Najbolje od Adventa na zagrebačkom Gornjem gradu

13.12.2017.

Mali vodič kroz adventsku ponudu za sve vinoljupce i sladokusce

Zagreb je već dobro poznata adventska destinacija, a prije par dana naša metropola po treći je put zaredom proglašena najboljom u Europi. Bili vi veliki ljubitelji božićne atmosfere, ili pak mali “grinčevi” kada nastupi blagdansko ludilo, ne možete pobjeći od mirisa koji se šire cijelim gradom iz toplih, drvenih kućica. Nekada ste možda i mogli, ali ove godine cijeli je centar Zagreba zahvaćen adventskim duhom.

Uputili smo se na Gornji grad, točnije pod kulu Lotrščak, na Vranicanijevu poljanu, Strossmayerovo šetalište i plato Klovićevih dvora. Zanimalo nas je kakav je izbor kuhanih vina i koje novosti postoje na gastro planu. Uzimajući u obzir da se radilo o sunčanom nedjeljnom poslijepodnevu, čak i uz bombastično buđenje podnevne topovske paljbe, morali smo se malo ”štopati” s kuhanim vinima, ali smo izdvojili nekoliko favorita.

Prva stanica, Strossmayerovo šetalište. Privukao nas je Vis, točnije Viška kuća koja u ponudi ima svoje kuhano vino, i to od vrlo cijenjenog vinara Lipanovića. Kuhano vino rade od Plavca Malog, Kuc. Uz mnoge druge otočke slastice, u ponudi je i tradicionalna viška pita, inače apsolutni ljetni ”go-to” obrok koji nevjerojatno odgovara i u zimsko vrijeme. Slatkasti luk i rajčica uz slane inćune griju dušu i pašu uz kuhano vino, koje za razliku od velike većine nije preslatko i daje vam do znanja da zaista pijete vino.

Apsolutni pobjednik dana bila je Frankovka Marinčić, koja se kuha s klinčićima i cimetom, pametno svezanima u mali rupčić. Ovog ”kuhanca” možete naći kod vrlo simpatične djevojke na Vranicanijevoj Poljani, u kućici pod nazivom Fine Lepinje. Kuhano vino je slatko, vrlo voćno i mirisno, izbalansirano i odlično začinjeno, bez gorčine koja zna biti prisutna kod iskuhavanja cimeta i sličnih drvenastih začina.

Na putu prema platou s najljepšim pogledom na katedralu, novi Caffe de Matoš pretvorio je šetnicu u scenu iz nekog veselog mjuzikla, okupljajući mnoge proizvođače i ugostitelje. Kućica Hvar Hills radi svoje kuhano vino od hvarskog Plavca vinarije Vrban, u kojemu su samo cimet i klinčići, uz napomenu simpatičnih Mare i Helene – bez dodatka naranča i limuna, ali uz tajni sastojak koji nismo uspijeli izvući iz dragih prodavača. Vino s najizraženijim taninima, za fanove trpkog vina izraženijih kiselina.

Sad je trebalo nešto i pojesti, pa nas je privukla još jedna novost ovogodišnjeg adventa. Nizozemske napuhnute palačinkice Poffertjes na istoimenoj kućici, bile su upravo ono što smo tražili. Izbor dodataka od kokosa, keksa, umaka od čokalade, vanilije ili karamele nudi mnoštvo kombinacija. Među nama, jedna ljubiteljica čokolade i jedna ljubiteljica vanilije, nije bilo puno rasprave. U nedostatku bolje hrvatske riječi, prekrasno “fluffy” i “puffy”, sami poffertjes nisu preslatki i stvoreni su za street food koncept. U malenoj papirnatoj posudici, praktične su za nošenje i uživanje u hodu.

Nastavili smo do Klovićevih dvora, u pohodu na njezino veličanstvo Germknedlu. Rougemarin priprema svoje knedle, što je lijepo znati uz glasine kako mnoge kućice nude kupovne, zamrznute proizvode. Uz predimenzioniranu knedlu, probali smo kuhano vino Badela, naziva Kuhan Oh – Vin Oh. Za sada, najveće razočaranje na vinskom planu, ali zato nas je napuhana knedla zaintrigirala. Knedla veličine oko 75B, prelivena vrlo ukusnim sosom od vanilije i posipana nevjerojatno aromatičnim makom. Malo nepraktično za jelo u pokretu, ali to nije bio problem s obzirom da plato nudi mnoštvo stolića na kojima možete odložiti svoj tanjur s poluispuhanom odbojkaškom loptom. Germknedla je tradicionalno punjena đemom od šljiva, odnosno Pflaumenmusom, koji je izvrstan kiseli element ovog popularnog deserta, koji je uspješno našao svoj put sa skijaških staza do našeg grada. Jako fino, ali vrlo zasitno.

advent na gornjem gradu

Tu smo stali, jer kako nismo imali namjeru skijati, knedla je bila i više nego dovoljna da nas natjera da dobro razmislimo o preskakanju nedjeljnog ručka sa starcima.

Piše: Hana Čičić
Foto: Marijana Zlomislić/Un mondo di sapori

Pročitajte i...

Blagdansku čaroliju pronađite na Adventu u Arena Centru

Ako nije uspjelo Grinchu, neće ni koronavirusu

Začini koji donose blagdansku čaroliju u vaš dom

Donosimo recept za mješavinu začina koju možete koristiti u pripremi toplih napitaka

Čajanka s Orašarom by Amadria Park – jedinstveni concept Adventa u Hrvatskoj

Tradicija ispijanja poslijepodnevnog čaja kreće još iz viktorijanskog doba Engleske, a nastavlja se sve do danas kao jedna od najtrajnijih i najprofinjenijih tradicija za sve uzraste

Još više zabave na ovogodišnjem Adventu u Zagrebu

Dolaskom najveselijeg mjeseca u godini sve se više osjeća prava blagdanska atmosfera, a da ovaj advent bude ljepši i zabavniji nego i jedan dosad pobrinuo se Mastercard

▲ Povratak na vrh