Virtualno slavljenje proljeća

Hanami i Fuji
31.03.2020.

Hanami u doba koronavirusa

Japan bi obično u ovo doba godine s prvim danima proljeća bio prepun turista s raznih strana svijeta, jer tradicionalno počinje sezona Hanami, odnosno tradicija u čast promatranja rascvjetalih stabala trešanja. Događaj je to koji se iščekuje cijele godine, a traje od kraja ožujka do početka svibnja, no ovog proljeća u tom jedinstvenom događaju uživati će samo Japanci, pa čak i oni u znatno manjem broju, budući da je i Japan zatvorio granice za strane državljane.

sezona cvata trešanja

Hanami za Japan ima ne samo značajan ekonomski već i kulturološki efekt, a obično ga u to doba godine posjeti oko 8,5 milijuna turista od čega Japan zaradi oko 650 milijuna jena (šest milijardi dolara). Ove godine događaji obilježavanja hanamija otkazani su diljem Japana, jer vlasti žele spriječiti širenje koronavirusa, a nedavno je je guvernerka Tokija Yuriko Koike pozvala stanovnike da ne organiziraju javne proslave. Tako su gotovo svi javni ‘cherry blossom’ festivali (Sakura Matsuri) i događanja otkazani, a Japanci na javnim mjestima mogu trešnje u cvatu promatrati samo hodajući, ne zadržavajući se dugo na jednom mjestu, dok su piknici i okupljanja u parkovima podno stabala trešanja svuda otkazani, uključujući naravno i najpopularnija mjesta u Tokiju, Meguro River i Ueno Park. Iako se na zapadu za cvatnju trešanja obično  koristi pojam sakura, to je zapravo japanska riječ za trešnjin cvijet, dok hanami označava običaj promatranja trešnjinog cvijeta.

sezona cvata trešnji

Lani je kroz gradski park Ueno u sezoni cvatnji trešanja prošetalo i slavilo više od 3 milijuna posjetitelja, no iako su vlasti u Tokiju još početkom ovog ožujka upozorile stanovnike da odustanu od posjete parkovima zbog širenja koronavirusa, neki su ipak samo prošetali kroz njih, naravno sa zaštitnim maskama na licu. Svugdje po parkovima stavljena su upozorenja na kojima piše da se ne stavljaju stolovi za piknike i da se posjetitelji ne zadržavaju u skupinama, a sa zvučnika se također čuju ista upozorenja. Parkovima patroliraju službenici i zaštitari kako netko ne bi prekršio upozorenja. ‘Nadamo se da ćete uživati u hanamiju dok hodate’, svugdje stoje natpisi. I čuveni svjetleći lampioni oko dvorca Edo izostati će ove godine, hanami nije dozvoljen ni u poznatom Showa Kinen Parku, a otkazana su i sva noćna promatranja cvjetova trešanja.

Budući da je hanami ipak neraskidivi dio japanske tradicije i druženja, mnoge je Japance to rastužilo, pa su ljubitelji trešanja pronašli alternative i priređuju kućne hanamije. Obično kupuju minijaturne sakure i doma slave, ispijajući sake i recitirajući waku ili haiku,  ili pak virtualno promatraju sakuru ili sa svojih prozora. A ako im slučajno u sake, tradicionalno japansko vino od riže upadne latica trešnjinog cvijeta, to se smatra srećom. Tako će običaj koji utjelovljuje pregršt japanske kulture i tradicije te duha rafiniranosti japanskog naroda, morati pričekati neka bolja vremena. Pozitivnih vibracija nam svima treba ovih dana, zato uživajte barem virtualno u ovoj predivnoj tradiciji slavljenja proljeća.

 

Piše: Renata Debeljak

Fotografije: Instagram, Profimedia

Pročitajte i...

Behind the scenes: kako se zapravo snimaju scene seksa

Učimo od koreografkinje zaslužne za fantastičnu senzualnost u seriji "Normal People"

Power dressing: kako trendseterice definiraju (i nose) moćnu modu?

Što zapravo znači 'power dressing' novog doba i - kako izgleda? Učimo modne lekcije od trendseterica koje znaju svu moć dobrog stila…

Magična privlačnost sjevera

Sasvim drugačija romantika s pogledom na Auroru Borealis i strme planine

Filmovi koji su obilježili Manola Blahnika

Brigitte Bardot, James Dean i Bette Davis su među glavnim zvijezdama Blahnikovih favorita

Magična privlačnost Caprija

Mirisi citrusa bude nam želju za putovanjem do plavetnila Caprija...

Spektakularne destinacije na kojima je sniman James Bond

Svi obožavatelji agenta 007 mogu krenuti njegovim stopama i posjetiti odlična mjesta po cijelom svijetu koja oduzimaju dah

▲ Povratak na vrh