovačiček i Ane Mikin u kojem ove godine i sama sudjelujem, a koji promišljenim urbanim umjetničkim intervencijama unosi novi život u gradsku svakodnevicu, ili Biljke i svirke, koje na intiman i poetičan način povezuju prirodu i glazbu. Zanimljiv je i projekt Mjesto izvedbe i stvaranje grada europske mreže Creart u kojem nastaju umjetničke intervencije u javnom prostoru u suradnji HDLU-a  i Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Takvi projekti senzibiliziraju publiku, otvaraju mogućnost novog promišljanja javnog prostora, a time i promjenu.

 

 

Što biste savjetovali mladim umjetnicima koji tek traže svoje mjesto na kulturnoj sceni?

Da budu otvoreni i hrabri.

 

 

Piše: Nina Belina
Fotografije:Borut Planinc/ Međunarodni festival Arterija

Pročitajte i...

Volite vintage? Ovo su zagrebačke adrese koje morate posjetiti!

Zagrebačka prevoditeljica Ivana Ostojčić velika je ljubiteljica vintage komada pa smo je zamolili da s nama podijeli svoje tajne lokacije za jedan nezaboravan old school shopping!

Najinstagramičnije zagrebačke lokacije za modne selfije

Od Muzeja suvremene umjetnosti pa do zagrebačkog aerodroma, od skrivenih kutaka Gornjeg Grada do novozagrebačkih nebodera i grafitima ukrašenih zidova kao cool scenografije...Zagreb vrvi lokacijama za snimanje odličnih Instagram fotki!

Intervju: Marija Tadić, osnivačica brenda L'aventure en Primitivance

Obožavani domaći beauty brend o kojem svi pričaju!

▲ Povratak na vrh