TravELLE Guide: Helsinki kroz 24 sata

22.06.2019.

Kako provesti jedan dan u glavnom gradu Finske?

Glavni grad najsretnije zemlje na svijetu, Finske s najboljom kvalitetom života, zdravstvom, standardom i životnom perspektivom je kozmopolitski grad u kojem živi i radi 145 nacija. Helsinki nazivaju glavnim gradom dizajna u kojem se nalazi dizajnerska četvrt s više od 180 dizajnerskih trgovina i galerija, a u kojem svake jeseni helsinška nedjelja dizajna usmjerava pažnju na kreativnu industriju. Iako za Fince kažu da su šutljivi, smatraju se vrijednim i ljubaznim narodom koji je ljubitelj heavy metala s obzirom na činjenicu da Finska ima najveći broj heavy metal bendova po stanovniku u svijetu.

 

 

U Helsinki nas vodi Karlo Skube, znanstvenik koji je na doktoratu iz biomedicine na helsinškom sveučilištu. U nastavku pročitajte Karlove prijedloge što raditi i posjetiti u Helsinkiju, bijelom gradu sjevera.

PRIJEPODNE:

Kako započeti dan u Helsinkiju?

 

Ako se nađete u Helsinkiju između travnja i rujna i zaboravite navući zastore, lako je moguće da ćete se probuditi puno ranije nego ste planirali. Naime, dani su tijekom ljetnih mjeseci jako dugi. Sunce je na nebu 18 sati, a u ovih 6 preostalih je ustvari uvijek sumrak i nikad nije mrkli mrak. Možda je najbolje započeti šetnjom kroz grad uz šalicu kave i poznata peciva s cimetom (korvapuusti doslovno: a ‘slap on the ear’).

 

Koje je tvoje omiljeno mjesto za doručak?

 

Regatta je kultni kafić na zapadnoj obali grada. Poznati su po svojim pecivima s cimetom, pitama s borovnicama i raznim drugim lokalnim kolačima koji se mijenjaju ovisno o dobu godine. Još jedna fora je da platite prvu šalicu kave, a refill je besplatan te zapravo dobijete 5 centi natrag za svaki refill. Tako da ako možete popiti oko 50 šalica kave, na kraju vas ispadne besplatno.

 

 

Koje prijevozno sredstvo bi preporučio za istraživanje grada?

Od travnja do studenog CityBike je odlično rješenje za istraživanje grada. Karta za cijelu sezonu je 30 eura i uključuje neograničeno korištenje bicikala do 30 minuta u komadu. Za veće udaljenosti Helsinki ima mrežu vlakova, buseva, tramvaja i metroa, a snalaženje u gradu je vrlo jednostavno. Ono što treba napomenuti je da vozačima buseva morate mahnuti da stanu, u protivnom ćete se načekati.

 

PODNE:

U kojem restoranu se mogu pronaći lokalni specijaliteti za ručak?

 

Buffet ručak (i večera) su vrlo popularni u Helsinkiju. Što znači da za 10-15 eura možete naći restoran s kakvom god kuhinjom želite i jesti koliko vas je volja. Za lokalnu kuhinju preporučio bih restoran Konstan Möljä.

 

 

Koja jela bi preporučio da svatko mora probati kada se zatekne u Helsinkiju?

 

Neki od lokalnih specijaliteta uključuju juhu od lososa, sobovi i losovi u svim oblicima, od steakova, gulaša, pašteta itd. Od slatkih jela mislim da je korvapuusti najpoznatija, a kao i većina nordijaca, ludi su za slanim liquoriceom. Zamislite crni dio Bronhija uvaljan u amonijev klorid. Prvo osjetite intenzivan slan okus a nakon toga aftertaste po amonijaku. Citiram svoju mamu: „Uf, kao da sam se farbe za kosu nagutala.“

 

 

 

POSLIJEPODNE:

U nastavku dana koje lokacije preporučuješ za istraživanje znamenitosti?

Neka od najpoznatijih mjesta za posjetiti su luteranska katedrala, ruska ortodoksna katedrala, Sibeliusov spomenik, market square, glavni kolodvor i nova knjižnica Oodi.

 

 

Koje muzeje bi izdvojio da se moraju posjetiti?

National museum je zanimljiv ako vas zanima povijest Finske. Kiasma je muzej suvremene umjetnosti, a vrlo je zanimljiv i prirodoslovni muzej.

 

 

VEČER:

Možeš li izdvojiti jedan restoran koji bi bio idealan za završetak dana s posebnim pogledom na grad?

U shopping centru Kamppi, na vrhu zgrade nalazi se nešto kao food court, ali s pravim restoranima, a ne fast foodom. Jedan od restorana koji su pristupačnijih cijena, a vrlo dobrih je Sandro, restoran sjeverno-afričke i blisko istočne hrane. All you can eat je ovdje malo skuplji (oko 25 eura), ali se uistinu isplati. Opet, ovisno u koje doba godine posjećujete i u koje vrijeme volite večerati, moguće je da ćete uloviti prekrasan zalazak sunca, zimi oko 3 popodne, ljeti oko ponoći.

 

 

Želimo li navečer prošetati gradom, gdje bi se trebali zaputiti i vidjeti ono što još nismo vidjeli tijekom dana?

 

Za kraj dana bih definitivno preporučio neku od brojnih sauna. Ima ih doslovno svugdje, od Burger Kinga, do Helsinki Eyea, cjenovno se kreću od besplatnih pa gore. Allas morski bazeni su na market squareu i za 14 eura (10 za studente), možete koristiti saunu, vanjski bazen koji je grijan tijekom cijele godine ili bazen koji je punjen morskom vodom i nije grijan. U svakoj javnoj sauni možete kupiti pića, a moja preporuka je da probate poznati finski Napue Gin i tonic koji se servira s brusnicama i grančicom ružmarina.

 

 

Kakvu ponudu noćnog života nudi Helsinki?

Klubovi nisu ništa specijalno, slično kao kod nas. Jako su poznati po karaoke barovima, veličine klubova su, imaju više prostorija s više stageova na kojima ljudi „pjevaju“ ako se to može zvati pjevanjem. Definitivno bih preporučio, pogotovo ako se želite fino osramotiti, ali i pošteno nasmijati!

 

Piše: Pola Križevac

Fotografije: Karlo Skube

Pročitajte i...

TravELLE Guide: Opatija kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u Opatiji?

TravELLE Guide: Berlin kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u glavnom gradu Njemačke?

TravELLE Guide: Zürich kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u najvećem gradu Švicarske?

TravELLE Guide: Lisabon kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u Lisabonu?

TravELLE Guide: Šibenik kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u Šibeniku?

TravELLE Guide: Los Angeles kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u gradu anđela?

▲ Povratak na vrh