Dvorci i rezidencije iz serije ‘The Crown’: Donosimo ideje za neka buduća putovanja

21.02.2021.

Raskoš scenografije serije 'The Crown' u stvarnom životu

Kraljevska sapunica The Crown potaknula nas je na maštanje o budućim putovanjima na bajkovita mjesta. Dok se većinu vremena provodimo u svoja četiri zida, kraljica se za vrijeme pandemije izolira u dvorcu Windsor čije raskošne sale možete razgledati na virtualnoj turi.

Kako dvorac Windsor i Buckinghamska palača nisu dostupne za snimanja, tvorci serije The Crown morali su biti kreativni i potražiti dvorce čije će prostorije “glumiti” one kraljevskih odaja. Tako je većina scena koje su se odvile u dvorcu Windsor zapravo snimana u dvorcu Belvoir u Leicestershireu. Od 11. stoljeća je u vlasništvu vojvoda Rutland, a ekskluzivni apartman King’s Suite, napravljen za kraljicu Viktoriju i Georgea IV, povremeno se iznajmljuje na AirBnB-u.

Interijer Buckinghamske palače ilustrirao je Wilton House, dvorac blizu Salisburyja u Wiltshireu, u posjedu grofova Pembroke preko 400 godina. Neke prostorije ovoga dvorca možda će vam se činiti poznatima otprije, jer osim serije The Crown ovdje su snimani i filmovi Ponos i predrasude, Emma i Tomb Raider. Hoćemo li tamo sresti svog Mr. Darcyja, ne znamo, ali ovo prekrasno imanje motivira nas da krenemo pakirati kovčege i pripremimo šešire za duge šetnje u prirodi, po uzoru na junakinje Jane Austen.

Eksterijer Buckinghamske palače zamijenio je Old Royal Naval College, centralno arhitektonsko zdanje u londonskom Maritime Greenwich, spomeniku baštine UNESCO-a, gdje su, između ostalog, snimani i Četiri vjenčanja i sprovod, King’s Speech, Les Miserables i Pirati s Kariba.

U seriji se pojavljuje još niz dvoraca i crkava diljem Ujedinjenog Kraljevstva: magičan Ardverikie u Škotskoj, Burghley House u Peterboroughu koji u seriji zamjenjuje Windsor te Lancaster House u Londonu koji ćemo, barem zasad, razgledati virtualno.

Dok čekamo povoljnija vremena, koristimo priliku da zavirimo u luksuzne dvorce putem interneta i slažemo popise za buduća putovanja gdje možemo iskusiti kako je to živjeti kraljevski. Ili barem grofovski.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

▲ Povratak na vrh