Jer vi to zaslužujete: Uredite spavaću sobu za kraljevski odmor

02.01.2021.

Od onog Louisa XIV u Versaillesu, preko prosvjeda Johna Lennona i Yoko Ono za mir u svijetu, do opjevanog kalifornijskog Rihanne, krevet (i posljedično spavaća soba) centralno su mjesto u svakom domu.

U Versaillesu središnje mjesto zauzimaju odaje Louisa XIV, a najvažnija je bila njegova spavaća soba u kojoj su se odvijale ceremonije kojima su mogli prisustvovati samo osobe od najvećeg povjerenja i za koje je to bila najviša počast.

Bilo da se u krevetu samo odmarate, prosvjedujete poput Lennona i Yoko, ili vodite svoje “carstvo”, zašto ne pretvoriti spavaću sobu u oazu i fokalni prostor u stanu?

Par je ključnih komada koji mogu svaku spavaću sobu pretvoriti u kraljevske odaje, a što se stila tiče, i dalje je vrlo moderna eklektika, pa dizajneri ne zaziru od toga da kombiniraju moderne krevete s neobaroknim noćnim ormarićima iz antikvarijata ili naslaganim kovčezima ili uokvire modernu apstraktnu grafiku u raskošan okvir.

Prvo trebate odabrati odgovarajući krevet. Provjerite dimenzije, a zatim birajte po osobnom ukusu – metalno uzglavlje, vrlo moderno i meko tapecirano ili toplo drveno. Apsolutni trend u uređenju je kontrastiranje boja pa tako uz crno uzglavlje odlično pristaju tapete sa crno-bijelim apstraktnim uzorkom ili drvene oplate, uz tople boje dekora hladnije nijanse zidova i sl…

Za postizanje željene atmosfere iznimno je važna rasvjeta. Mogućnost pojačavanja i stišavanja svjetla je više nego poželjna, a pravu ambijentalnu rasvjetu postići ćete svjetiljkama na noćnim ormarićima koje su ujedno i zanimljiv ukrasni element.

Svilena, pamučna ili lanena posteljina? Sve ovisi o vašim preferencijama i dekoru ostatka sobe, ali poželjno je da odgovara stilu koji se provlači u ostatku sobe i da nakon ustajanja bude uvijek uredno složena.

Razni detalji poput tepiha i jastučića kojima unosite teksture u spavaću sobu pomoći će da ona izgleda ugodnije, ali ne zaboravite i na funkcionalne elemente poput noćnih ormarića u koje možete odložiti knjige ili preparate za noćnu njegu i ormare ili škrinje koji također mogu biti ukras, ali prije svega praktičan element u koji možete odlagati posteljinu, dodatne deke…

Odvažite se na malo smjelije odabire i u spavaćoj sobi, ali uvijek s namjerom stvaranja ugodnog prostora koji opušta i veseli.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia, Instagram (archdigest, livinginspiring, manzeillinterior, ashleystark)

Pročitajte i...

Inspiracija u interijerima: zelene kuhinje

Osvježavajuće zelene nijanse vrlo stylish kuhinja

Zavirili smo u dom Aimee Song i želimo SVE!

Aimee Song često nam je modna inspiracija, no ima i odlične ideje o uređenju doma

Predivan stan predivne Else Hosk

... je na prodaju za 3.5 milijuna dolara

U toplom zagrljaju naslonjača

Novi trend u uređenju interijera - naslonjači meki i bijeli poput oblaka

▲ Povratak na vrh