Snimka posve opustjelog zagrebačkog centra koja vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim

15.04.2020.

"Ilicom od Gundulićeve do Trga"

Zagreb ne pamti ovakve dane. Inače živahne i užurbane ulice posve su opustjele, a nervoznu škripu tramvaja, rijeke ljudi zadubljene u svojim mislima, grupice turista koji škljocaju svojim aparatima i neprekidni žamor zamijenila je tišina, čuje se tek pokoji zvuk koraka i neumorni, proljetni cvrkut ptica koji odzvanja gradskim zidovima. Zagreb nikada nije bio ovako prazan. Nije bio ovako prazan niti onih davnih dana kada bi Zagrepčani, u cik ljetne sezone, kolektivno spakirali svoje kovčege i preselili na obalu, ostavljajući ulice onima koji su ostali. No, to nisu bila tužna vremena, to su bila vremena kada bismo bezbrižno, na svojim biciklima, klizili Ilicom i udisali slobodu ne mareći za budućnost.
Zagreb je ovih dana drugačije pust. Vrata trgovina su zaključana, a da su se nad grad nadvila neka neobična vremena, osim praznine, svjedoče plakati za koncerte koji su trebali zasvirati i predstave koje su trebale zaigrati, okrhnuta pročelja zgrada, krovovi načičkani rupama i upozorenja da se ne približavamo zidovima. Rijetki prolaznici šetaju cestama između tračnica podižući tu  i tamo pogled prema krovovima, razmaknuti i s maskama na licima, a u zraku se osjeća briga. Upravo takav, drugačiji Zagreb, kakav ćemo svi sasvim sigurno još dugo nositi u svojim sjećanjima, protagonist je video uratka koji vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnim. “Ilicom od Gundulićeve do Trga” naziv je snimke koju potpisuje grafički dizajner, ilustrator i video umjetnik Jadran Boban, a ako već više od mjesec dana niste prošetali centrom grada jer čekate neke bolje dane, pravo je vrijeme za jednu virtualnu šetnju ulicama kakve ne poznajemo.

 

Piše: Tina Lončar

Video: Jadran Boban

Pročitajte i...

Najinstagramičnije zagrebačke lokacije za modne selfije

Od Muzeja suvremene umjetnosti pa do zagrebačkog aerodroma, od skrivenih kutaka Gornjeg Grada do novozagrebačkih nebodera i grafitima ukrašenih zidova kao cool scenografije...Zagreb vrvi lokacijama za snimanje odličnih Instagram fotki!

Ljubav “na relaciji” – u doba korone

Fotoreportaža od Švedske do Hrvatske

Recite zbogom fashion kalendaru na koji ste navikli

Saint Laurent i Gucci podvukli su crtu

Ne želite se baš sasvim vratiti «u normalu»? To je normalno

Tjeskoba izolacije splašnjava, ali ju zamjenjuje tjeskoba povratka u normalu, koji nije niti povratak, niti posve normala… Zašto nam ne postaje lakše?

Lipanjski Elle je stigao na kioske

A u njemu su odgovori na sva pitanja koja trenutno intrigiraju ljubitelje mode: kako je pandemija utjecala na taj biznis, što budućnost donosi fashion branši i, naravno, što ćemo nositi ovog ljeta. U novom broju čeka vas pregršt odličnih priča i ekskluzivnih intervjua, hit trendovi sezone, modni editorijali koji “mirišu” na more te učinkoviti beauty trikovi za osvježen i pomlađen izgled. Modni imperativ glasi: seksi minimalizam!

Najljepše Zarine back-to-work haljine

Vrijeme je da se odvojimo od svoje najdraže pidžame

▲ Povratak na vrh