Sasvim drugačija romantika s pogledom na polarnu svjetlost

14.02.2021.

Magična privlačnost sjevera

Često su nam na popisima želja za buduća putovanja romantični gradovi koji nude mnogo sadržaja po pitanju gastronomije, kulture i shoppinga ili beskrajne pješčane plaže nekog tropskog otoka. No ponekad je ono što nam zaista treba za odmor povratak prirodi i tradicionalnijem načinu života. Dramatičan krajolik Lofotena na sjeveru Norveške, jednog od najsjevernijih naseljenih područja na Zemlji, oduzima dah. Strmi planinski klanci, plavo more kojemu kontrastiraju crvene ribarske kolibe i nebesko prostranstvo iznad pučine nezaboravne su vizure do kojih nije lako doći – samo od Osla potreban je let avionom i zatim vožnja brodom.

Arhipelag Lofoten idealan je za one koji preferiraju manje utabane puteve i aktivan odmor, jer ovo odredište nudi prave poslastice za avanturiste. Ledeno more pruža mnogo mogućnosti za sve one koji se usude – osim veslanja, moguće je i ronjenje s morskim sisavcima, a destinacija je iznimno popularna kod surfera, koji se ponekad otisnu na valove čak i za vrijeme mećava.

Foto: Instagram (olivier.morin)

Što se tiče gastronomije, najzastupljenija namirnica je bakalar, do te mjere da je neslužbeni moto gradića Henningsvaera parafraza koja glasi: ‘In cod we trust.’ (U bakalar vjerujemo).

No najveća egzotika ove destinacije leži upravo specifičnostima geografskog položaja i klimi. Za najtoplijih ljetnih dana temperatura doseže osvježavajućih 17 stupnjeva. Od kraja svibnja do sredine srpnja sunce uopće ne zalazi, dok od početka prosinca do početka siječnja uopće ne izlazi, a u razdoblju od rujna do ožujka moguće je vidjeti fantastičan fenomen polarne svjetlosti. Nenadmašiv spoj netaknute prirode, sporta i tradicionalnog načina života razlog je zašto će se ovo odredište na sjeveru naći na listama budućih putovanja svih ljubitelja jedinstvenog odmora.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia, Instagram

Pročitajte i...

Magična privlačnost Caprija

Mirisi citrusa bude nam želju za putovanjem do plavetnila Caprija...

Zavirite u pariški kabinet čuda

Pariz nisu samo Eiffel, Chanel, Dior, Montmartre ili Café de Flore

curon

Na popisu za buduća putovanja: Mistično selo Curon

Atlantida u Alpama: talijansko selo 'izronilo' nakon sedamdesetak godina

Alberobello, čudnovati gradić u Italiji koji će vas osvojiti na prvi pogled

Gradić poznat po neobičnoj arhitekturi i pitoresknim ulicama

Putujmo preko ekrana: Filmovi u kojima je grad jedan od glavnih likova 

Kad već ne možemo putovati, ovi nas filmovi vode na neke od najljepših svjetskih destinacija

▲ Povratak na vrh