Sophia Loren u deset fantastičnih filmskih outfita

01.10.2020.

Kultna talijanska glumica i legendarna ljepotica u svojim najsjanijim modnim on-screen momentima

Iako je najpoznatija po markantnoj ljepoti i turbulentnom životu, Sophia Loren bila je fantastična i školovana glumica, jednako sjajna u komičnim i dramskim ulogama, neorealističkim klasicima i glamuroznim holivuskim produkcijama, a njezina je duga i bogata karijera bila obilježena nizom zasluženih uspjeha i okrunjena brojnim nagradama. Još je kao petnaestogodišnjakinja Loren bila u finalu izbora za miss Italije te se već sa sedamnaest pojavila kao statistica na prvom filmu, a nije mnogo trebalo da je njezin nesumnjivi talent i razoružavajuća ljepota katapultiraju među zvijezde. Povodom njezina nedavnog 86. rođendana, prisjećamo se nekih od najupečatljivijih filmskih look-ova legendarne dive… 

Boy on a Dolphin (1957) 

r. Jean Negulesco 

Poznat kao prvi film Sophije Loren na engleskom jeziku, Boy on a Dolphin nije baš ostao zapamćen po mnogočemu drugome doli prizorima mlade Loren u ulozi „siromašne ronilice na spužve“ kako izlazi iz mora u prozračnom kratkom kombinezončiću. 

Legend of the Lost (1957) 

r. Henry Hathaway 

Pomalo zaboravljeni avanturistički film Legend of the Lost nije osobito dobro prošao kod kritike, iako je uposlio Johna Waynea uz Sophiju Loren i bio sniman u fantastičnom ambijentu libijske pustinje. Tada u ranim dvadesetima, Loren izgleda prekrasno lagano preplanula u lakoj zelenoj haljini. 

Houseboat (1958) 

r. Melville Shavelson 

U ovom kultnom filmu Cary Grant igra udovca kojemu dolazi pomoći odgajati troje djece misteriozna Talijanka, zapravo djevojka iz visokog društva u bijegu od pretjerano zaštitnički nastrojenog oca. Cinzia zapravo ne zna raditi ništa od kućanskih poslova, ali zato slijedi klasični rom-com i niz fantastičnih outfita… 

The Millionairess (1960) 

r. Anthony Asquith 

Romantična komedija po predlošku G.B. Shawa jedna je od najzabavnijih uloga Sophije Loren koja je bila low-key majstorica žanra (kao i njezin filmski partner Peter Sellars, koji se na snimanju fatalno zaljubio u nju), a budući da glumi razmaženu nasljednicu enormnog bogatstva, garderoba u filmu je odgovarajuća – većinu potpisuje Balmain

Marriage Italian Style (1964) 

r. Vittoria de Sica 

Neke je od svojih najboljih suradnji (u prilično oštroj konkurenciji) Sophia Loren ostvarila upravo s talijanskim neorealističkim redateljem Vittoriom de Sica te jednako kultnim Marcellom Mastroiannijem. Film Matrimonio all’italiana uprizoruje čitavi život jedne turbulentne ljubavi u Italiji poslije Drugog svjetskog rata. 

Lady L (1965) 

r. Peter Ustinov 

Ostarjela Lady Louise Lendale pripovijeda svoj nevjerojatni život, ispunjen ljubavima, spletkama i političkim kontroverzama. Naslovnu junakinju igra naravno Loren, dok glavne aktere njezine povijesti utjelovljuju Paul Newman i David Niven. Kostimi su bogati i elaborirani kao i pripovijest Lady L. 

Arabesque (1966) 

r. Stanley Donen 

Za ovaj je kultni špijunski triler u kojem je Loren glumila uz bok Gregoryju Pecku kostime radio Yves Saint Laurent (tada za kuću Dior) te sadrži neke od najslavnijih filmskih outfita u kojima pamtimo Sophiju Loren, počevši od ove kraljevske ručno rađene puderaste haljine… 

Judith (1966) 

r. Daniel Mann 

Ovaj je film dosta… bizaran. Ako ste voljne napustiti političku korektnost na par sati, film o ženi koja preživi koncentracijski logor tijekom Drugog svjetskog rata da bi u Izraelu pronašla muža koji ju je izdao i kaznila ga kuriozitet je koji si zagrižene filmofilke i fanice Sophije Loren trebaju priuštiti. Ako ništa drugo, da se divite savršenom eyelineru i dobijete želju nositi baloner uz krupne tamne naočale. 

A Countess from Hong Kong (1966) 

r. Charlie Chaplin 

U još jednoj aristokratskoj ulozi, ovoga puta u filmu koji je režirao Charlie Chaplin, a partnera joj igra Marlon Brando, Loren se pojavljuje kao ruska grofica Nataša. Što vam ovdje ne zvuči dobro? 

The Priest’s Wife (1970) 

r. Dino Risi

Ponovno pored Marcella Mastroiannija, ovoga puta u komediji o ženi zaljubljenoj u katoličkog svećenika. Dok je Mastroiannijev lik modno prilično monoton, Loren savršeno nosi modu na prijelazu šezdesetih u sedamdesete u ovom otkačenom filmu. 

Piše: Ana Fazekaš

Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

U Zagrebu je otvorena izložba koju zaljubljenici u modu ne smiju propustiti

'Moda i strip' u Muzeju za umjetnost i obrt spaja dva naizgled nespojiva univerzuma

Dizajnerski trendovi vjenčanica kao da poručuju: "Go big or go home"

Unutar svoja četiri zida, dizajneri su maštali o raskoši

Zavirite u budućnost! Kada moda pronađe inspiraciju u tarot kartama...

Diorova Haute Couture kolekcija svoju inspiraciju crpi iz misticizma

Najljepši filmski kostimi koje potpisuje Yves Saint Laurent

Crtice iz strastvene kostimografske karijere jednog od najznačajnijih dizajnera u povijesti

Kad tražite inspiraciju ili nailazite na problem, zapitajte se - što bi Sophia Loren učinila?

Koju moć i inspiraciju filmske zvijezde mogu pružiti gledateljima otkriva novi simpatičan dokumentarac na Netflixu

▲ Povratak na vrh