Dvorci i rezidencije iz serije ‘The Crown’: Donosimo ideje za neka buduća putovanja

11.09.2021.

Raskoš scenografije serije 'The Crown' u stvarnom životu

Kraljevska sapunica The Crown potaknula nas je na maštanje o budućim putovanjima na bajkovita mjesta.

Kako dvorac Windsor i Buckinghamska palača nisu dostupne za snimanja, tvorci serije The Crown morali su biti kreativni i potražiti dvorce čije će prostorije ‘glumiti’ one kraljevskih odaja. Tako je većina scena koje su se odvile u dvorcu Windsor zapravo snimana u dvorcu Belvoir u Leicestershireu. Od 11. stoljeća je u vlasništvu vojvoda Rutland, a ekskluzivni apartman King’s Suite, napravljen za kraljicu Viktoriju i Georgea IV, povremeno se iznajmljuje na AirBnB-u.

Interijer Buckinghamske palače ilustrirao je Wilton House, dvorac blizu Salisburyja u Wiltshireu, u posjedu grofova Pembroke preko 400 godina. Neke prostorije ovoga dvorca možda će vam se činiti poznatima otprije, jer osim serije The Crown ovdje su snimani i filmovi Ponos i predrasude, Emma i Tomb Raider. Hoćemo li tamo sresti svog Mr. Darcyja, ne znamo, ali ovo prekrasno imanje motivira nas da krenemo pakirati kovčege i pripremimo šešire za duge šetnje u prirodi, po uzoru na junakinje Jane Austen.

Eksterijer Buckinghamske palače zamijenio je Old Royal Naval College, centralno arhitektonsko zdanje u londonskom Maritime Greenwich, spomeniku baštine UNESCO-a, gdje su, između ostalog, snimani i Četiri vjenčanja i sprovod, King’s Speech, Les Miserables i Pirati s Kariba.

U seriji se pojavljuje još niz dvoraca i crkava diljem Ujedinjenog Kraljevstva: magičan Ardverikie u Škotskoj, Burghley House u Peterboroughu koji u seriji zamjenjuje Windsor te Lancaster House u Londonu koji možemo razgledati i virtualno.

Neka od ovih mjesta svakako će se naći na popisima za buduća putovanja gdje možemo iskusiti kako je to živjeti kraljevski. Ili barem grofovski.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

wes anderson

Baš kao na filmu: Želimo putovati ovim vlakom koji je uredio redatelj Wes Anderson

Kada kažemo da je samo putovanje destinacija, na ovo mislimo

sex education

Jeste li znali da možete odsjesti u kući iz serije 'Sex Education'?

Ideja za buduća putovanja: bajkovita priroda i zanimljiva arhitektura serije 'Sex Education'

Pet filmova zbog kojih ćete poželjeti otputovati na jug Francuske

Ovi divni filmovi naveli su nas da počnemo sanjariti o romantičnom jugu Francuske

Znamo koji će glumci utjeloviti princa Charlesa i princezu Dianu u petoj sezoni serije 'The Crown'

U novoj sezoni u glavnim ulogama pojavit će se neka poznata imena koja smo navikli gledati u posve drugačijim ulogama

Odaberite svoj dar uz novi broj Sense posvećen duši!

Na kioscima čeka vas novi broj magazina Sensa. Novi broj u potpunosti je posvećen duši te progovara o njenoj ulozi i nijansama osobne autentičnosti. Inspirirajte se temama o slobodi, životnoj nesputanosti i vratite osjećaj iskonske sebe. U mjesecu kolovozu, uz broj omiljene Sense, možete odabrati i jedan od prigodnih darova; Sensa Sretni dnevnik, hvatač snova (dream catcher) ili Lactovit gel za tuširanje

▲ Povratak na vrh