Magična privlačnost sjevera

21.11.2020.

Sasvim drugačija romantika s pogledom na Auroru Borealis i strme planine

Često su nam na popisima želja za buduća putovanja romantični gradovi koji nude mnogo sadržaja po pitanju gastronomije, kulture i shoppinga ili beskrajne pješčane plaže nekog tropskog otoka. No ponekad je ono što nam zaista treba za odmor povratak prirodi i tradicionalnijem načinu života. Dramatičan krajolik Lofotena na sjeveru Norveške, jednog od najsjevernijih naseljenih područja na Zemlji, oduzima dah. Strmi planinski klanci, plavo more kojemu kontrastiraju crvene ribarske kolibe i nebesko prostranstvo iznad pučine nezaboravne su vizure do kojih nije lako doći – samo od Osla potreban je let avionom i zatim vožnja brodom.

Arhipelag Lofoten idealan je za one koji preferiraju manje utabane puteve i aktivan odmor, jer ovo odredište nudi prave poslastice za avanturiste. Ledeno more pruža mnogo mogućnosti za sve one koji se usude – osim veslanja, moguće je i ronjenje s morskim sisavcima, a destinacija je iznimno popularna kod surfera, koji se ponekad otisnu na valove čak i za vrijeme mećava.

Foto: Instagram (olivier.morin)

Što se tiče gastronomije, najzastupljenija namirnica je bakalar, do te mjere da je neslužbeni moto gradića Henningsvaera parafraza koja glasi: “In cod we trust.” (U bakalar vjerujemo).

No najveća egzotika ove destinacije leži upravo specifičnostima geografskog položaja i klimi. Za najtoplijih ljetnih dana temperatura doseže osvježavajućih 17 stupnjeva. Od kraja svibnja do sredine srpnja sunce uopće ne zalazi, dok od početka prosinca do početka siječnja uopće ne izlazi, a u razdoblju od rujna do ožujka moguće je vidjeti fantastičan fenomen polarne svjetlosti. Nenadmašiv spoj netaknute prirode, sporta i tradicionalnog načina života razlog je zašto će se ovo odredište na sjeveru naći na listama budućih putovanja svih ljubitelja jedinstvenog odmora.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia, Instagram

Pročitajte i...

Magična privlačnost Caprija

Mirisi citrusa bude nam želju za putovanjem do plavetnila Caprija...

Spektakularne destinacije na kojima je sniman James Bond

Svi obožavatelji agenta 007 mogu krenuti njegovim stopama i posjetiti odlična mjesta po cijelom svijetu koja oduzimaju dah

Stvarna mjesta na kojima ćete se osjećati kao da se nalazite u filmu Wesa Andersona

Jarke boje poput narančaste, tirkizne i ružičaste, simetrija, nostalgija za prošlim vremenima u starim vlakovima, telefonskim govornicama i zaboravljenim prometnim znakovima, hoteli i svjetionici...

Uvijek predivna Amalfijska obala

La bella Italia... tako blizu, a trenutno tako daleko!

▲ Povratak na vrh