Sedam načina kako ove godine proslaviti Dan žena

07.03.2018.

Dan žena je dan kada slavimo dugogodišnju borbu za jednakost u društvu koja i dalje traje

Upravo ga zato trebamo proslaviti najbolje što znamo. Izvedite se u kazalište ili kino, posjetite neku izložbu, posvetite se sami sebi ili iskoristite taj dan da napokon dignete glas i progovorite o svemu što vas muči kad su u pitanju ženska prava. U nastavku otkrijte sedam načina kako sutra možete proslaviti još jedan Dan žena:

Marširajte

U 20 sati sutra s Trga žrtava fašizma kreće još jedan Noćni marš kojim se borimo za naša prava danas, ali i za prava budućih generacija. Žene su i dalje potplaćene, manje plaćene od muškaraca, nasilje nad nama i dalje prolazi nekažnjeno, oduzimaju nam se prava na odlučivanje o vlastitom tijelu, i dalje smo percipirane kako kažu organiztorice marška, isključivo kao roditeljice, odgajateljice i njegovateljice nacije. Zato sutra dođite na Noćni marš koji će se kretati rutom Trg žrtava fašizma – Ulica Franje Račkog – Ilica – Gundulićeva – Masarykova – Zrinjevac.

Posjetite izložbu

U Francuskom paviljonu pogledajte izložbu “Prostor – vrijeme – autor”, u galeriji PIKTO otvara se izložba “Crveni patuljak & Crvena rupa”, u Muzeju za umjetnost i obrt pogledajte izložbu “Italian Light – dizajnerske svjetiljke od 1950. do 1990.”, u galeriji Kranjčar “Swirls Of Constant Motion”, a u Klovićevom dvorima veliku izložbu Vlahe Bukovca koja je otvorena još samo ovaj tjedan.

Počastite se kinom

U kinu Kinoteka održavaju se 4. Ženijalni dani te je cijeli tjedan posvećen filmovima koji u središte pažnje stavljaju žene. Sutra je na repertoaru dokumentarac o životu Whitney Houston “Whitney: Biti svoja”, a s prikazivanjem počinje u 20 sati. Osim toga, u kinu Europa možete pogledati najnoviji film Nevija Mrasovića, “Comic Sans”, u Kinoklubu vas čeka meksički film “Battle In Heaven”, a u kinu Tuškanac njemački film “Olovno vrijeme”.

Uživajte u predstavi

Na Dan žena u Hrvatskom narodnom kazalištu igra “Kralj Lear”, u Gavelli “Kralj Rikard III”, u Teatru Exit “Njuške”, u Zagrebačkom plesnom centru “PLAC / Cai Shichang”, u Kerempuhu “Jazavac”, u Knapu “Kako ubiti suprugu ili supruga bez suvišnih zašto”, a Zagrebačkom kazalištu mladih “Naša majka” Radnoti Theatrea iz Budimpešte.

Otiđite na koncert

U Katranu na Dan žena nastupa Petar Punk, u Vintage Industrial Baru Ničim Izazvan, u Tvornici kulture Andrija, dok će Sax zapaliti Meritas i Jelena Radan. Ako ste raspoloženiji za klasičnu glazbu, u Lisinskom se održava Plavi ciklus u sklopu kojeg će nastupiti Anna Vinnitskaya, Alexander Glazunov, Dmitrij Šostakovič i Aram Hačaturjan, dok u Centru mladih Ribnjak možete poslušati monooperu u izvedbi Marije Lešaje.

Rasplešite se

Ako se sutra samo želite dobro rasplesati – sami ili u društvu – u Swankyju će glazbu puštati Ineskich, u Klubu vas čeka OsmiMartyParty koji počinje nakon Noćnog marša, a u Pločniku SynthJam posvećen Danu žena.

Ostanite kod kuće i posvetite se sebi

Ako sutra ne želite izlaziti ostanite kod kuće i posvetite se sebi čitanjem, kućnim spa tretmanom ili pozovite prijateljice s kojima ćete uživati u razgovoru i jednostavno podijeliti tople prijateljske trenutke. Osim toga, zajedno se možete prepustiti čarima genijalne nove igre “Strašne žene”, prve hrvatske društvene igre koja slavi doprinos žena društvu. Više o igri pročitajte ovdje.

Piše: N.B.
Foto: Tanja Heffner,on Unsplash / HBO

Pročitajte i...

Najinstagramičnije zagrebačke lokacije za modne selfije

Od Muzeja suvremene umjetnosti pa do zagrebačkog aerodroma, od skrivenih kutaka Gornjeg Grada do novozagrebačkih nebodera i grafitima ukrašenih zidova kao cool scenografije...Zagreb vrvi lokacijama za snimanje odličnih Instagram fotki!

ELLE Kalendar: kuda se morate zaputiti u narednih tjedan dana?

Koje nam se izložbe, koncerti, predstave i festivali bliže od 18. do 25. listopada?

▲ Povratak na vrh