Rock ikona predstavlja svoj pogled na svijet ususret 70. godini života

01.10.2019.

Patti Smith između jave i sna

Kako nam se neminovno približavaju dani kada je sve što možemo učiniti sklupčati se u dekicu uz dobro štivo i periferno osluškivati kišu, valja se oboružati. Od nedavno nam jedna od najvećih glazbenih ikona nudi prozor u svoj neumorni um. Godina majmuna (Year of the Monkey) iz pera Patti Smith pjesnički je memoar koji prati 2016. godinu kroz umjetničine oči i duboko promišlja događaje koji su ju oblikovali zajedno s osjećajima i uspomenama koje su stvorili.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by This is Patti Smith (@thisispattismith) on May 30, 2019 at 5:00am PDT


Smith nesmetano spaja fikciju i nefantastična djela, šaljući čitatelje na dva jedinstvena putovanja: jedno koje se može pratiti na karti i jedno, beskrajno bogatije i složenije, koje se odvijaja u njenoj glavi i srcu. Rezultat je hibridna pripovijest koja je dijelom putopis, dijelom refleksivni esej o našem vremenu, a dijelom meditacija o postojanju na rubu novog desetljeća života.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by This is Patti Smith (@thisispattismith) on Aug 24, 2019 at 7:54am PDT


Nakon niza novogodišnjih koncerata u Fillmoreu, jednom od najpoznatijih glazbenih središta San Francisca, glazbenica, spisateljica i fotografkinja Patti Smith odlučuje provesti godinu dana putujući sama, razmišljajući o životu i povezujući se sa starim prijateljima. Putovanje kreće od čudnog hotela u Kaliforniji koji s njom razgovara o dugoj, sanjivoj šetnji pustinjom Arizone. Put obiluje sjećanjima, događaju se čudni događaji, a Smith razmišlja o svemu oko sebe i unutar sebe dok se približava 70. rođendanu. Proces je dubok razgovor s umjetnošću, politikom, raznim mjestima i knjigama i nekim ljudima koji su utjecali na nju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by This is Patti Smith (@thisispattismith) on Sep 21, 2019 at 11:07am PDT


Memoar prolazi između fikcije i nefikcije. Svjesna je razlike između onoga što se događa izvan njezine glave i onoga što se događa samo unutar nje, ali ona sretno korača tom finom linijom i dopušta si brisanje granice. Mjesta i ljudi o kojima Smith piše su stvarni, ali način na koji njen um filtrira i oblikuje događaje daje narativu dašak nadrealizma i koketira s logikom sna.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by This is Patti Smith (@thisispattismith) on May 27, 2019 at 5:38am PDT


Godina majmuna kronira preobražajnu godinu u životu jednog od naših najtalentiranijih kreativnih glasova. Smithin pristup neznanstvenom stvaralaštvu jedinstven je i hrabar: Smatra se istinitim ako se to dogodilo, ako je ona to zamislila i ako je to osjetila. Ovo je knjiga o Smith i svijetu svuda oko nas. S nikad izgubljenom  dječjom radoznalošću ga preispituje na načine svojstvene samo njoj samoj i vodi nas sa intimno putovanje sa i kroz samu sebe.

 

Piše: D.M.
Fotografije: Profimedia/Instagram

Pročitajte i...

Patti Smith

Patti Smith preuzela Dylanovu Nobelovu nagradu

Pjevačica je tom prigodom izvela i pjesmu u počast Bobu Dylanu - pogledajte!

Patti Smith

Kristen Stewart kao Patti Smith?

Serija 'Just Kids' prikazat će početak karijere legendarne pjevačice

patti smith

Patti Smith u susjedstvu

Njeno ime postalo je sinonim za ispreplitanje poezije i rock glazbe, nekonvencionalnosti i rata protiv sistema te je tako cijelom svijetu pokazala da su žene ravnopravne i na stageu i ispred njega

Tko su modne žrtve? I što to žrtvuju?

Mala povijest modnih žrtava

▲ Povratak na vrh