Izolacija udvoje: kako da vam veza preživi karantenu?

08.04.2020.

Da vam prisilni medeni mjesec ne preraste u Isijavanje

Ne postoje idealni uvjeti za izolaciju, teško je kako god okrenete. No dok usamljenost solo karantiniranja nosi svoje izazove, izolacija udvoje može dići u zrak i najbolje parove. Nakon puna tri tjedna izvanrednog stanja i bez jasnog svjetla na kraju tunela, dosad smo imale priliku istražiti nove krajnosti svih raspoloženja i nema tko nam nije išao na živce, od nas samih, preko sve rodbine, do gospođa na Virtualnom placu, i natrag do nas samih.

U normalnim uvjetima veza mora disati da bi opstala, da parafraziram seksualnu terapeutkinju Esther Perel, plamenu strasti potreban je zrak. A kad nas kolektivno hvata cabin fever, tog zraka opasno počinje manjkati, osobito ako nam životni prostor pruža relativno malo prostora za samoizolaciju unutar samoizolacije. «Prirodno je početi osjećati frustraciju kad nemamo vrijeme nasamo da napunimo baterije, vlastiti prostor za produktivnost ili odmor. Budući da nema priljeva novih stimulansa u naš dan, sitne iritacije zauzimaju sve više mentalnog prostora,» tepa nam psiholog Tobey Mandel. No nekoliko jednostavnih pravila može nam spasiti psihičko zdravlje ovih dana, a možda i samu vezu…

Samonjega na prvom mjestu

Izolacija nam je oduzela mnogo aktivnosti koje nas inače raduju i opuštaju pa je iznimno važno pronaći zamjene za njih koje će nas malo izbaciti iz kućne klaustrofobije. Ako je ikako moguće, povremeno se odvojite kako bi svatko od vas imao skype piće s prijateljima ili prijateljicama, vježbajte, čitajte, odite odvojeno u šetnju, posvetite se nečemu novome o čemu ćete onda moći i htjeti razgovarati s partnerom ili partnericom. Možda zvuči kontraintuitivno, ali stavite vlastite osjećaje na prvo mjesto, to je najbolje što možete napraviti za dobrobit bilo kojeg bliskog odnosa.

Odredite granice

U izvanrednim okolnostima potrebna su nova pravila, odnosno potrebno je više pravila nego ikada. Budući da mnogo ljudi radi od doma ovih dana, možda morate odrediti jasan prostorno-vremenski raspored kako biste mogli biti radno funkcionalni te da se stignete zaželjeti vremena provedenog zajedno. Iako ne zvuči osobito seksi, dogovorite unaprijed zajedničke aktivnosti, pronađite nešto što dosad niste probali, igrajte igre, radite nešto kreativno zajedno… Možda pronađete nešto što ćete htjeti zadržati i kad dani izolacije konačno prođu.

Komunicirajte, ali zaista

Iako vam se možda čini da neprestano komunicirate, lako je moguće da zapravo jedno drugo ne slušate kako biste treali. U pokušaju da se ponašamo «normalno» ponekad potiskujemo činjenicu da nema ništa normalno u ovoj situaciji i da nam je zaista teško. Budite zaista otvoreni jedno prema drugome, provjerite kako se osjećate, što vam godi, što vam smeta… Ponekad nas želja da prešutimo sitne iritacije kako bismo izbjegli konflikt dovodi samo do akumulacije bijesa i odjednom imamo suzni ispad nad nedovoljno opranom viljuškom.

Uživajte u višku energije

U dugogodišnjim vezama seks postaje dijelom rutine i gubi dosta od ranijeg uzbuđenja, a ova nam situacija pruža mogućnost da višak energije, umjesto u svađu, usmjerimo drugdje i desumblimiramo seksualnu energiju. Osim što je odlična metoda za olakšavanje stresa, važan segment intimnog odnosa i zabava s kojom lakše prođe vrijeme, seks na hormonalnoj razini ima mnogo sličnosti s bijesom (zbog čega bijesni, prekidni i post-prekidni seks imaju poseban status u totemu) pa vam može prištedjeti vrijeme koje biste inače proveli u znatno manje ugodnim okršajima. Imate vremena, energije i sve potrebne uvjete, istražite nešto što dosad niste, krstite različite dijelove stana, razradite predigru, možda nabavite i koju igračkicu. Ako je išta dobra nuspojava ove grozne situacije, onda je to mjestimični povratak u adolescenciju, iskoristite ga…

Piše: Ana Fazekaš

Fotografije: IMDb

Pročitajte i...

Osam dnevnih rituala koji će vas uzemljiti

Udahnite jutarnji zrak, priuštite si čašu vina... Ovi laki zahvati u svakom danu dat će vam potrebnu snagu bez obzira na to u kojoj ste fazi tranzicije u «novu normalu»

Kako naš mozak doživljava romansu?

Znanstvenici su zaključili da ljubav koju osjećamo pokreće određene dijelove našeg mozga

Što je melatonin i zašto je odličan saveznik u borbi protiv starenja?

Sastojak koji se isplati uključiti u dnevnu rutinu njege lica

Ljubav u doba korone

Dizajnerica Andrijana Subotić Pjajčik odlučila je dati svoj doprinos u borbi ljubavi protiv korone i osmislila mini kolekciju vjenčanica upotpunjenu šarmantnim zaštitnim maskama.

Optimistični instagram profili

Virtualne adrese koje nas ovih dana čine optimističnijima

Instagram profili koji će vam pomoći da se osjećate bolje

I Stella McCartney osjeća krizu: smanjila broj zaposlenih i odrekla se svoje plaće

Dizajnerica je bila prisiljena na rezanje troškova zbog pandemije, koja je i njezinom brendu nanijela ogromnu štetu

▲ Povratak na vrh