Što pogledati kako bi zaboravili na dnevnu vrevu?

27.07.2019.

6 prekrasnih remek-djela kinematografije

Svima nama dani ponekad znaju prolaziti u monotoniji svakodnevnih obaveza kojima se ne vidi kraj. Svakim se danom budimo, idemo na posao, vraćamo se, i tako u nedogled. No, što ako bismo mogli barem na par sati izaći iz kolotečine i ući u  neočekivani i prelijepi svijet u kojem protagoniste muče neki sasvim drugi, nama nepoznati, no ništa manje zanimljivi problemi? To je svakako nešto u što bi se mogli upustiti i provesti malo vremena u ljepoti kontemplacije nad nekim od najljepših i najdubokoumnijih filmova ikad.

 

Boja nara

 

 

Umjetnički film kojeg je režirao Sergei Parajanov 1968. godine, a remek djelom su proglasili redatelji poput: Federica Fellinija i Jean-Luc Godarda. Gledanje filma za nepripremljenog gledatelja može biti teško, ali barem je vrijedno pokušati. Ako ništa iznenadit ćete se da je nešto takvo uopće postojalo u SSSR-u. U Sovjetskom Savezu nije bilo slične poetske kinematografije kao one Sergeja Parajanova. Esteta, redatelj i umjetnik, početkom 1970-ih postao je poznat u cijelom svijetu zahvaljujući svojem prikazu života srednjovjekovnog armenskog pjesnika Sayat-Nove. U scenariju filma Boja nara, na jeziku metafore i alegorije, Paradjanov govori o životu pisca, o njegovom odnosu s religijom i moći, gradeći doslovno svaki okvir poput umjetničkog djela.

 

 

Sakupljači perja

 

 

Skupljači perja jugoslovenski je film režisera Aleksandra Saše Petrovića, snimljen 1967. godine. Film se bavi temama poput ljubavi, međuetničkih i socijalnih odnosa čiju je svu raskoš ovjekovječio direktor fotografije Tomislav Pinter. Film je osvojio Grand Prix žirija u Cannesu te je nominiran za Oscara za najbolji film na stranome jeziku, jedan od samo šestero filmova iz bivše Jugoslavije kojima je to uspjelo (ostali su Cesta duga godinu dana, Tri, Deveti krug, Bitka na Neretvi i Otac na službenom putu). Uloge tumače legendarni Bekim Fehmiu, Olivera Vučo i Velimir Bata Živojinović.

 

 

Solaris

 

 

Film je osvojio veliku nagradu festivala u Cannesu, a nevjerojatan rad kultnog redatelja Andreja Tarkovskog i direktora fotografije Vadima Yusova ostavit će vas bez daha. Tarkovskij je predstavio fantastičnu filmsku verziju filozofskog znanstveno-fantastičnog romana Stanislava Lema iz 1961. godine, Solaris, s obrazloženjem da bi futuristički triler postavljen na udaljenu svemirsku stanicu bio dovoljno populistički čak i za cenzorne komesare sovjetske kinematografije. Bio je u pravu. Kao i Blade Runner (1982) deset godina kasnije, Solaris uzima suvremeni Japan kao predložak za visokotehnološku urbanu budućnost. Hipnotički vidici odvijaju se u realnom vremenu u dugim, neprekinutim scenama.

 

Lutke

 

 

Vizualno najsavršeniji film među svim djelima Takeshija Kitana, redatelja koji je postao slavan zahvaljujući krvavim blockbusterima o zaraćenim frakcijama yakuza. Film Lutke sastoji se od tri kratke priče posvećene različitim oblicima i vrstama ljubavi. Najviše od svega, Kitanino djelo slično je zbirci parabola: alegoričkih priča o budističkim i šintoističkim perspektivama života. Redatelj je snimio nevjerojatnu dubinu – film pripada iznimnim djelima kinematografije kojima ćete se vjerojatno mnogo puta vratiti.

 

 

Ruben Brandt, kolekcionar

 

 

Animirani mađarski film reditelja Milorada Krstića, koji je osvojio Grand Prix ovogodišnjeg Animafesta u dugometražnoj konkurenciji, jednako je umjetničko djelo kao i ona koja se u njemu pojavljuju. Glavni lik filma Ruben Brandt je prisiljen ukrasti 13 slika iz slavnih svjetskih muzeja i privatnih zbirki kako bi spriječio stravične noćne more. Slavni psihoterapeut  angažira četvero svojih pacijenata, vrsnih kradljivaca umjetnina da redovito napadaju neke od najpoznatijih muzeja u svijetu: Louvre, Tate, Uffizi, Ermitaž, MoMA… Kolekcionar ubrzo postaje najtraženiji zločinac na svijetu.

 

 

Raspoloženi za ljubav

 

 

Jedna od neobičnih značajki Wong Kar-Waievog redateljskog stila je da on nikada ne piše konačnu verziju scenarija prije snimanja, nadograđujući ga tijekom same produkcije. Djelomično zato su njegove scene ponekad nekoherentne i fragmentirane – međutim, ista improvizacija im daje suptilan šarm i privlačnost. Raspoloženi za ljubav možda je najpoznatiji film Kar-Waija, koji govori o romantičnom četverokutu, koji je vezan između dva para koji žive u istom susjedstvu. Zapanjujući kostimi, šarmantni slabi zvučni zapis i dramski zaplet – film ima sve ono zbog čega rad Kar-Waija toliko vole gledatelji diljem svijeta.

 

Piše: N.B.
Fotografije: Profimedia/Stills

Pročitajte i...

7 novih romantičnih komedija koje su dostupne za streaming sada

Pripremite watchlistu za kišne ljetne večeri ili vruća popodneva spušenih roleta

16 filmova uz koje ćete lakše preboljeti prekid

Terapija za slomljeno srce i solo večeri

Novi filmovi koje možete gledati doma – sad!

Novi novcati filmovi stižu ranije na streaming servise i možemo vam reći da je izbor prilično sjajan

Single & Fabulous watchlist: anti-romantični filmovi za sretno soliranje

Zaboravite pritiske kulture uparivanja te mitologiju proljeća kao doba zaljubljenih i provedite vrijeme s ovim filmovima koji znaju da sreća ne dolazi u paketu s romantikom, kao i da se ništa ne može mjeriti s večeri provedenom s frendicama ili u jednako fantastičnom društvu čaše vina, dobre knjige i vlastitih misli…

Feelgood filmovi za kišne večeri: edicija '80-e

2020. je teško razočaranje, idemo unatrag…

Filmska putovanja: filmovi u kojima je grad jedan od glavnih likova 

Kad već ne možemo putovati, ovi nas filmovi vode na neke od najljepših svjetskih destinacija

▲ Povratak na vrh