Što je to “smirting” ili zašto se pušači jedva čekaju vratiti na uredske čik pauze

15.04.2020.

Šifra: Smirting!

Iako su se mnogi strastveni pušači potajno veselili radu od kuće jer će napokon moći odgovarati na poslovne mailove s cigaretom u ustima, brzo su shvatili da im pušenje pred zgradom firme ipak nedostaje. Šifra: „smirting“ ( Smoking & Flirting)!

Pojam su skovali, a tko drugi nego maštoviti i neurotični Njujorčani, nakon što su ih tamošnji zakonodavci zajedno s pepeljarama iz ureda protjerali na terase. Termin je složenica dviju engleskih riječi- smoking (pušenje) i flirting (flertovanje), a oni koji ga prakticiraju kunu se da je mnogo lakše uspostaviti komunikaciju sa suprotnim spolom dok se skupa smrzavate ispred nekog restorana, kafića ili firme, negoli sjedeći svaki za svojim stolom.

Bridget Jones puši

Statistike pokazuju da se, primjerice, u Irskoj čak 25 posto ljubavnih parova upoznalo na čik pauzi, a ta vrsta povezivanja ima i svoje znanstveno objašnjenje. Profesorica sociologije Pepper Schwartz sa sveučilišta u Washingtonu to tumači ovako: pušači se posljednjih godina osjećaju sve ugroženije pa se sve više drže zajedno, stvara se osjećaj pripadnosti grupi i razvija međusobna povezanost“. A osim toga, ta vrsta flerta ne zahtjeva previše truda ili izlaganja. Provodeći svaki dan određenu količinu vremena na „pušačkim seansama“ ljudi imaju dovoljno vremena opustiti se i dobro upoznati bez ikakvog pritiska. Nitko nikoga ne mora pozvati na dejt, a kako pušači imaju prilično ustaljene navike što se pušenja tiče, dovoljno je da nekoliko dana pratite navike svoje uredske simpatije, pa da unaprijed znate kad će izaći na sljedeću čik pauzu. One su puno više od pet minuta uvlačenja dima, tvrde pasionirani pušači. Te su pauze njihov način da se opuste, resetiraju, a tko zna…možda pred ulazom u office pronađu i ljubav svog života. Ono što je sigurno jest da treća opcija ne dolazi u obzir toliko dugo dok je aktualan hashtag #workfromhome, pa ne čudi da najstrastveniji romantičari/pušači jedva čekaju povratak u urede i na uredske čik pauze.

Piše: Jasmina Rodić

Fotografije: Outnow, Instagram

Pročitajte i...

Celebi koji su se upoznali – na poslu

Okej, svi znaju da su se Brad Pitt i Angelina Jolie zaljubili na snimanju filma „Mr. and Mrs. Smith“, no jeste li znali da je John Legend suprugu Chrissy upoznao na snimanju svog spota, a Natalie Portman svog muža na satovima baleta za film „Black Swan“. Evo još par zanimljivih spojeva biznisa i užitka…

Poliamorija: možemo li istodobno voljeti više od jedne osobe?

Takvih veza, čini se, ima više nego što bismo pomislili

Lekcije o ljubavi (koje trebamo odučiti)

U popularnoj kulturi, u kojoj se ljubav prikazuje kao najopsesivnija tema, koje su najgore lekcije o njoj koje smo naučile iz filmova i serija?

For Crying Out Loud ili o plakanju

Svi smo iskusili da nam osjećaji prerastu obujam prsa, počnu silom navirati na oči i spuštati nam se niz obraze u tankim mlazovima. Iako se ponekad ljutimo što nam oči propuštaju protiv naše volje, rijetko što toliko pročišćuje kao kvalitetna porcija plakanja. No kolika je važnost plača danas, kad se čini da suze više ne moramo toliko kriti? 

Zašto je možda dobra ideja imati po dvije simpatije istovremeno?

Ljubav je uglavnom slijepa, ali povremeno vidi duplo.

Osvrni se gnjevno ili o bijesu

Sve nas povremeno preplavi osjećaj od kojega nam cijelo tijelo počne bridjeti, glas nam se promijeni, ruke tresu i čini se da smo na najboljem putu da se pretvorimo u gnjevno čudovište koje usput demolira cijele gradove. Bijes je na zlu glasu, kultura nas uči da ga potiskujemo i naučimo kontrolirati, no riječ je o emociji od koje možemo mnogo naučiti i koja nam može u mnogočemu pomoći. Kako upregnuti bijes da radi za nas?

▲ Povratak na vrh