Sedam načina kako ove godine proslaviti Dan žena

07.03.2018.

Dan žena je dan kada slavimo dugogodišnju borbu za jednakost u društvu koja i dalje traje

Upravo ga zato trebamo proslaviti najbolje što znamo. Izvedite se u kazalište ili kino, posjetite neku izložbu, posvetite se sami sebi ili iskoristite taj dan da napokon dignete glas i progovorite o svemu što vas muči kad su u pitanju ženska prava. U nastavku otkrijte sedam načina kako sutra možete proslaviti još jedan Dan žena:

Marširajte

U 20 sati sutra s Trga žrtava fašizma kreće još jedan Noćni marš kojim se borimo za naša prava danas, ali i za prava budućih generacija. Žene su i dalje potplaćene, manje plaćene od muškaraca, nasilje nad nama i dalje prolazi nekažnjeno, oduzimaju nam se prava na odlučivanje o vlastitom tijelu, i dalje smo percipirane kako kažu organiztorice marška, isključivo kao roditeljice, odgajateljice i njegovateljice nacije. Zato sutra dođite na Noćni marš koji će se kretati rutom Trg žrtava fašizma – Ulica Franje Račkog – Ilica – Gundulićeva – Masarykova – Zrinjevac.

Posjetite izložbu

U Francuskom paviljonu pogledajte izložbu “Prostor – vrijeme – autor”, u galeriji PIKTO otvara se izložba “Crveni patuljak & Crvena rupa”, u Muzeju za umjetnost i obrt pogledajte izložbu “Italian Light – dizajnerske svjetiljke od 1950. do 1990.”, u galeriji Kranjčar “Swirls Of Constant Motion”, a u Klovićevom dvorima veliku izložbu Vlahe Bukovca koja je otvorena još samo ovaj tjedan.

Počastite se kinom

U kinu Kinoteka održavaju se 4. Ženijalni dani te je cijeli tjedan posvećen filmovima koji u središte pažnje stavljaju žene. Sutra je na repertoaru dokumentarac o životu Whitney Houston “Whitney: Biti svoja”, a s prikazivanjem počinje u 20 sati. Osim toga, u kinu Europa možete pogledati najnoviji film Nevija Mrasovića, “Comic Sans”, u Kinoklubu vas čeka meksički film “Battle In Heaven”, a u kinu Tuškanac njemački film “Olovno vrijeme”.

Uživajte u predstavi

Na Dan žena u Hrvatskom narodnom kazalištu igra “Kralj Lear”, u Gavelli “Kralj Rikard III”, u Teatru Exit “Njuške”, u Zagrebačkom plesnom centru “PLAC / Cai Shichang”, u Kerempuhu “Jazavac”, u Knapu “Kako ubiti suprugu ili supruga bez suvišnih zašto”, a Zagrebačkom kazalištu mladih “Naša majka” Radnoti Theatrea iz Budimpešte.

Otiđite na koncert

U Katranu na Dan žena nastupa Petar Punk, u Vintage Industrial Baru Ničim Izazvan, u Tvornici kulture Andrija, dok će Sax zapaliti Meritas i Jelena Radan. Ako ste raspoloženiji za klasičnu glazbu, u Lisinskom se održava Plavi ciklus u sklopu kojeg će nastupiti Anna Vinnitskaya, Alexander Glazunov, Dmitrij Šostakovič i Aram Hačaturjan, dok u Centru mladih Ribnjak možete poslušati monooperu u izvedbi Marije Lešaje.

Rasplešite se

Ako se sutra samo želite dobro rasplesati – sami ili u društvu – u Swankyju će glazbu puštati Ineskich, u Klubu vas čeka OsmiMartyParty koji počinje nakon Noćnog marša, a u Pločniku SynthJam posvećen Danu žena.

Ostanite kod kuće i posvetite se sebi

Ako sutra ne želite izlaziti ostanite kod kuće i posvetite se sebi čitanjem, kućnim spa tretmanom ili pozovite prijateljice s kojima ćete uživati u razgovoru i jednostavno podijeliti tople prijateljske trenutke. Osim toga, zajedno se možete prepustiti čarima genijalne nove igre “Strašne žene”, prve hrvatske društvene igre koja slavi doprinos žena društvu. Više o igri pročitajte ovdje.

Piše: N.B.
Foto: Tanja Heffner,on Unsplash / HBO

Pročitajte i...

Volite vintage? Ovo su zagrebačke adrese koje morate posjetiti!

Zagrebačka prevoditeljica Ivana Ostojčić velika je ljubiteljica vintage komada pa smo je zamolili da s nama podijeli svoje tajne lokacije za jedan nezaboravan old school shopping!

Najinstagramičnije zagrebačke lokacije za modne selfije

Od Muzeja suvremene umjetnosti pa do zagrebačkog aerodroma, od skrivenih kutaka Gornjeg Grada do novozagrebačkih nebodera i grafitima ukrašenih zidova kao cool scenografije...Zagreb vrvi lokacijama za snimanje odličnih Instagram fotki!

ELLE Kalendar: kuda se morate zaputiti u narednih tjedan dana?

Koje nam se izložbe, koncerti, predstave i festivali bliže od 18. do 25. listopada?

▲ Povratak na vrh