Nadrealistički Eden ili priča o fantastičnim skulpturama u meksičkoj prašumi

10.04.2021.

Zašto želimo posjetiti Las Pozas?

Na bucket listi mjesta koje jednom moramo vidjeti sigurnu poziciju čuva magično mjesto Las Pozas. Za čaroliju je odgovoran Edward James, umjetnik koji je u meksičku tropsku prašumu između 1949. i 1984. godine smjestio četrdesetak zapanjujućih betonskih struktura.

James je bio pripadnik britanske aristokracije, pjesnik, umjetnik i mecena velikih talenata kao što su Dalí i Magritte, a koji je kalifornijsku umjetničku scenu odlučio zamijeniti nekim romantičnijim okruženjem u kojem bi mogao bolje izraziti svoju kreativnost. Kako bi financirao izgradnju projekta Las Pozas James je morao prodati svoju kolekciju nadrealističke umjetnosti, a time je zaradio 5 milijuna dolara koji su uloženi u razvoj parka skulptura.

Egzotična flora i fauna, brojni vodopadi i jezera sastavni su dio parka, i u svojem kontrastu s betonskim strukturama čine skladnu cjelinu ambijenta koji djeluje kao da je iz sna- jednog od glavnih motiva nadrealističke umjetnosti. James je bio veliki ljubitelj prirode i životinja i imao je mnogo egzotičnih ljubimaca, među kojima i zmiju Bou constrictor koju je jednom prilikom poveo sa sobom u poznati Hotel Francis u Mexico Cityju.

U potrazi za idealnom pozicijom za svoj životni projekt jedan od uvjeta je bio da pogodna za uzgoj orhideja- Jamesovog najdražeg cvijeta. Prašumsko selo Xilitla pokazalo se je kao idealno mjesto, a postoje informacije da je u jednom trenutku Las Pozas bio dom čak 29, 000 orhideja.

Nakon godina zapuštanja koje su uslijedile nakon Jamesove smrti sredinom osamdesetih, ovaj rajski vrt 2012. otkupljen je od Jamesovih nasljednika i stavljen pod brigu lokalne vlasti i fondacije Xilitla. Od tad je oko parka uspostavljena turistička infrastruktura, pa je posjet ovom magičnom vrtu uvelike olakšan. Dok ne uštedimo za put u Meksiko, ne preostaje nam ništa nego uživati u fotografijama ovog nadrealističkog raja na zemlji.

Piše: Lana Harjaček
Fotografije: Instagram (andrewcschaefer, mariana_dom, gabyroiga)

Pročitajte i...

Putujmo preko ekrana: Filmovi u kojima je grad jedan od glavnih likova 

Kad već ne možemo putovati, ovi nas filmovi vode na neke od najljepših svjetskih destinacija

Dvorci i rezidencije iz serije 'The Crown': Donosimo ideje za neka buduća putovanja

Raskoš scenografije serije 'The Crown' u stvarnom životu

Uvijek predivna Amalfijska obala

La bella Italia... tako blizu, a trenutno tako daleko!

Važne životne lekcije koje je travel influencerica Andrea Trgovčević usvojila na putovanjima

Andrea Trgovčević većini je poznata kao travel influencerica, no ona putovanja ne odrađuje nego ih živi. Osim pečata u putovnici, sa svakog donosi ono najvrednije - životne lekcije koje bismo svi trebali usvojiti pod hitno. A koje su to, otkrijte u aktualnom izdanju Cosmopolitana čiju naslovnicu krasi upravo ova influencerica

▲ Povratak na vrh