Revizija klasika: Michelangelo Antonioni “Crvena pustinja”

14.09.2019.

Prije 55 godina gledatelji su na filmskom festivalu u Veneciji prvi put vidjeli redateljev film u boji

U rujnu 1964. godine na filmskom festivalu u Veneciji, koji je završio ovog tjedna, prikazan je prvi cjelovečernji film Michelangela Antonionija Crvena pustinja. Tada je, 1964. godine, Antonioni već odavno smatran majstorom filmske umjetnosti i bio je voljen od strane ljubitelja filma, ali Crvena pustinja i dalje je uspjela iznenaditi i oduševiti publiku, pokazujući da je redatelj u stanju dodatno podići razinu svog rada.

 

 

U Veneciji je film dobio glavnu nagradu festivala Zlatni lav – i nagradu Međunarodnog udruženja za filmsku tisak. ELLE objašnjava zašto biste trebali ponovo pogledati ovaj uspjeh kinematografije i kako je bolje razumijeti.

 

 

Antonionijevi filmovi zapravo nemaju složenu priču: usredotočeni su na ljude i njihova unutarnja iskustva i instinkte. Redatelj vidi dramu ne toliko u vanjskim događajima, koliko u unutarnjem životu svojih likova i ne treba joj smisliti sofisticirane zaplete kako bi stvorio grandiozan film koji bi zadržao pažnju gledatelja.

 

Crvena pustinja u ovom se smislu ne razlikuje od svojih prethodnika, Antonionijevih crno-bijelih filmova, posebno onih koje kritičari stavljaju u njegovu epohu tako zvane “trilogije nekomunikacije”: Avanture, Noći i Pomrčine. Ponekad se ovom periodu dodaje i Crvena pustinja te se trilogija pretvara u tetralogiju, ali ipak, u Pustinji se psihologija prvi put ne zaključuje u romantičnom i erotskom zapletu, već u stavu.

 

 

 

U ovom slučaju, sposobnost osobe da se prilagodi okruženju u kojem se nalazi ili da se u njemu osjeća potpuno otuđeno, poput glavnog junakinje Giuliane, koju glumi taliijanska filmska diva Monica Vitti, koja ne nalazi dodirne točke s tmurnim, brutalnim industrijskim krajolicima koji je okružuju. Svi junaci filma podijeljeni su na one koji su se uspjeli prilagoditi ovom umjetno stvorenom okruženju i na one koji nisu mogli, poput Giuliane.

 

Čini se da su gledatelji često podijeljeni na one koji vide samo nešto odbojno u neurotičnoj agoniji glavnog lika i otuđenosti ostalih likova Crvene pustinje, i one koji su fascinirani monumentalnošću, ljepotom linija i mistikom biljki, dimom, maglom, divovskim teretnim brodovima i sivim zgradama, povremeno prekinutim detaljima jarko crvene, zelene, plave ili žute boje. Gledajući kroz oči redatelja, primijetiti ćete posebnu čar brutalne ljepote, kojoj često ne pridajete značaj ako živite u njoj.

 

 

Danas, kada su socijalni problemi domintna tema gotovo svih diskusija, uključujući i one koje se događaju unutar umjetničkih djela, možda postoji veliko iskušenje da ih pripišemo Antonionijevoj Crvenoj pustinji. Ekološki problemi, klasna nejednakost, nesposobnost ljudi da razgovaraju i slušaju, neuroza zbog udaljenosti od prirode i uvjetno prirodno – sve se to po želji može naći u filmu.

 

Piše: N.B.
Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Siječanj u Kinu Tuškanac donosi opuse trojice filmskih velikana

FIlmovi Pedra Almodóvara, Michelangela Antonionija i Nicholasa Raya

Feministički horori za ultimativni Haloween movie night

Ako se spremate Noć vještica provesti sa svojim malim kovenom, imamo ponajbolje iz hororične ponude za jezivu, ali apsolutno girl power filmsku večer

EmRata čeka bebu i napravila je najslađu video posvetu ikada

Ne možemo se nagledati Emily Ratajkowski s novom preslatkom baby bump linijom…

VELIKA ELLE INTERNATIONAL ANKETA: na kraju 2020. žene diljem svijeta otkrivaju svoju novu top listu prioriteta. Uključite se i vi!

Ova je godina najblaže rečeno bila izazovna i mnogima je donijela temeljite životne promjene. Preslagivanje prioriteta, životnih ciljeva i pokušaji ustrojavanja svakodnevice koja se mijenjala iz dana u dan za neke je bila izvor velikog stresa, dok za druge možda i podstrek za novi početak kojeg su dugo odgađali.

Otvorena fascinantna izložba podvodnih fotografija Plavi svijet, autora Damira Zuruba u Žutom okviru

Zavirite u podmorja Papue, Meksika, Socorro otočja te Jadranskog mora

▲ Povratak na vrh