Serijska moda: najfashion serije aktualne sezone

04.09.2020.

Najbolje od kostimografije hit serija koje su obilježile godinu

Fun fact! Dok oskarovski lineup izdvaja samo jednu kostimografsku kategoriju s pet nominacija te tako često prednost imaju povijesni kostimi i kostimografija u najtradicionalnijem smislu dok mnogi fantastični modno-filmski radovi ostaju u sjeni, Emmyji su uveli čak četiri kostimografske kategorije. Za ovogodišnji su se Emmy mogli natjecati kostimi u kategorijama suvremenog, povijesnog, fantasy/SF i nefikcionalnog odnosno reality programa, a da materijala za nominacije nije nedostajalo dokazuje fantastični izbor prošlosezonskih serija. Izdvajamo recentne serije koje vrijedi pogledati i po nekoliko puta zbog čistog užitka u modi… 

Period Category 

U vrlo žestokoj konkurenciji ove kategorije nalaze se kostimi nedavne povijesti te se tako za titulu natječu serije Hollywood (koja oživljava period netom nakon Drugog svjetskog rata i aspirirajuće filmaše koji svoju sreću traže u srcu La La Landa) i The Marvelous Mrs. Maisel (čiju bismo garderobu punu vintage Diora iz pedesetih rado nosile na dnevnoj bazi i danas). Sedamdesete su vladale hit serijom Mrs. America, a pomak prema kasnim osamdesetima i ranim devedesetima u para-univerzumu harlemske ballroom scene donosi Pose, s fantastičnim over-the-top kreacijama koje je Analucia McGorty stvarala prema dokumentaciji i svjedočanstvima tog superzanimljivog fenomena. 

Naš favorit: definitivno Pose! Osim glitter overloada koji nam treba uvijek, a posebno ove godine, kostima je bezbroj i svaki sljedeći nadmašuje prethodni. Ne bismo manje ni očekivale od serije kojom caruje stilska ikona Billy Porter

Contemporary Category 

U kategoriji suvremene estetike među favoritima prošle sezone stoji Killing Eve, na apsolutno ničije iznenađenje jer… Villanelle. Očito. No zanimljivi su novi elementi u kategoriji počevši od nominacije kostima za seriju Unorthodox koji suptilno podupiru biografsku priču žene odrasle u ortodoksnoj hasidskoj židovskoj zajednici iz koje se odlučuje pobjeći. Drugi fantastični novitet među nominacijama je Euphoria, anti-teen teen serija koja se prometnula među najbolje produkcije ove sezone i finalno obilježila Zendayino glumačko odrastanje. 

Naš favorit: Euphoria je pokrenula nekoliko trendova koje obožavamo, uključujući neon eyelinere i glitter u dnevnim lookovima, no cijeli spektar modnih eksperimenata apsolutno je fantastičan, kao i serija kao takva. 

Fantasy/Sci Fi Category  

Kostimografija koja je već postigla kultni status dolazi iz distopijskog svijeta prikazanog u seriji The Handmaid’s Tale dok varijacija na prepoznatljivu estetiku umiruće franšize Star Wars dominira u seriji Mandalorian u kojoj je uglavnom sve ostalo zasjenio Baby Yoda. Zanimljiv je i sudar svjetova, modnih i inih, u seriji Westworld, koja je također ponijela nominaciju, dok joj konkurenciju radi stripovski klasik The Watchmen

Naš favorit: The Watchmen u estetici kombinira povijesne elemente s SF intervencijama, suvremene i svakodnevne elemente s ahistorijskim twistovima što stvara bogati vizualni dojam.

Variety, Nonfiction or Reality Category

Dok ova kategorija donosi nominacije za Drunk HistoryDancing With the Stars i druge programe, što se nas tiče, sve ih ostavlja u blistavoj prašini RuPaul’s Drag Race, koja zaslužuje vlastitu kategoriju iz razloga koje ne moramo navoditi posebno. Total lookovi natjecateljica i žirija apsolutno su i kontinuirano fantastični. 

Naš favorit: Vidi gorenavedeno. 

Piše: Ana Fazekaš 
Fotografije: IMDb

Pročitajte i...

Sve što morate znati o sinoćnjoj sve samo ne tipičnoj dodjeli Emmyja

Sinoć je održana 72. svečana dodjela nagrada Emmy

Binge-lista: 5 serija koje će obilježiti jesen

Kad krenu jesenje kiše, bit ćemo spremne za binge

Vodič kroz Emmy nominacije: favoriti i promašaji

Što se našlo, a što se nije našlo u ovogodišnjoj utrci za prestižnu nagradu

Ako ove godine pogledate samo jednu seriju, neka to bude ova

Potencijalno najbolja crnohumorna dramska serija ove godine definitivni je game-changer u galopirajućoj industriji

▲ Povratak na vrh