Jer vi to zaslužujete: Uredite spavaću sobu za kraljevski odmor

03.07.2021.

Od onog Louisa XIV u Versaillesu, preko prosvjeda Johna Lennona i Yoko Ono za mir u svijetu, do opjevanog kalifornijskog Rihanne, krevet (i posljedično spavaća soba) iznimno su važno mjesto u svakom domu.

U Versaillesu središnje mjesto zauzimaju odaje Louisa XIV, a najvažnija je bila njegova spavaća soba u kojoj su se odvijale ceremonije kojima su mogli prisustvovati samo osobe od najvećeg povjerenja i za koje je to bila najviša počast.

Bilo da se u krevetu samo odmarate, prosvjedujete poput Lennona i Yoko, ili vodite svoje “carstvo”, zašto ne pretvoriti spavaću sobu u oazu i fokalni prostor u stanu?

Par je ključnih komada koji mogu svaku spavaću sobu pretvoriti u kraljevske odaje, a što se stila tiče, i dalje je vrlo moderna eklektika, pa dizajneri ne zaziru od toga da kombiniraju moderne krevete s neobaroknim noćnim ormarićima iz antikvarijata ili naslaganim kovčezima ili uokvire modernu apstraktnu grafiku u raskošan okvir.

Prvo trebate odabrati odgovarajući krevet. Provjerite dimenzije, a zatim birajte po osobnom ukusu – metalno uzglavlje, vrlo moderno i meko tapecirano ili toplo drveno. Apsolutni trend u uređenju je kontrastiranje boja pa tako uz crno uzglavlje odlično pristaju tapete sa crno-bijelim apstraktnim uzorkom ili drvene oplate, uz tople boje dekora hladnije nijanse zidova i sl…

Za postizanje željene atmosfere iznimno je važna rasvjeta. Mogućnost pojačavanja i stišavanja svjetla je više nego poželjna, a pravu ambijentalnu rasvjetu postići ćete svjetiljkama na noćnim ormarićima koje su ujedno i zanimljiv ukrasni element.

Svilena, pamučna ili lanena posteljina? Sve ovisi o vašim preferencijama i dekoru ostatka sobe, ali poželjno je da odgovara stilu koji se provlači u ostatku sobe i da nakon ustajanja bude uvijek uredno složena.

Razni detalji poput tepiha i jastučića kojima unosite teksture u spavaću sobu pomoći će da ona izgleda ugodnije, ali ne zaboravite i na funkcionalne elemente poput noćnih ormarića u koje možete odložiti knjige ili preparate za noćnu njegu i ormare ili škrinje koji također mogu biti ukras, ali prije svega praktičan element u koji možete odlagati posteljinu, dodatne deke…

Odvažite se na malo smjelije odabire i u spavaćoj sobi, ali uvijek s namjerom stvaranja ugodnog prostora koji opušta i veseli.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia, Instagram (archdigest, livinginspiring, manzeillinterior, ashleystark)

Pročitajte i...

Sofa koju, čini se, imaju SVI na Instagramu. Zašto je toliko žele?

Vidjeli smo je na fotografijama Else Hosk, Aimee Song...

Elegantan interijer kuće Leonarda DiCaprija spaja suvremeno uređenje i šarm Art Decoa

Slavni glumac prodaje jednu od svojih nekretnina u Kaliforniji koju je uredio glazbenik Moby

kreativni nered

Kako kaos pretvoriti u udoban i oku ugodan kreativni nered

Kreativni nered može biti stil života, ali kako i zašto uopće nered napraviti kreativnim kad cijeli život težimo tome da stvari dovedemo u red? Dizajnerica interijera Katarina Kavain ima par ideja kako kreativni nered učiniti chic!

Siva i žuta dobitna su kombinacija

Institut Pantone proglasio ju je bojom ove godine, a postala je trend i u uređenju doma. Dok siva djeluje smirujuće, žuta u interijer unosi dozu optimizma

Mediteranski chic

Poznata francuska dizajnerica Stephanie Coutas u Saint-Tropezu je uredila vilu iz snova. Rado bismo u njoj ljetovali

fornasetti

Izložba dizajnerskog studija Fornasetti prava je poslastica za ljubitelje dizajna

Ako vas put nanese u Italiju, nemojte zaobići ovu izložbu

▲ Povratak na vrh