Stručnjaci potvrđuju: stres je ipak dobar za nas

19.12.2018.

Psiholozi promijenili mišljenje o utjecaju stresa na naše zdravlje

Profesor pozitivne psihologije Tal Ben-Shahar s Harvarda i psihologinja Dr. Kelly McGonigal sa Stanforda potvrđuju kako od stresa ipak ima koristi za našu dobrobit.

“Ako vidite stres kao loš, katastrofalan, i nešto što trebate izbjegavati po svaku cijenu, svaki put kad se nađete u stresnoj situaciji, to će imati vrlo negativan učinak na vas. Ako ga vidite kao nešto što vas može učiniti otpornijom, tada ćete ga doživjeti vrlo drugačije.”, objašnjava Ben-Shahar.

Dr. Kelly McGonigal napisala je knjigu The Upside of Stress: Why Stress Is Good for You and How to Get Good at It” (Dobra strana stresa: Zašto je stres dobar za nas i kako ga nadvladati) gdje tvrdi kako bolji stav i veća svijest o tome što se događa u našim tijelima tijekom “borbe”, dovest će do boljeg, iako još uvijek stresnog života, jer kako Ben-Sahar potvrđuje, a i povijest čovječanstva, stres je u životu neizbježan.

Glavni problem kako kažu, nije stres, već manjak oporavka od njega. Kako se lakše nositi s njim donosimo u nekoliko zanimljivih savjeta stručnjaka.

Promijenite percepciju stresne situacije

Naravno, stres je za svaku osobu drugačiji, no kako se nosimo s njim ovisiti će uveliko o našoj subjektivnoj interpretaciji objektivne situacije. Studije pokazuju drastičan pomak u rezultatima kada pojedinci gledaju na stres kao na mogućnost osobnog napretka, nego kao prijeteću situaciju.

Budite otvoreni učiti od stresa

Ne samo da stres uzrokuje porast adrenalina i dopamina, koji oboje potiču kretanje krvi i kisika kroz tijelo, potičući razbuđivanje i fokus, kao i otpuštanje kemikalija koje obnavljaju stanice, sintetiziraju proteine i poboljšavaju imunitet. Ona također potiče tijelo da proizvodi više DHEA, hormona povezanih s rastom mozga.

Budite spremni znati kada stres isključiti

Uvažavanje ideje stresa je ključno, ali jednako je važno znati kada se isključiti kada je to moguće, kaže Ben-Shahar. Za uspješne i sretne ljude tvrdi, kako se radi o onima koji znaju između svojih brzih života osigurati si periode opuštanja, bilo to kvalitetan san ili ono što on voli zvati ” Otokom duševnog zdravlja” što su periodi kad se odvojimo od tehnologije.

 

Piše: N.B.
Fotografije:Profimedia

Pročitajte i...

Preuređujete dom, ali niste sigurni oko boja? Ovaj kviz sparit će vašu osobnost s kuriranom paletom nijansi

Samo pet minuta vašeg vremena dijeli vas od personalizirane palete boja koje vam mogu poslužiti kao inspiracija za preuređenje doma

Ne želite se baš sasvim vratiti «u normalu»? To je normalno

Tjeskoba izolacije splašnjava, ali ju zamjenjuje tjeskoba povratka u normalu, koji nije niti povratak, niti posve normala… Zašto nam ne postaje lakše?

Što je to self parenting i kako održati sam sebi lekciju?

Priznali si ili ne, u svakom od nas čuči jedan nedorasli impulzivni klinac ili klinka koji ne žele raditi te dosadne “odrasle” stvari. Isprva godi pokazati srednji prst svim pravilima i jedriti na valovima slobode, no kad se naše unutarnje dijete previše raskalaši pa nam stan počne nalikovati svinjcu, plan prehrane meniju fast food restorana, a društveni život biografiji Edie Sedgwick, vrijeme je da probudite svoju unutarnju majku. I održite si lekciju!

Osvrni se gnjevno ili o bijesu

Sve nas povremeno preplavi osjećaj od kojega nam cijelo tijelo počne bridjeti, glas nam se promijeni, ruke tresu i čini se da smo na najboljem putu da se pretvorimo u gnjevno čudovište koje usput demolira cijele gradove. Bijes je na zlu glasu, kultura nas uči da ga potiskujemo i naučimo kontrolirati, no riječ je o emociji od koje možemo mnogo naučiti i koja nam može u mnogočemu pomoći. Kako upregnuti bijes da radi za nas?

Kako se slavne ljepotice nose s „crnim“ mislima u vrijeme pandemije

Otkako je onaj bolesni šišmiš zalepršao krilcima u Wuhanu (ako vjerujete u tu teoriju), ne spavate mirno. Noću vam se svakojake negativne misli roje po glavi, vrtite se po krevetu i razmišljate jeste li jedino vi na rubu paničnog napada zbog svega? Niste, i Dakota Johnson je!

Zašto plavuše nikad neće nadmašiti crnke

Iako stara holivudska izreka kaže da „gospoda preferiraju plavuše“, ankete otkrivaju nešto sasvim drugo: muškarci brinete doživljavaju kao atraktivnije i inteligentnije. Kad se sjetimo femme fatale „odreda“ na čelu s Avom Gardner i Elizabeth Taylor, jasno nam je o čemu pričaju

▲ Povratak na vrh