Magična privlačnost Caprija

05.06.2021.

Mirisi citrusa bude nam želju za putovanjem do plavetnila Caprija...

Stjenovit otok u napuljskom zaljevu posjetitelje privlači već stoljećima svojom dramatičnom obalom i prekrasnim krajolicima. Rimski car August ovdje je dao izgraditi hramove, vile, akvadukte i vrtove, a po njemu su nazvani botanički vrtovi iz kojih se širi predivan pogled na more, vrh Monte Solaro i Faraglione.

Prvi turisti zabilježeni su u 17. stoljeću, a danas su među njima mnogi bogati i slavni koji najčešće otok obilaze svojim jahtama, pa se usidre u Marini Grande ili Marini Piccoli. Početkom dvadesetog stoljeća, Capri je nadahnuo impresionističku skladbu Claudea Debussyja “Les Collines d’Anacapri”, a u drugoj polovici stoljeća ovdje je snimljena nekolicina talijanskih filmova. Zvijezde poput Sophie Loren i Liz Taylor bile su viđene gošće, a Capriju slavni turisti među kojima su Beyonce, Mariah Carey i Tom Hanks ne mogu odoljeti ni danas. Omiljena okupljališta preko dana su plaže na stijenama sa suncobranima, a u večernjim satima to je Piazzetta, maleni trg prepun barova s odličnom atmosferom.

Osim uživanja u suncu i valovima, goste privlače i izleti brodovima koji ih vode do impozantnih stijena Faraglioni koje se uzdižu iz mora, Modre špilje (Grotta Azzurra) ili se spuštaju iz Augustovih vrtova strmom šetnicom Vie Krupp.

Što bi bio posjet Italiji bez fantastične gastronomije? Osim obaveznog limoncella, svaki restoran nudi i poznatu salatu Caprese, nazvanu po otoku, od svježih rajčica, mozzarelle i bosiljka.

Zbog svega navedenog, Capri nam je visoko na listi želja za buduća putovanja!

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Csilla Barath Bastaić

Csilla Barath Bastaić: 'Htjela bih utjeloviti nekonvencionalne, buntovne, neprilagođene žene'

S toplom i britkom Csillom Barath Bastaić o glumi, psihologiji i patrijarhatu

modni editorijal

Predivan editorijal za novi Elle koji oslobađa duh

Minuta za opuštanje: video novog modnog editorijala 'Free Spirit' želi dobrodošlicu ljetu

Zavirite u pariški kabinet čuda

Pariz nisu samo Eiffel, Chanel, Dior, Montmartre ili Café de Flore

Kratka povijest 'summer body' koncepta

Odolijevajući prijetnjama ozonskih rupa i štetnosti UV zračenja, preplanulost je u 20. stoljeću postala obilježje zdravlja i ljepote. Ispruženo, obnaženo, okupano sunčevim zrakama, tijelo je ljeti predmet svih pogleda, no uz ideju prirodnosti i opuštenosti, iza hashtaga #summerbody kriju se i novi izazovi, društveni imperativi te bolna tiranija idealnog tijela -  čvrstog, preplanulog, zavodljivog. Ljeto nas skida, ali oslobađa li nas zaista?

curon

Na popisu za buduća putovanja: Mistično selo Curon

Atlantida u Alpama: talijansko selo 'izronilo' nakon sedamdesetak godina

▲ Povratak na vrh