Nostalgija za putovanjima ili hoće li ‘fjaka’ sada ući u standardni vokabular na mnogim jezicima

24.03.2021.

Recept za savršen odmor

‘Ključ za savršen godišnji odmor? Dalmatinci to zovu fjaka, predivno lijeno raspoloženje potpunog zadovoljstva’, piše uz fotografiju Zlatnog rata na Instagram profilu Conde Nast Travellera kojom najavljuju članak o 15 najboljih otoka na našoj obali Jadrana.

Članak je originalno objavljen u naizgled drugom životu, 2019., a nakon godine u karanteni ne čudi želja za bijegom, napetim iščekivanjem ljeta i priželjkivanjem tog predivnog osjećaja opuštenosti.

Osim Brača, autorica spominje i Sveti Klement u arhipelagu Paklinskih otoka, Hvar, Dugi otok, Vis, Rab, Korčulu, Šipan, Mljet, Obonjan, Kornate, Lošinj, Krk, Pag i Veliki Brijun.

U vrijeme kada svaki detalj može postati ‘trigger’ za maštanje o ljetu (već pogled na polu-osušeno drvo života asocira nas na palme), ovaj podsjetnik dodatno nam je otvorio apetit za putovanja i ponovno uživanje na nekom od navedenih ili na nekom od manje poznatih otoka u dobroj staroj fjaki.

Piše: K.S.

Foto: Instagram condenasttraveller

Pročitajte i...

Putujmo preko ekrana: Filmovi u kojima je grad jedan od glavnih likova 

Kad već ne možemo putovati, ovi nas filmovi vode na neke od najljepših svjetskih destinacija

Dvorci i rezidencije iz serije 'The Crown': Donosimo ideje za neka buduća putovanja

Raskoš scenografije serije 'The Crown' u stvarnom životu

Siesta - znak lijenosti ili najslađi odmor?

Siesta, nap, fjaka, popodnevni odmor, beauty sleep... Je li poželjno uvrstiti siestu u dnevni raspored ili se radi o znaku slabosti?

Uvijek predivna Amalfijska obala

La bella Italia... tako blizu, a trenutno tako daleko!

▲ Povratak na vrh