Zašto je gledanje ljubavnih filmova s partnerom odlična “higijena” za vezu i što Elaine iz “Seinfelda” ima s tim?

06.02.2021.

#Stayathome - na (filmskoj) terapiji

U  moru beskrajno duhovitih i živopisnih konverzacija “ni o čemu“ kojima su nas devet godina častili junaci kultne američke serije “Seinfeld“ neke su rečenice stekle kultni status. “No soup for you“ izgovaramo svaki put kad nam se netko zamjeri, “He was in the pool“ kad pokušavamo dočarati veličinu nečijeg penisa, a “Just die already“ rezerviran je za situacije u kojima nam dosađuju. Tu posljednju rečenicu u stopedeset i prvoj epizodi izgovara Elaine Benes, iživcirana sporom radnjom Oscarom nagrađene ratne drame “Engleski pacijent“, na koju je u kino prvo odvodi Blaine, muškarac s kojim je počela izlaziti, a potom i njezin šef, mr. Peterman. Dok su obojica maltene do suza ganuti tragičnom ljubavnom pričom Ralpha Fiennesa i Kristin Scott Thomas koja se odvija na pijesku afričke pustinje u vihoru rata, dobra stara neurotična Elaine nikako ne uspijeva shvatiti što svi vide u tom prepatetičnom i prerazvučenom filmu. Nakon prepirke s dečkom i laganja šefu da “Pacijenta“ nije gledala (ne želeći mu priznati što o njemu misli), na pola druge projekcije ipak gubi živce, derući se na izgorjelog Ralpha: “Just die already!“ Zgrožen, mr. Peterman prvo je želi otpustiti, ali onda smisli bolju kaznu – kaže joj da će zadržati posao, ali da prije toga mora otputovati u Maroko i šest tjedana živjeti u spilji (ako ste gledali film, znate zašto). Blaine je pak ostavlja zaključujući kako “nije siguran da može biti u vezi sa ženom kojoj se ne sviđa ‘Engleski pacijent’“.

Potpuno razumijem Elaine. Moj “Just die already“ trenutak dogodio se nakon dva sata i 40 minuta gledanja “Šaptača konjima“. Dok je ganuta prijateljica maramicom brisala rub oka, nervozno sam pogledavala na sat i vjerojatno bih ostala potpuno ravnodušna i da je u kadar uletio drugi kamion te dokusurio Scarlett Johansson i njezina konja. Nakon izlaska iz kina bilo je više nego očito da nemamo isto mišljenje o onome što smo upravo gledale, pa temu nismo ni pokretale. O ukusima se ne raspravlja. Ili možda ipak da, pogotovo s osobom s kojom ste u vezi? Trogodišnje istraživanje Sveučilišta u Rochesteru, u kojem su sudjelovala 174 “svježa“ bračna para, pokazalo je da je stopa razvoda nakon tog razdoblja (inače kritičnog, jer se jedan od četiri para u SAD-u razvede upravo nakon treće godine braka) bila mnogo niža među onima koji su dobili zadatak – pogledati ljubavne filmove.

Elaine Benes iz Seinfelda

Umjesto na kauču psihoterapeuta, liječenje na vlastitom trosjedu

Voditelji istraživanja nasumično su, naime, podijelili parove dobrovoljce u tri kategorije. Dio je tri mjeseca išao na “terapiju rješavanja konflikta“, dio na “trening suosjećanja” (compassion training), a trećoj su skupini zadali da svaki tjedan zajedno pogledaju jedan ili dva ljubavna filma i o njima razgovaraju (tzv. movie and talk therapy). Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Journal of Consulting and Clinical Psychology, pokazali su da parovi često imaju više koristi od zajedničkoga gledanja ljubavnih filmova nego od zajedničke psihoterapije. Kako je to moguće? Stvar je u tome da smo na trosjedu psihoterapeuta često “škrti“ na riječima i nespremni za potpunu iskrenost te razgolićivanje emocija pred svojim partnerom i nepoznatom osobom, ma koliko stručna ona bila. S druge strane, neobavezno čavrljanje o ljubavnom životu i problemima nekog trećeg (likova iz filma) pokazalo se kao puno bolja metoda. Naime, partneri bi počeli razgovor o filmu, a redovito završili na analizi vlastitih strahova, želja i nesigurnosti vezanih uz ljubav. Eto, umjesto da razbijate glavu kako partnera nagovoriti na posjet psihoterapeutu ili kako to platiti, možda će vam biti dovoljan – Netflix. Ronald Rogge, profesor psihologije i autor studije, oduševljen je rezultatima koje, kaže, ni sam nije očekivao. “Parove smo pozvali na uvodno predavanje na kojem smo im objasnili kako funkcionira naše istraživanje. Dobili su popis od osamdesetak filmova i zadatak da zajedno gledaju po jedan ili dva filma tjedno te nakon toga otprilike 45 minuta provedu raspravljajući o njemu. Dali smo im popis od dvanaest pitanja koja bi trebali zajedno proći, odnosno prodiskutirati, a na kojem su bila pitanja: kako glavni likovi izražavaju svoje emocije – jesu li dovoljno iskreni i otvoreni ili bi trebali biti iskreniji, koriste li humor kako bi riješili krizne situacije, kako bi se oni ponašali na njihovu mjestu i koje osobine likova eventualno prepoznaju jedno u drugome.“ Rezultati istraživanja bili su fascinantni. I pozitivni za parove bez obzira na duljinu ljubavnog staža. I oni koji su u brak uletjeli nakon kraće veze i oni koji su prije vjenčanja godinama hodali, konstatirali su da su im gledanje ljubavnih filmova i razgovor o njima mnogo pomogli da prodube vlastitu vezu, da se još bolje upoznaju te postanu empatičniji i iskreniji jedno prema drugome. S obzirom na trend #stayathome, sada je pravi trenutak da isprobate ovu vrstu terapije za parove. Je li i “Engleski pacijent“ na popisu preporučenih ljubića? Nije. Elaine bi odahnula!

Piše: Jasmina Rodić

Fotografije: Profimedia, Instagram

Pročitajte i...

Laura Wasser, odvjetnica Kim Kardashian: 'Brak i razvod su poslovne odluke'

Odvjetnica za razvode slavnih u podcastu podijelila svoje stavove koji navode na promišljanje o nekim romantičnim idejama koje možda imamo o ljubavi i braku

Lekcije o ljubavi (koje trebamo odučiti)

U popularnoj kulturi, u kojoj se ljubav prikazuje kao najopsesivnija tema, koje su najgore lekcije o njoj koje smo naučile iz filmova i serija?

Kako ostati neovisni u dugoročnoj vezi?

Nekad je lako "previše" se zaljubiti i otkriti da baš sve svoje vrijeme posvećujete osobi koju volite. No, važno je to prepoznati i ponekad se posvetiti i sebi

Osvrni se gnjevno ili o bijesu

Sve nas povremeno preplavi osjećaj od kojega nam cijelo tijelo počne bridjeti, glas nam se promijeni, ruke tresu i čini se da smo na najboljem putu da se pretvorimo u gnjevno čudovište koje usput demolira cijele gradove. Bijes je na zlu glasu, kultura nas uči da ga potiskujemo i naučimo kontrolirati, no riječ je o emociji od koje možemo mnogo naučiti i koja nam može u mnogočemu pomoći. Kako upregnuti bijes da radi za nas?

Osjećate li se kao uljez u vlastitom životu?

Imate li katkad dojam da se ponašate i osjećate poput varalice koji više pokušava uvjeriti sebe nego druge da zna što čini?

▲ Povratak na vrh