Scenska adaptacija humoreski Woodya Allena stiže u zagrebačko kazalište!

03.10.2019.

Kratka priča “Side effects” na daskama koje život znače

Renesansno svestran, Woody Allen kultna je i jedna od najistaknutijih umjetničkih osoba našega doba. Osim što je režirao, pisao scenarije i glumio u velikom broju filmova, svoj je svestrani talent dokazao i kao vrlo uspješan pisac koji je do sada objavio mnoštvo kratkih priča, kazališnih komada, monologa, eseja i aforizama.

 

Njegove kratke priče danas su neizostavan dio antologija američke proze i već se desetljećima smatraju klasikom humoristične proze, paradoksa, groteske i parodije. Woody Allen višestruki je dobitnik Oscara te brojnih drugih relevantnih umjetničkih nagrada i priznanja.

 

 

U projektu nazvanom Nuspojave (po njegovoj zbirci kratkih priča “Side effects” iz 1975. godine) dramaturški je spojen čitav niz njegovih kraćih proznih i dramskih tekstova kao i odlomci scenarija već realiziranih filmova. Želja nam je na duhovit način poigrati se tim dramaturškim kolažom i njegovom omiljenom temom urbane otuđenosti i neurotičnog nesnalaženja tipičnog intelektualca u fluktuirajućem svijetu svakodnevice.

 

 

Ispod te snažne satire Allen se bavi ključnim pitanjima urbanog egzistencijalizma filtriranog kroz prizmu crnog humora s puno simpatija za životne “luzere”. Ponekad je i s par riječi te običnom izmjenom perspektive moguće kreirati začudne svjetove na tragu Becketta, Ionesca i drugih velikih majstora kazališta apsurda. Woody Allen je zasigurno jedan od vodećih živućih sljedbenika te vrste izričaja.

 

Fotografije: Press

Pročitajte i...

Filmski afterlife Bergmanove «Persone»: 5 kultnih filmova inspiriranih kultnim filmom

Danas na online repertoaru kina Tuškanac obavezno (ponovno) pogledajte skandinavski sanjivi klasik, a da okus dulje traje, zaredajte s filmovima koji su vrijedno učili od Bergmana…

Stiže nam novi atmosferičan film Woodyja Allena

Stigao je trailer za "Wonder Wheel", najnoviji film Woodyja Allena u kojem glume Justin Timberlake i Kate Winslet

Brojni poznati na premijeri predstave "Kako ubiti suprugu ili supruga bez suvišnih zašto" u kazalištu KNAP

Premijera planetarno popularne komedije talijanskog autora Antonia Amurria u kazalištu KNAP osvojila je domaću publiku i nasmijala mnoge do suza

Filmski junaci u šarmantnom zagrebačkom kinu

Kino Tuškanac uvijek je odlična ideja!

Potpuno drukčija uloga za Justina Timberlake

Povratak u 1950-e za novi projekt Woody Allena

Objavljen trailer za prvu televizijsku seriju Woody Allena

Miley Cyrus glumi hipijevku dok je Allen sebi ponovno pripisao ulogu dežurnog neurotika

▲ Povratak na vrh