Sedam grešaka koje radimo na razgovoru za posao

01.02.2018.

Iako nas prvi dojam često može zavarati, na razgovoru za posao on je najbitniji. Zato vam donosimo uvid u greške koje činimo i savjete kako ih prestati činiti tijekom razgovora za posao

Pripremanje za razgovor može biti vrlo stresno, no važno je odraditi to dobro kako bismo se tijekom susreta s poslodavcem što lakše snašli i ostavili dobar prvi dojam. U nastavku ćete otkriti sedam grešaka koje činimo na razgovoru za posao i tijekom pripreme za njega, ali i savjete kako ih prestati činiti i ostaviti što bolji dojam.

Negativan govor tijela

Ozbiljni poslodavci itekako obraćaju pažnju na govor tijela. Iako vam je možda neugodno tijekom razgovora, nemojte ruke držati prekriženima i biti preozbiljni. Tako ćete odati dojam nepristupačnosti i nezainteresiranosti. Zato otvorite ramena, gestikulirajte dok razgovarate i smiješite se.

Loša priprema

Dobro se pripremite za intervju. Naučite sve o tvrtki u koju dolazite i pripremite ideje kako biste dodatno mogli pridonijeti njenom razvoju svojim znanjem i vještinama. Tako ćete ostaviti bolji dojam na poslodavca i istaknuti se od ostalih kandidata koji se obično oslanjaju samo na svoje prijašnje iskustvo.

Kasnite

Kašnjenje nikada nije dobra osobina, ni kad se nalazite s prijateljima, a još manje kad dolazite na razgovor za posao. Krenite ranije kako biste bili sigurni da vas gužve u prometu ili neki drugi faktori neće spriječiti da stignete na vrijeme.

Zaboravljate na čavrljanje

Na razgovoru za posao ne morate otvoriti svoju dušu, ali možete se potruditi s osobom koja vas intervjurira prokomentirati neku usputnu temu. Opustite se i budite svoji.

Ne objašnjavate svoje odgovore

Ako poslodavcu želite reći da ste dobar timski radnik objasnite mu i zašto. Opišite svoje posljednje iskustvo o radu s kolegom s posla i budite iskreni. Tako ćete pokazati da iza vještina koje stoje na listu papira stoje i stvarni postupci.

Odgovore ste naučili napamet

Važno je pripremiti se za razgovor, ali ne i isplanirati svaku rečenicu koju ćete reći. Ako vas osoba koja vas intervjuira “uhvati” s pitanjem koje niste očekivali teško ćete se snaći jer u vašim mentalnim skriptama neće biti odgovora, a i svaki poslodavac lako može osjetiti kada osoba nervozno recitira naučene odgovore.

Niste zainteresirani

Nakon razgovora također morate pokazati interes za rad u tvrtki u koju ste došli na razgovor. Zato pripremite posjetnicu koju ćete ostaviti nakon razgovora kako bi vam se poslodavac mogao javiti, pošaljite mail zahvale unutar 24 sata nakon razgovora, a ako ne dobijete odgovor o tome kako je razgovor prošao do obećanog roka, ponovno se javite i raspitajte.

Piše: N.B.
Foto: rawpixel.com on Unsplash

Pročitajte i...

Osam dnevnih rituala koji će vas uzemljiti

Udahnite jutarnji zrak, priuštite si čašu vina... Ovi laki zahvati u svakom danu dat će vam potrebnu snagu bez obzira na to u kojoj ste fazi tranzicije u «novu normalu»

10 filmova zbog kojih smo jedva dočekali ljeto

Pred nama je uzbudljivo filmsko ljeto!

10 novih romantičnih komedija koje će vas natjerati da vjerujete u ljubav

Romantične komedije koje jednostavno morate pogledati

Vraća se Plavuša s Harvarda!

Službeno je potvrđeno da nas iduće godine doista očekuje treći nastavak kultne komedije

15 pjesama koje se moraju naći na vašim ljetnim playlistama

Mi smo spremni za ljetne večeri uz opuštajuće zvukove i omiljene koktele!

▲ Povratak na vrh