Što se kuhalo na kulinarskoj radionici: Proljeće na tanjuru uz StoryGourmet

07.04.2021.

Glumica Katarina Madirazza, blogerica Sonja Kovač, food blogeri Sandra Rončević i Mile Butorac te drugi sudionici okušali su se u pripravljanju zahtjevnog menija

U kulinarskom praktikumu Visoke škole Aspira održana je prva ovogodišnja radionica u organizaciji najslasnijeg magazina posvećenog hrani i piću – StoryGourmeta. Pod vodstvom chefa Nikše Bobana polaznici su u tri sata pripremili tri iznimno ukusna jela: za predjelo su pravili tunu i šparoge u sauru s pečenim cherry rajčicama, za glavno jelo rižoto od karameliziranoga koromača s hobotnicom, redukcijom crnog vina te kremom od tvrdog sira, a za desert su bile kruške Melba (kruške poširane u pjenušcu, s umakom od malina, sladoledom od vanilije i pjenicom od skute).

‘Za kreiranje menija inspiriralo me proljeće. Zato smo i koristili šparoge koje su i inače moja stalna inspiracija. Upotrebljavam ih tijekom cijele godine, to je jedna od najkvalitetnijih namirnica. Koristili smo i koromač koji je jako podcijenjena namirnica. Dostupan je cijele godine, a volim pripremati jela s njim jer ima specifičan okus i miris. U kombinaciji s hobotnicom, u to ste se mogli uvjeriti i sami, dobili smo iznimno jelo koje je jako jednostavno i brzo gotovo. Malo smo se poigrali tvrdim sirom i napravili sladoled od njega, kao i redukciju od crnog vina uz glavno jelo. Za desert smo poslužili krušku u pomalo čudnoj kombinaciji – s umakom od malina, sladoledom, vinskim šatoom i mrvicama od sjemenki buče’, rekao nam je voditelj radionice, chef Nikša Boban, predavač kulinarstva na Visokoj školi Aspira te dodao kako su se sudionici odlično snašli, iako su svi dobili vrlo zahtjevne zadatke.

‘Suradnja u kuhinji bila je na zavidnoj razini. Radionica je bila dosta intenzivna, a nije bila ni kratka, trajala je tri sata. Pripremali smo tri slijeda, što je za polaznike bilo dosta zahtjevno. Sudionike radionice ne bih nikako nazvao amaterima jer mislim da se kuhari ne dijele na amatere i profesionalce, nego na dobre i loše’, dodao je chef Boban.

Kako je tema radionice bila sljubljivanje hrane i vina, sjajno su se uklopila višestruko nagrađivana vina Agrolagune – za aperitiv se pio pjenušac Vina Laguna Perla Rose, pjenušavo ružičasto vino od sorte teran, rađeno charmat metodom.

Uz predjelo se odlično sljubila Malvazija Istarska Festigia, vrhunsko suho bijelo vino kristalno čiste, zelenkasto-žute boje, karakteristične cvjetno-voćne arome na citruse, tropsko voće, vinogradsku breskvu i bosiljak koje je prošle godine na Decanterovu ocjenjivanju nagrađeno Zlatnom medaljom.

Kuhanje i druženje u skladu sa svim epidemiološkim mjerama – food blogeri Sandra Rončević i Mile Butorac, glumica Katarina Madirazza, chef Nikša Boban, glavna urednica StoryGourmeta Emina Basara, voditeljica marketinga u Agrolaguni Mia Vukdragović, blogerica Sonja Kovač, PR agentica Ines Preindl Radišić, voditeljica nabave u Agrolaguni Martina Klarić i prodajni predstavnik Agrolagune u Zagrebu Dragan Krivičić

Uz glavno jelo izvrsno je odgovaralo vino Castello Festigia, izvrsna kupaža merlota, cabernet sauvignona i syraha duboke rubinsko-crvene boja, slojevitih voćnih i začinske aroma crnog ribiza, borovnica, kava, vanilija i karamele. To je vino ove godine na natjecanju Mundus vini 2021. osvojilo Zlatnu medalju, a zlatom se okitilo i prošle godine na Decanterovu ocjenjivanju te ocjenjivanju Emozioni dal Mondo, na kojem je proglašeno i najboljim crvenim vinom iz Hrvatske.

Glavno jelo – rižoto od karameliziranoga koromača s hobotnicom, redukcijom crnog vina te kremom od tvrdog sira i vino Castello Festigia

Uz desert se pilo vino Muškat Ruža Festigia, vino od sorte muškat ruža, atraktivne prozračne rubinsko-crvene boje, karakteristične sortne arome na ružin cvijet, crveno voće, okusom slatko, svježe i nježno, harmonično, koje u ustima ostavlja ugodan slatki okus.

Desert – kruške Melba i vino Muškat Ruža Festigia

Uz vrhunska vina premium linije Festigia, na radionici su se koristili i drugi premium proizvodi Agrolagune – ekstra djevičansko maslinovo ulje Ol Istria, koje je već godinama sinonim i standard kvalitete za istarska maslinova ulja, što potvrđuju brojne nagrade koje to ulje osvaja iz godine u godinu. Pri kuhanju su se koristili i vrhunski sirevi Špin – Istarski kravlji, miješani i ovjči sir, kao i Istarska kravlja skuta.

Uz nagrađivana vina na StoryGourmet radionici koristili su se i drugi vrhunski brendovi Agrolagune – sirevi i skuta Špin te ekstra djevičansko maslinovo ulje Ol Istria

Video u nastavku prenosi djelić atmosfere kulinarske radionice:

Fotografije: Filip Hofer

Pročitajte i...

Sophia Loren u deset fantastičnih filmskih outfita

Kultna talijanska glumica i legendarna ljepotica u svojim najsjanijim modnim on-screen momentima

Što možemo naučiti od supermodela? Da je nakon pada najvažnije ustati sa stilom!

Simbolički gledano, naš je život posljednjih mjeseci nalik kultnoj reviji Vivienne Westwood iz 1993..: mi u ulozi Naomi Campbell, a protekla godina u ulozi onih nestabilnih platformi u kojima se slavna manekenka stropoštala na modnu pistu. I što je još važnije - ustala s osmijehom

Tko su modne žrtve? I što to žrtvuju?

Mala povijest modnih žrtava

Izložba koju ne smijete propustiti: Petra Grozaj 'Kaleidoscope'

Što je inspirira u fotografijama slavnih žena, što misli o modi te koji trenuci u životu zaslužuju blistave haljine porazgovarali smo sa slikaricom Petrom Grozaj povodom otvorenja izložbe u Laubi

anastasia beverly hills

Slavne dame ih obožavaju, obožavat ćete ih i vi: Kultni Anastasia Beverly Hills proizvodi koje možete kupiti i u Hrvatskoj

Na listi vjernih klijentica nalaze Kim Kardashian, Jennifer Lopez, Victoria Beckham i brojne druge, a od nedavno ove kultne proizvode možemo isprobati i u Hrvatskoj zahvaljujući Douglas parfumerijama!

reebok nano x1

Reebok Nano X1 sada u novim kombinacijama boja i još održiviji!

Reebokov Nano X1 Vegan u potpunosti je izrađen od materijala koji nisu životinjskog podrijetla. Gornji dio je napravljen od pamuka, ricinusovo ulje je u ulošku, a EVA pjena i prirodna guma izvana i iznutra

▲ Povratak na vrh