Nadrealistički Eden ili priča o fantastičnim skulpturama u meksičkoj prašumi

13.06.2020.

Zašto želimo posjetiti Las Pozas?

Na bucket listi mjesta koje jednom moramo vidjeti sigurnu poziciju čuva magično mjesto Las Pozas. Za čaroliju je odgovoran Edward James, umjetnik koji je u meksičku tropsku prašumu između 1949. i 1984. godine smjestio četrdesetak zapanjujućih betonskih struktura.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gaby Roiga🍍 (@gabyroiga) on

James je bio pripadnik britanske aristokracije, pjesnik, umjetnik i mecena velikih talenata kao što su Dalí i Magritte, a koji je kalifornijsku umjetničku scenu odlučio zamijeniti nekim romantičnijim okruženjem u kojem bi mogao bolje izraziti svoju kreativnost. Kako bi financirao izgradnju projekta Las Pozas James je morao prodati svoju kolekciju nadrealističke umjetnosti, a time je zaradio 5 milijuna dolara koji su uloženi u razvoj parka skulptura.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ⚫️ 𝙼 𝙰 𝚁 𝙸 𝙰 𝙽 𝙰 ⚪️ (@mariana_dom) on

Egzotična flora i fauna, brojni vodopadi i jezera sastavni su dio parka, i u svojem kontrastu s betonskim strukturama čine skladnu cjelinu ambijenta koji djeluje kao da je iz sna- jednog od glavnih motiva nadrealističke umjetnosti. James je bio veliki ljubitelj prirode i životinja i imao je mnogo egzotičnih ljubimaca, među kojima i zmiju Bou constrictor koju je jednom prilikom poveo sa sobom u poznati Hotel Francis u Mexico Cityju.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Asai Balboa (@asaibalboa) on

U potrazi za idealnom pozicijom za svoj životni projekt jedan od uvjeta je bio da pogodna za uzgoj orhideja- Jamesovog najdražeg cvijeta. Prašumsko selo Xilitla pokazalo se je kao idealno mjesto, a postoje informacije da je u jednom trenutku Las Pozas bio dom čak 29, 000 orhideja.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andrew C Schaefer (@andrewcschaefer) on

Nakon godina zapuštanja koje su uslijedile nakon Jamesove smrti sredinom osamdesetih, ovaj rajski vrt 2012. otkupljen je od Jamesovih nasljednika i stavljen pod brigu lokalne vlasti i fondacije Xilitla. Od tad je oko parka uspostavljena turistička infrastruktura, pa je posjet ovom magičnom vrtu uvelike olakšan. Dok ne uštedimo za put u Meksiko, ne preostaje nam ništa nego uživati u fotografijama ovog nadrealističkog raja na zemlji.

 

Piše: Lana Harjaček
Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Raj na zemlji: Palawan

Nije čudo da je ovaj prekrasni filipinski otok dobio nagradu 'Travel + Leisure's Best Awards 2020' za “najbolji otok na svijetu”: njegova je obala prepuna idiličnih snježno bijelih plaža s kristalno čistim morem, a za posebni dojam tu su dramatične vapnenačke litice…

3 skrovite plaže na Visu za otočko stanje uma

Otkrijte sakrivene dragulje na jednom od naših najljepših otoka

U ovom chic hotelu na Santoriniju se definitivno vidimo

Tko kaže da ne možemo već početi planirati buduće zaslužene odmore?

Maštamo o chillanju uz ove bazene

Inspirativne lokacije za odmor iz snova

Filmska putovanja: filmovi u kojima je grad jedan od glavnih likova 

Kad već ne možemo putovati, ovi nas filmovi vode na neke od najljepših svjetskih destinacija

▲ Povratak na vrh