Sasvim drugačija romantika s pogledom na polarnu svjetlost

25.09.2021.

Magična privlačnost sjevera

Često su nam na popisima želja za buduća putovanja romantični gradovi koji nude mnogo sadržaja po pitanju gastronomije, kulture i shoppinga ili beskrajne pješčane plaže nekog tropskog otoka. No ponekad je ono što nam zaista treba za odmor povratak prirodi i tradicionalnijem načinu života. Dramatičan krajolik Lofotena na sjeveru Norveške, jednog od najsjevernijih naseljenih područja na Zemlji, oduzima dah. Strmi planinski klanci, plavo more kojemu kontrastiraju crvene ribarske kolibe i nebesko prostranstvo iznad pučine nezaboravne su vizure do kojih nije lako doći – samo od Osla potreban je let avionom i zatim vožnja brodom.

Arhipelag Lofoten idealan je za one koji preferiraju manje utabane puteve i aktivan odmor, jer ovo odredište nudi prave poslastice za avanturiste. Ledeno more pruža mnogo mogućnosti za sve one koji se usude – osim veslanja, moguće je i ronjenje s morskim sisavcima, a destinacija je iznimno popularna kod surfera, koji se ponekad otisnu na valove čak i za vrijeme mećava.

Foto: Instagram (olivier.morin)

Što se tiče gastronomije, najzastupljenija namirnica je bakalar, do te mjere da je neslužbeni moto gradića Henningsvaera parafraza koja glasi: ‘In cod we trust.’ (U bakalar vjerujemo).

No najveća egzotika ove destinacije leži upravo specifičnostima geografskog položaja i klimi. Za najtoplijih ljetnih dana temperatura doseže osvježavajućih 17 stupnjeva. Od kraja svibnja do sredine srpnja sunce uopće ne zalazi, dok od početka prosinca do početka siječnja uopće ne izlazi, a u razdoblju od rujna do ožujka moguće je vidjeti fantastičan fenomen polarne svjetlosti. Nenadmašiv spoj netaknute prirode, sporta i tradicionalnog načina života razlog je zašto će se ovo odredište na sjeveru naći na listama budućih putovanja svih ljubitelja jedinstvenog odmora.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia, Instagram

Pročitajte i...

wes anderson

Baš kao na filmu: Želimo putovati ovim vlakom koji je uredio redatelj Wes Anderson

Kada kažemo da je samo putovanje destinacija, na ovo mislimo

sex education

Jeste li znali da možete odsjesti u kući iz serije 'Sex Education'?

Ideja za buduća putovanja: bajkovita priroda i zanimljiva arhitektura serije 'Sex Education'

Pet filmova zbog kojih ćete poželjeti otputovati na jug Francuske

Ovi divni filmovi naveli su nas da počnemo sanjariti o romantičnom jugu Francuske

Dvorci i rezidencije iz serije 'The Crown': Donosimo ideje za neka buduća putovanja

Raskoš scenografije serije 'The Crown' u stvarnom životu

Odaberite svoj dar uz novi broj Sense posvećen duši!

Na kioscima čeka vas novi broj magazina Sensa. Novi broj u potpunosti je posvećen duši te progovara o njenoj ulozi i nijansama osobne autentičnosti. Inspirirajte se temama o slobodi, životnoj nesputanosti i vratite osjećaj iskonske sebe. U mjesecu kolovozu, uz broj omiljene Sense, možete odabrati i jedan od prigodnih darova; Sensa Sretni dnevnik, hvatač snova (dream catcher) ili Lactovit gel za tuširanje

▲ Povratak na vrh