Na popisu za buduća putovanja: Mistično selo Curon

curon
20.05.2021.

Atlantida u Alpama: talijansko selo 'izronilo' nakon sedamdesetak godina

Malo talijansko selo godinama privlači putnike te inspirira kreativce svojim jedinstvenim izgledom: okruženo planinama, iz jezera izviruje crkveni zvonik iz 14. stoljeća. Pomalo sablastan i mističan landmark nadahnuće je za knjigu i seriju na Netflixu, premda je stvarna priča iz ove jedinstvene destinacije dosta prozaična.

Prije sedamdesetak godina, usprkos protivljenju stanovnika, selo Curon u Italiji, blizu granice s Austrijom, potopljeno je radi izgradnje hidroelektrane. Jedini znak da je ikad postojalo jest srednjovjekovni zvonik do kojeg turisti, za hladnih zimskih dana kada se jezero zaledi, mogu prošetati. Legenda kaže da se zimi još mogu čuti zvona (premda su bila uklonjena 1959.).

Instagram: ig_italia

Ovih dana, prvi put od potapanja, radi radova na održavanju, jezero je isušeno i mještani obližnjeg, novoosnovanog sela Curon Venosta i slučajni putnici mogu vidjeti ostatke nekadašnjih kuća i ‘šetati’ njegovim ulicama.

Instagram: luisa2506

Po završetku radova, selo će ponovno preplaviti voda jezera i vratiti jedinstveni ugođaj u ovaj krajolik koji će zasigurno i dalje u posjetiteljima s bujnom maštom nadahnjivati neobične priče i legende. Svakako ga dodajemo na popis za buduća putovanja!

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia, Instagram

Pročitajte i...

Dvorci i rezidencije iz serije 'The Crown': Donosimo ideje za neka buduća putovanja

Raskoš scenografije serije 'The Crown' u stvarnom životu

bomarzo

Zašto nas nisu ranije informirali da se ova začarana šuma nalazi u našem susjedstvu? Wow je!

Parco dei Mostri ili Park čudovišta u blizini Bomarza magičan je maniristički krajolik koji bismo voljeli posjetiti

Odaberite svoj dar uz novi broj Sense posvećen duši!

Na kioscima čeka vas novi broj magazina Sensa. Novi broj u potpunosti je posvećen duši te progovara o njenoj ulozi i nijansama osobne autentičnosti. Inspirirajte se temama o slobodi, životnoj nesputanosti i vratite osjećaj iskonske sebe. U mjesecu kolovozu, uz broj omiljene Sense, možete odabrati i jedan od prigodnih darova; Sensa Sretni dnevnik, hvatač snova (dream catcher) ili Lactovit gel za tuširanje

Pet filmova zbog kojih ćete poželjeti otputovati na jug Francuske

Ovi divni filmovi naveli su nas da počnemo sanjariti o romantičnom jugu Francuske

Magična privlačnost Caprija

Mirisi citrusa bude nam želju za putovanjem do plavetnila Caprija...

▲ Povratak na vrh