Nadrealistički Eden ili priča o fantastičnim skulpturama u meksičkoj prašumi

31.10.2020.

Zašto želimo posjetiti Las Pozas?

Na bucket listi mjesta koje jednom moramo vidjeti sigurnu poziciju čuva magično mjesto Las Pozas. Za čaroliju je odgovoran Edward James, umjetnik koji je u meksičku tropsku prašumu između 1949. i 1984. godine smjestio četrdesetak zapanjujućih betonskih struktura.

James je bio pripadnik britanske aristokracije, pjesnik, umjetnik i mecena velikih talenata kao što su Dalí i Magritte, a koji je kalifornijsku umjetničku scenu odlučio zamijeniti nekim romantičnijim okruženjem u kojem bi mogao bolje izraziti svoju kreativnost. Kako bi financirao izgradnju projekta Las Pozas James je morao prodati svoju kolekciju nadrealističke umjetnosti, a time je zaradio 5 milijuna dolara koji su uloženi u razvoj parka skulptura.

Egzotična flora i fauna, brojni vodopadi i jezera sastavni su dio parka, i u svojem kontrastu s betonskim strukturama čine skladnu cjelinu ambijenta koji djeluje kao da je iz sna- jednog od glavnih motiva nadrealističke umjetnosti. James je bio veliki ljubitelj prirode i životinja i imao je mnogo egzotičnih ljubimaca, među kojima i zmiju Bou constrictor koju je jednom prilikom poveo sa sobom u poznati Hotel Francis u Mexico Cityju.

U potrazi za idealnom pozicijom za svoj životni projekt jedan od uvjeta je bio da pogodna za uzgoj orhideja- Jamesovog najdražeg cvijeta. Prašumsko selo Xilitla pokazalo se je kao idealno mjesto, a postoje informacije da je u jednom trenutku Las Pozas bio dom čak 29, 000 orhideja.

Nakon godina zapuštanja koje su uslijedile nakon Jamesove smrti sredinom osamdesetih, ovaj rajski vrt 2012. otkupljen je od Jamesovih nasljednika i stavljen pod brigu lokalne vlasti i fondacije Xilitla. Od tad je oko parka uspostavljena turistička infrastruktura, pa je posjet ovom magičnom vrtu uvelike olakšan. Dok ne uštedimo za put u Meksiko, ne preostaje nam ništa nego uživati u fotografijama ovog nadrealističkog raja na zemlji.

Piše: Lana Harjaček
Fotografije: Instagram (andrewcschaefer, mariana_dom, gabyroiga)

Pročitajte i...

Magična privlačnost sjevera

Sasvim drugačija romantika s pogledom na Auroru Borealis i strme planine

Magična privlačnost Caprija

Mirisi citrusa bude nam želju za putovanjem do plavetnila Caprija...

Spektakularne destinacije na kojima je sniman James Bond

Svi obožavatelji agenta 007 mogu krenuti njegovim stopama i posjetiti odlična mjesta po cijelom svijetu koja oduzimaju dah

Stvarna mjesta na kojima ćete se osjećati kao da se nalazite u filmu Wesa Andersona

Jarke boje poput narančaste, tirkizne i ružičaste, simetrija, nostalgija za prošlim vremenima u starim vlakovima, telefonskim govornicama i zaboravljenim prometnim znakovima, hoteli i svjetionici...

Uvijek predivna Amalfijska obala

La bella Italia... tako blizu, a trenutno tako daleko!

▲ Povratak na vrh