Što nam ove godine donosi Zagreb Film Festival?

26.09.2019.

Filmovi o kojima svi pričaju uskoro u Zagrebu!

Zagreb Film Festival, najveća zagrebačka filmska avantura, održat će se sedamnaesti put od 7. do 17. studenog u kinu Tuškanac, MSU, dvorani KIC, KUC Travno, NS Dubrava i Laubi.  Nakon više od deset godina, ZFF se nalazi na novom početku te u novo poglavlje ulazi bez najveće i najljepše kinodvorane, kina Europa, čija je budućnost i dalje neizvjesna – s nadom u neka bolja vremena za kinoprikazivaštvo u Zagrebu.

 

 

Među desetak naslova koje će ZFF ove godine prikazati u glavnom natjecateljskom programu dugometražnog igranog filma uvršten je aktualni ruski predstavnik u utrci za Oscare, Beanpole, film s potpisom trenutačno najtraženijeg talenta na međunarodnoj festivalskoj sceni, mladog ruskog autora Kantemira Balagova. Film se temelji na književnom predlošku The Unwomanly Face of War, Nobelom ovjenčane bjeloruske novinarke i književnice Svetlane Aleksijevič, a pripovijeda o učincima rata – ludilu, boli i paralizi iz perspektive dviju žena, koje nakon povratka s fronte u Lenjingrad 1945. godine pokušavaju ponovno izgraditi svoje živote.

 

 

Natjecateljski program Ponovno s nama u novu festivalsku godinu također ulazi u pomalo redizajniranom izdanju: dosad je okupljao autore koje ZFF kontinuirano prati kroz glavni program, a od ove godine u obzir dolaze i redatelji čije je filmove ZFF distribuirao. U spomenutom programu prikazuju se novi naslovi iz radionica dvojice slavnih nordijskih redatelja. Novi film Roya Anderssona About Endlessness, gorko-slatka kompilacija egzistencijalističkih skečeva koju nastanjuju izgubljene duše i usamljena srca, na ZFF stiže iz Venecije s osvojenim Srebrnim lavom za režiju.

 

 

Toplu i humornu ljudsku dramu The County u režiji islandskog redatelja Grímura Hákonarsona zbog snažne protagonistice koja se suprotstavlja sistemu kritičari uspoređuju s kino uspješnicom Tri plakata izvan grada. Kao i prethodni film, Ovnovi, kojim je otvoren 13. ZFF, The County gledatelje vodi u duboko u ruralni Island. Junakinja je tiha i radišna vlasnica mljekarske farme koja se nakon iznenadne muževe smrti, do grla u dugovima, odlučuje žestoko suprotstaviti lokalnoj monopolističkoj i eksploatatorskoj kooperativi.

 

 

Uz Ponovno s nama, niz sjajnih filmova moći će se pogledati i u natjecateljskom programu filmova za mlade PLUS, kao i popularnim popratnim programima: Velikih 5, Bibijada, Moj prvi film, Dani LUX filma te Festivali pod reflektorom. Osmo izdanje edukativne platforme za umrežavanje profesionalaca INDUSTRIJA kao i dosad uključit će niz radionica, predavanja, panela i pitching forum studentskih projekata iz regije.

Nakon što je lani obišao rekordnih 16 gradova, program ZFF putuje nastavlja se i ove godine. Tako će nekoliko odabranih naslova iz aktualnog programa biti prikazano u Samoboru, Bjelovaru, Slatini, Pazinu, Varaždinu i nizu drugih gradova.

 

Fotografije: Press

Pročitajte i...

Koji su filmovi odnijeli nagrade na 17. Zagreb Film Festivalu?

Filmovi o kojima će se još puno pričati

Geraldine Chaplin stiže u Zagreb

Glumačka ikona i kći slavnog Charlieja Chaplina predstavit će romantičnu komediju Sidro i nada kojim se zatvara 16. ZFF

HT najavljuje vrhunski doživljaji na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu

HT najavljuje vrhunski doživljaji na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu I ekskluzivnu ponudu festivalskih filmova u MAXtv Videoteci i na MAXtv To Go!

21. sezona zagrebačke Ljetne Scene Amadeo

Ovogodišnji program Ljetne Scene Amadeo održat će se u prostoru atrija Galerije Klovićevi Dvori od 18. kolovoza do 11. rujna

Marilyn Monroe o ljepoti, ludilu i užitku u kašnjenju

"Dajte curi prave cipele i može pokoriti svijet."

▲ Povratak na vrh