Pet indijskih gradova koje morate posjetiti

23.08.2020.

Indija je zemlja s tisuću lica i nitko nikad tamo nije otišao potpuno spreman za ono što ga je dočekalo

Za putovanje u Indiju vas nitko i ništa ne može pripremiti. Najbolja priprema je očekivati nemoguće jer upravo to će se i dogoditi. U Indiji je sve moguće, posve sigurno otrovanje i probavni problemi, bjesni psi lutalice, svete krave koje se hrane smećem, ali i nevjerojatna priroda, predivne palače, neopisivi hramovi, topli i srdačni ljudi i sve to začinjeno golemim prometnim kaosom. Indija je sve, a kad jednom preživite kulturološki šok, zavući će vam se pod kožu te ćete joj se željeti uvijek vraćati.

U pitanju je sedma po veličini zemlja svijeta. Nezamislovo je koliko mnogo vremena bi trebalo za obići sve divote koje nudi. Stoga smo za vas odabrali pet gradova sjevernog, odnosno sjeverozapadnog dijela Indije koje definitivno vrijedi posjetiti.

Agra

Definitivno u pitanju nije lijep grad, no upravo tamo je sagrađen najpoznatiji simbol Indije i vrhunsko ostvarenje mogulske arhitekture – mauzolej Taj Mahal.

Varanasi
Poznat još po imenu Benares, jedan je od najstarijih stalno nastanjenih gradova svijeta. Predstavlja kulturni i vjerski centar tisućama godina. Smatra se najsvetijim mjestom za hodočašća hindusa. Više od milijun hodočasnika posjeti ga tijekom godine. Hindusi vjeruju da kupanje u Gangesu u Varanasiju pomaže da se očiste grijesi. Velik broj Indijaca u ovaj grad dolazi umrijeti ili kremirati svoje voljene.

Jaisalmer

Nadimka Zlatni grad,  Jaisalmer je smješten u središtu pustinje Thar, nedaleko od pakistanske granice.  Grad je bio važno trgovačko središte karavanskoga puta između  Afganistana i Središnje Azije kao dio Puta svile. Kada ste već u Jaisalmeru iskoristite priliku da jašući na devama posjetite prekrasnu pustinju Thar.

Amritsar

Samo 30 kilometara od Pakistana se nalazi Amritsar, sveti grad Sikha. U ovom gradu se smjestila jedna od najljepših i najskupocjenijih građevina Indije, Harmandir Sahib (zlatni hram). Glavni hram Sikha dnevno privlači oko 100 000 posjetilaca, a besplatno ih nahrani između 50 i 60 tisuća, bez obzira na vjeru i boju kože.

Dharamsala

Dharamsala se nalazi na visokoj planinskoj visoravni  Kangri, a poznata je po tome što od prognanstva iz Tibeta 1959. godine tamo živi Dalai Lama, tibetanska vlada u egzilu i 13 tisuća tibetanskih izbjeglica. Iznad Dharamsale nalazi se tibetansko naselje MacLeodganj koje posjećuju brojni turisti, a idealno je za proučavanje tibetanskog budizma.

 

 

 

 

Piše: Vedrana Sunko

Foto: Vedrana Sunko

Pročitajte i...

Stvarna mjesta na kojima ćete se osjećati kao da se nalazite u filmu Wesa Andersona

Jarke boje poput narančaste, tirkizne i ružičaste, simetrija, nostalgija za prošlim vremenima u starim vlakovima, telefonskim govornicama i zaboravljenim prometnim znakovima, hoteli i svjetionici...

Uvijek predivna Amalfijska obala

La bella Italia... tako blizu, a trenutno tako daleko!

Raj na zemlji: Palawan

Nije čudo da je ovaj prekrasni filipinski otok dobio nagradu 'Travel + Leisure's Best Awards 2020' za “najbolji otok na svijetu”: njegova je obala prepuna idiličnih snježno bijelih plaža s kristalno čistim morem, a za posebni dojam tu su dramatične vapnenačke litice…

Hvar proglašen jednim od najboljih otoka na svijetu

Condé Nast Traveler objavio je top listu svjetskih otoka, a među njima je i naš najsunčaniji otok

▲ Povratak na vrh