Svaki dan bi trebao biti ‘naš dan’: 5 ideja kako se osjećati bolje i učiniti nešto za sebe

14.03.2021.

Dan žena ne bi trebalo biti jedino vrijeme kada slavimo žene. To možemo činiti svaki dan, a početi možemo vrlo jednostavno: budimo blage prema samima sebi

Vrlo često se možemo naći u situaciji da sjedimo s prijateljicama na kavi i pored nas prođe savršeno sređena žena koja predivno miriše, ima savršenu frizuru koja izgleda kao da je upravo izašla iz salona, ali mi bez obzira na sve predivno što vidimo prokomentiramo baš njezin odabir obuće koja po našem skromnom sudu ne paše na njezinu modnu kombinaciju. Zašto je to tako? Zašto imamo potrebu komentirati drugu ženu ili biti ekstremno kritični čak iako se i same nosimo svakodnevno s kritikama i standardima ljepote koje su nam i ovako postavljeni? Koliko nam je samo godina trebalo da se izborimo da naše mišljenje postane bitno, ali mi i dalje bez obzira na sve imamo tu ružnu potrebu komentirati jedna drugu.

Društvo postavlja standarde koje bi svaka žena trebala slijediti i to postaje norma, ali što ako ono što je ‘univerzalno’ lijepo u stvarnosti i nije tako. Često se svaka od nas uspoređuje s modelima, djevojkama s naslovnica, poznatim osobama kad u stvarnosti i one su samo osobe koje obavljaju svoj posao i žive svoj život. Nije li bitnije da se mi osjećamo dobro i da popijemo tu čašu vina na kraju dana ili možda dvije, čak iako to ne ulazi pod ono što se smatra zdravim? Što ako prihvatimo da je svaka od nas različita i da kad se sljedeći put nađemo u situaciji kad želimo prokomentirati drugu ženu, prokomentiramo ono što nam se sviđa, ono što i mi same želimo za sebe. Sve je individualno i baš zato se ne bi trebali postavljati standardi što je lijepo, a što nije, te bi jednostavno trebali prihvatiti činjenicu da je svaka od nas drugačija i da samo zajedno možemo odvratiti pažnju od svih standarda koji nam se postavljaju. Isto kao što djevojčice želimo naučiti da budu blage prema sebi i da vole svaki dio sebe, jednako bismo trebale misliti i raditi na sebi.

Zašto ne bismo svaki dan tretirali kao Dan žena? Dan kad je svaka od nas sretna baš zato što je takva kakva je i jedino ako se volimo iznutra to može doći do izražaja izvana (a svi beauty proizvodi koje koristimo tu su samo da naš unutarnji sjaj dodatno naglase). Zato pokušajte izdvojiti barem petnaest minuta svog vremena u danu za sebe i ono što vam pomaže da zasjate: otiđite na kavom sa prijateljicama, nagradite se novim ružem ili jednostavno iskoristite vrijeme radeći na sebi za sebe.

5 savjeta kako se osjećati bolje i u isto vrijeme učiniti nešto za sebe

  • Jutarnja rutina

Ukoliko bolje uredimo svoju jutarnju rutinu, to će se odraziti na našu produktivnost preko dana. Može se raditi o jednostavnim stvarima poput ukusnog i zdravog doručka ili pospremanja kreveta. Ključ je u tome da postavimo pozitivan stav prema danu koji je pred nama.

  • Vježbanje

Potrošite onoliko vremena koliko u tome danu imate na tjelovježbu. To može biti 15 minuta rastezanja u udobnosti svog doma ili odlazak na sat pilatesa u društvu prijateljice.  

  • Pisanje dnevnika

Sve ono što vas brine, a ne želite o tome pričati ostavite na papiru. Možete izraziti sve svoje osjećaje i brige, ali također možete i zapisati  što sve morate napraviti taj dan ili tjedan. 

  • Započnite sa svojom noćnom rutinom

Uzmite si vremena i posvetite pažnju svojoj koži, stavite masku za kosu, nalakirajte nokte, stavite onaj novi serum koja vam ujutro daje blistavu i mekanu kožu lica ili jednostavno skinite šminku prije spavanja i vaša koža će vam biti zahvalna.

  • Minimalno 7-8 sati sna

Spavajući jačamo svoj imunološki sustav, naše tijelo i njegove stanice u snu rastu, a kako se odmaramo regeneriramo i kompletni živčani sustav. San također pozitivno utječe i na našu kožu, mozak te na naše raspoloženje.

Piše: Nika Mužić

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Dossier karijera: Vodič za preživljavanje

Stručnjaci predviđaju da ulazimo u razdoblje najveće ekonomske krize u posljednjih pola stoljeća. Iako je lako ukliziti u očaj, imajte na umu da nas ponekad najteža vremena vode u najsvjetlije dane i svoju snagu otkrivamo na rubu lomljenja

7 tajni dobrog stila (koje ništa ne koštaju)

Kako izgledati bolje u onome što već imamo?

Što možemo naučiti od supermodela? Da je nakon pada najvažnije ustati sa stilom!

Simbolički gledano, naš je život posljednjih mjeseci nalik kultnoj reviji Vivienne Westwood iz 1993..: mi u ulozi Naomi Campbell, a protekla godina u ulozi onih nestabilnih platformi u kojima se slavna manekenka stropoštala na modnu pistu. I što je još važnije - ustala s osmijehom

Detoksikacija nakon Uskrsa

Donosimo vam savjete kako se vratiti u formu nakon Uskrsa

▲ Povratak na vrh